Auto, trein of vliegtuig: slimme tips voor een ontspannen reis!
Een weekend in een vakantiepark in Nederland of een zomervakantie in het buitenland - reizen met je baby kan snel omslaan van een gezellig uitje in een regelrechte ramp. Hieronder vind je onze tips voor een zorgeloze vakantie.
Kies het juiste vervoermiddel
Elke vorm van transport heeft voor- en nadelen die je goed moet afwegen voordat je besluit hoe je met je baby wilt reizen.
- Reizen met de auto biedt je veel vrijheid; je kunt de reistijden helemaal zelf bepalen en stoppen wanneer je wilt. Als je echter een grote afstand moet afleggen, kan dat vermoeiend zijn voor jullie en de baby.
- Als je met de trein reist, heb je meer mogelijkheid te rusten en te ontspannen... behalve wanneer je baby huilt en jullie om de beurt met hem door het gangpad moeten wandelen zodat je de andere reizigers niet stoort.
- Bij langere afstanden kun je veel tijd besparen met het vliegtuig, maar je moet vaak lang wachten op het vliegveld en de omstandigheden in het vliegtuig zijn niet ideaal met een baby (probeer je kleintje maar eens een schone luier te geven in zo'n kleine toiletruimte!)
Houd rekening met de afstand die jullie moeten afleggen. Als dat meer dan 350 of 400 kilometer is, kan de trein een betere optie zijn. Dat is namelijk voor jullie en de baby minder vermoeiend.
Kijk ook naar de verwachte weersomstandigheden. In winterse omstandigheden of bij een hittegolf is de auto minder geschikt.
Tips voor vertrek en tijdens de reis
Een goede voorbereiding is het halve werk als je met een baby reist. Welk vervoermiddel jullie ook kiezen, er is een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Reizen met de auto. Voor een ontspannen reis kun je het beste 's nachts rijden of direct na een maaltijd vertrekken, dan kan je baby lekker slapen in het autostoeltje. Zonneschermen zijn een goede investering voor warme dagen. Reis ook niet midden op de dag, zeker als je geen airco hebt. Neem voor je kindje zijn favoriete speeltje mee en een flesje water. Neem iedere twee uur een pauze om een frisse neus te halen en even de benen te strekken.
Reizen met de trein. Dit is de meest rustige vorm van transport, zo lang je kindje niet begint te krijsen! Neem een paar speeltjes mee om hem bezig te houden en houd er rekening mee dat je af en toe door de trein zult moeten wandelen als hij onrustig wordt. Doe kleertjes aan die makkelijk uitgaan, want de mogelijkheden in de trein om te verschonen zijn niet altijd even praktisch.
Reizen met het vliegtuig. Theoretisch gezien mag je baby met het vliegtuig reizen als hij ouder is dan 7 dagen. Overleg even met het consultatiebureau als je niet zeker weet of het wel goed is voor jouw baby. Als hij problemen heeft met zijn keel, neus of oren kan vliegen onverstandig zijn.
Geef bij het boeken aan dat je met een baby reist; meestal krijg je dan een speciale stoel toegewezen met meer ruimte of soms zelfs een speciaal babybedje (bij langere vluchten).
Laat je baby tijdens het opstijgen en landen aan zijn flesje of een fopspeen zuigen om pijn aan de oortjes te beperken. Laat hem tijdens de vlucht ook regelmatig drinken.
Vergeet ook de eventuele vaccinaties niet als je naar exotische bestemmingen reist en wat je mag meenemen aan voeding in een vliegtuig!
Dingen die niet mogen ontbreken in je bagage
Controleer goed of je alles bij je hebt voordat je vertrekt!
- Een flesje en een grote fles mineraalwater: zo kun je je baby regelmatig laten drinken.
- Eten in reisformaat: kleine cupjes NaturNes Bio zuivelhapje of Nestlé Yogolino die je makkelijk mee kunt nemen, omdat je ze niet koel hoeft te bewaren. Vergeet de lepeltjes niet. Ook erg handig is kant-en-klare opvolgmelk met granen, zoals Nestlé PyjamaPapje. Of voor kindjes vanaf 1 jaar een heerlijk Fruit- of GranenReepje.
- Luiers natuurlijk!
- Vochtige doekjes, heel handig bij vieze handjes of mondjes en bij het verschonen van de luier onderweg.
- Een extra kledingsetje.
- Een extra truitje of vestje zodat je baby het niet koud krijgt als de airco in het vliegtuig op volle kracht staat te blazen.
- Cd's met kinderliedjes als afleiding in de auto.
- Een kleine EHBO-doos waar alles in zit wat je eventueel nodig hebt. Bij de apotheek of drogist kunnen ze je hier advies over geven.
Heeft mijn baby een paspoort nodig als we naar het buitenland gaan?
Sinds juni 2012 hebben alle kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Je kunt voor je kind een paspoort aanvragen bij het gemeentehuis in jouw woonplaats.
Geniet van de voordelen van
Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.
Tips voeding
Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's
NIEUWSBRIEF OP MAAT
Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje
Test onze producten
We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.
Winacties
'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.