Baby
Artikel
Add this post to favorites

Boeken voor baby's: welke en wanneer?

Als je rondloopt op de kinderafdeling van de boekenwinkel wordt je overweldigd door de enorme hoeveelheid boeken voor kinderen van alle leeftijden. Schattige elfenverhaaltjes of educatieve boeken over vormen en kleuren - wat moet ik kiezen en waarom?

4 min lezen Jun 9, 2022

Je baby is dol op boeken! Van begin af aan is hij erdoor gefascineerd, zelfs al begrijpt hij de verhalen nog niet. De kleuren, materialen en geluiden zijn iets magisch! Ze openen voor hem een geweldige wereld vol dromen, emoties en gevoelens. Een unieke belevenis die hij met jou deelt en die hem helpt in zijn ontwikkeling.

Meer dan alleen maar een verhaal ...

Een boek begint, ontwikkelt een verhaal en is dan afgelopen. Zo ziet een volwassene dat waarschijnlijk, maar voor je kleintje is het veel meer dan dat! Het verhaal helpt hem te groeien in zijn overtuigingen door een begin en einde te bieden. Het leidt hem van werkelijkheid naar fantasie en weer terug, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid. Een belangrijke factor, al van kleins af aan. "Zonder denkbeeldige spelletjes kan een baby niet leren praten of zijn fantasie ontwikkelen", zegt Marie Bonnafé in "Boeken zijn goed voor baby’s".

De verhalen die in boeken worden verteld, en dan vooral in sprookjes, zijn niet alleen maar vertellingen met personages. Dankzij verhalen krijgen kinderen op een concrete en leuke manier inzicht in belangrijke concepten als rivaliteit tussen broers en zussen, verlatingsangst en zelfs gewelddadigheid en onrecht. Ze geven inzicht in bepaalde angsten die kinderen wel voelen, maar die ze niet onder woorden kunnen brengen.

Voorlezen is ook een moment van samenzijn en discussie. Het versterkt de band tussen ouder en kind op een manier die verder gaat dan samen ergens over praten. Het doet er niet toe dat je kindje niet alles begrijpt. Door de mooie woorden, plaatjes om te bekijken en materialen om aan te raken ondervindt je kind emoties die hij met jou kan delen.

Welke boeken zijn geschikt?

Baby's vanaf 3 of 4 maanden zijn dol op boekjes van stof of plastic. Ze "lezen" die misschien niet echt, maar ze kunnen ze aanraken en erop kauwen: een heel eigen manier om zich de boekjes toe te eigenen. Ook badboekjes zijn op deze leeftijd favoriet!

Stukje bij beetje verandert hun leesgedrag. Ze zijn dol op boekjes met verschillende texturen of vakjes die open kunnen, luisterboeken met liedjes en verhaaltjes, prentenboeken met grote en kleurrijke illustraties, etc. Kies boeken die gemaakt zijn van stevig karton, want je baby is er nog niet erg zuinig op!

Hoe klein ze ook zijn, kinderen zijn dol op boekenseries zoals Nijntje en Muis. Ze zien personages die ze herkennen en vinden het leuk de avonturen te volgen.

Een verhaaltje voor het slapengaan...

De avond is een ideaal moment om voor te lezen. Voor sommige kinderen is het echt een heilig ritueel waar de ouders niet van af mogen wijken. Je kindje is dol op dit moment, omdat hij het met jullie deelt: hij heeft jullie helemaal voor zichzelf en geniet daar met volle teugen van. Hij vindt het heerlijk om samen met jou te lezen of voorgelezen te worden.

Dankzij het verhaaltje voor het slapengaan kan hij rustig in slaap vallen en vaak vraagt hij steeds weer om hetzelfde verhaal. De woorden die steeds worden herhaald stellen hem op zijn gemak en laten hem tot rust komen.

De dialoog is echter ook belangrijk. Maak gebruik van de situatie om samen te praten over het verhaal en jullie gevoelens ... of verzin een heel eigen verhaal.

Meer dan de helft van alle ouders (60%) leest iedere dag een verhaaltje voor aan zijn of haar kind. De meeste ouders lezen voor omdat het de fantasie en creativiteit vergroot, omdat het een mooi en warm moment is om te delen met hun kind en omdat hun kind er beter door kan slapen.
Bron: Stichting Lezen, 2011. Onderzoek onder 464 gezinnen met kinderen onder de 12 jaar.

Anna, moeder van Tess
"Toen ik klein was, was ik dol op het verhaal van Roodkapje. Voor het slapengaan lazen mijn vader of moeder dat verhaal regelmatig voor. Nu ben ik aan de beurt om het aan mijn dochter voor te lezen en ze vindt het net zo leuk als ik!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.