Baby
Artikel
Add this post to favorites

Hoe ziet mijn baby mij?

Mijn baby kijkt me met grote ogen aan en kan soms heel ingespannen naar dingen staren. Hoe ziet mijn kindje mij en zijn omgeving? Hoe kan ik zien of er iets mis is met zijn ogen?

4 min lezen Mrt 23, 2022

Vanaf de geboorte kan je kindje de wereld om hem heen zien, maar zijn zicht is nog lang niet perfect. Pas na een aantal maanden ziet hij hetzelfde als een volwassene. Heel geleidelijk gaat hij meer dingen onderscheiden, zoals kleuren en details. Dat verandert zijn visie op de wereld om hem heen volledig!

Een zintuig dat zich geleidelijk ontwikkelt

Als je baby net is geboren, kan hij jullie zien op een afstand van maximaal 30-50 cm, ook al is het nog wat wazig en alleen in grijstinten. Je baby kan zich op jou focussen en je zelfs herkennen! Deze eerste veranderingen zijn heel bijzonder en versterken de behoefte elkaar beter te leren kennen.

Langzamerhand wordt je baby's zicht steeds scherper. Als hij 1 maand is, kan hij een bewegend object volgen met zijn ogen. Hij vindt het heerlijk naar jullie te kijken en begint nu ook een idee te krijgen van verschillende afmetingen. Vanaf 6 weken kan hij de kleuren rood en groen onderscheiden. Rond 4 maanden is hij in staat met beide ogen tegelijk te kijken (binoculair zicht), waardoor hij afstanden kan zien. Nu probeert hij objecten vast te pakken die zich dichtbij bevinden.

In de maanden erna wordt zijn blikveld steeds groter en scherper en ziet hij de dingen steeds meer in kleur. Rond zijn eerste verjaardag is hij in staat oogbewegingen en lichaamsbewegingen te coördineren, een onmisbare vaardigheid als hij op handen en voeten de wereld gaat verkennen!

Vanaf 18 maanden onderscheidt je baby allerlei details. Dankzij zijn gezichtsvermogen kan hij de wereld om hem heen steeds beter beheersen: hij herkent familieleden, kan objecten in de verte zien, de trap beklimmen en de hoogte van de treden inschatten en plekjes herkennen die hij leuk vindt...of niet leuk. Binnenkort kan hij de dingen die hij ziet met stiften of verf 'natekenen'!

Zicht, een waardevol vermogen om zuinig op te zijn

Het kan zijn dat je kleintje last heeft van zichtproblemen; wees je bewust van de symptomen die erop kunnen wijzen dat hij of zij niet goed kan zien: tranen, rode ogen, onhandige bewegingen of hoofdpijn in de avond bij wat oudere kinderen. Als je kindje een of meer van deze symptomen vertoont, is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de oogarts. Hoe eerder een eventuele aandoening wordt behandeld, hoe beter het resultaat vaak is. Dat is van groot belang voor de toekomst van je kindje, zeker wanneer hij gaat leren lezen. In sommige gevallen kan het probleem worden opgelost met een bril of lenzen.

Strabisme (scheelzien) komt voor bij ongeveer 5% van alle kinderen en houdt in dat de stand van beide ogen afwijkt, waardoor ze niet op hetzelfde punt zijn gericht. Bij sommige kinderen is dit aangeboren, maar meestal ontstaat deze aandoening na het eerste levensjaar. In de eerste drie maanden kan de stand van de ogen wat afwijken, maar pas daarna is het van belang dat je afwijkende oogbewegingen herkent als symptomen van een eventuele aandoening. Op het consultatiebureau worden de ogen van je kindje overigens nauwkeurig onderzocht.

Je kunt zelf ook kijken of een oog misschien minder goed is dan het andere, door ze een voor een een paar seconden af te dekken. Gaat je kindje steeds huilen als je het rechteroog afdekt, kan het heel goed zijn dat hij met zijn linkeroog minder goed ziet. Trek echter geen overhaaste conclusies ’“ je  arts kan een goede diagnose stellen!

In de zomer is het van belang dat je de ogen van je kleintje extra goed beschermt. Jonge ogen zijn veel gevoeliger voor licht en de straling van de zon dan die van een volwassene. Bevestig zodra het beter weer wordt een parasol aan de kinderwagen en laat je kindje een hoedje dragen en een zonnebril met een goede beschermingsfactor (UV400 of 100% UV-bescherming).

Herkent mijn baby zichzelf in de spiegel?
Tussen 2 en 6 maanden ziet je baby wel licht weerspiegeld in de spiegel, maar zichzelf kan hij niet zien. Rond 6 maanden ziet hij wel iemand terugkijken, maar herkent nog steeds niet wie dat is. Pas tussen de 18 en 24 maanden snapt hij dat het lichaam en gezicht dat hij ziet, van hem zelf zijn. Tijd voor gekke bekken!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.