Baby
Artikel
Add this post to favorites

Hoe ontwikkelen de hersens van een baby zich in de eerste 3 jaar?

Het is ongelofelijk hoe snel mijn baby nieuwe dingen leert! Elke dag gaat hij weer een stapje vooruit. Een toekomstige Einstein misschien, wie weet?

3 min lezen Okt 2, 2022

In het eerste jaar maken de hersens een spectaculaire groei door. Het gewicht wordt verdrievoudigd en de grootte verdubbeld!

Maar wist je ook dat er achter de schermen in het hoofdje nog meer belangrijke veranderingen plaatsvinden? In de eerste 2 jaar maken de hersens 2 miljoen verbindingen per seconde!

De Franse kinderarts Philippe Grandesenne, auteur van "Baby, vertel eens over alle eerste keren" en "Baby, vertel me wie je bent", beschrijft op gedetailleerde wijze wat de belangrijkste fasen zijn in de ontwikkeling van de hersens.

Wordt een baby "net zo intelligent" geboren als een volwassene?

Ook al werk ik nu al jaren met baby's, het blijft fascinerend om te zien dat een baby al bij de geboorte al zijn toekomstige competenties bezit, en meer! Het is grappig om te weten dat er in de hersens van een pasgeborene meer neurale verbindingen zijn dan bij een volwassene. Dat noemen we de aangeboren vaardigheden.

Zo kan een baby alle universele geluiden herkennen, maar zijn moedertaal is verantwoordelijk voor zijn taal- en spraakontwikkeling. Je kindje bezit ook al automatische reflexen, zoals de grijpreflex, het kruisen van de armen of de loopreflex, zelfs al is hij daar fysiek nog niet toe in staat.

De neurologische verbindingen worden in de loop der tijd steeds minder om plaats te maken voor het daadwerkelijke leren. Mijn collega-neurologen noemen dat het "neurale slagveld", alsof het brein zichzelf moet ontladen om zich daarna verder te ontwikkelen!

Welke rol spelen opvoeding en onderwijs?

De intelligentie gaat een rol spelen zodra je baby nieuwe dingen begint te leren en hij zich kan aanpassen aan nieuwe situaties.

Vanaf dat moment worden zijn motoriek en zijn emotionele vaardigheden bepaald door wat er in zijn omgeving gebeurt. De hersens "registreren" alles en er ontsnapt niets aan zijn aandacht. Met behulp van de vijf zintuigen en de moedertaal die hij de hele dag hoort, krijgen de hersens steeds meer structuur.

Door de enorme hoeveelheid informatie die voortdurend wordt "opgeslagen" worden er verbindingen gemaakt in de hersens waardoor je baby leert praten, zelfstandig eten, zindelijk wordt en gevoelens en emoties ervaart. Het is fascinerend om deze ontwikkelingen te bestuderen!

Hoe kan ik mijn baby helpen bij zijn ontwikkeling en zijn coördinatie?

Heel eenvoudig: je hoeft hem alleen maar op te nemen in jullie huis en jullie gezinsleven. Alles wat jullie doen is interessant voor hem, maar pas op dat je hem niet te veel stimuleert. Als je baby geknuffeld wil worden, doe dat gewoon zonder je af te vragen wat anderen daarvan vinden. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en de ouders moeten zich daaraan aanpassen. Dat moet ik vaak uitleggen aan ouders die wat al te hoge verwachtingen hebben.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.