Baby
Artikel
Add this post to favorites

1, 2, 3... en al heel snel 20 kleine tandjes!

Mijn baby heeft rode wangetjes, hij kwijlt veel en is erg humeurig. Ik vraag me af of zijn tandjes doorkomen. Ik kan niet wachten op zijn eerste grote glimlach met tandjes, maar kan wel wat tips gebruiken om de pijn te verzachten.

3 min lezen Apr 17, 2024

Het doorkomen van je baby's tandjes kan pijnlijk zijn. Voordat een tandje zichtbaar wordt, is het tandvlees opgezwollen en dat is niet altijd even fijn! Sommige baby's hebben geluk en komen deze fase door met alleen rode billen en wangen. Andere hebben pech en hebben er meer last van. Hieronder geven we je wat tips om de pijn te verzachten en de nieuwe tandjes gezond te houden.

Wanneer kan ik de eerste tandjes verwachten?

Het eerste tandje komt door tussen de 6 en 12 maanden, meestal het onderste snijtandje. Dit is echter een gemiddelde, er zijn baby's bij wie het eerste tandje eerder verschijnt. Er zijn zelfs zeldzame gevallen bekend waarin baby's al met een eerste tandje werden geboren! Ook zijn er baby's die hun eerste tandje pas krijgen na hun eerste verjaardag.

De normale volgorde van doorkomen is eerst de middelste snijtanden (onder en boven), gevolgd door de eerste kiezen (rond 12 maanden), de hoektanden (rond 24 maanden) en ten slotte de laatste kiezen (rond het derde jaar). Bij ieder kindje zijn deze fases verschillend dus je hoeft je echt geen zorgen te maken als je kindje drie maanden achter loopt op zijn neefje van dezelfde leeftijd. Het krijgen van tandjes heeft niks te maken met zijn groei en ontwikkeling!

Tandjes krijgen - de belangrijkste symptomen

Het doorkomen van de tandjes gaat vaak gepaard met andere onprettige verschijnselen. Als je kindje veel kwijlt, huilerig is, voortdurend zijn handje of iets anders in zijn mond stopt, dan kan het heel goed zijn dat er een tandje doorkomt!

Soms krijgen baby's ook last van andere symptomen zoals rode billetjes, zachte ontlasting en rode wangetjes. Dit zijn onschuldige symptomen die vaak binnen 48 uur weer over zijn.

Tips om de pijn te verzachten

Als je kindje er veel last van heeft en je op zoek bent naar een geschikt middeltje om de pijn wat te verzachten, kun je het consultatiebureau om advies vragen. Je kunt zelf ook een paar dingen doen om het ongemak wat te verminderen. Je moet alleen even uitvinden wat bij jouw baby het beste werkt!

 • Het kan soms helpen om met een schone vinger het tandvlees van je kindje zachtjes te masseren.
 • Er zijn ook speciale middeltjes die je op het tandvlees kunt smeren. Vraag hiervoor advies aan de apotheek of drogist.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.