Baby
Artikel
Add this post to favorites

Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?

Als ik terugdenk aan de eerste woordjes word ik weer overvallen door dat emotionele en trotse gevoel! Hoe kan ik mijn kleintje goed begeleiden bij deze revolutionaire stap?

4 min lezen Jun 28, 2022

Je kindje heeft ongeveer drie jaar nodig om de stap te maken van 'brabbelgeluiden' en versmolten woorden zoals 'chocotaart' naar zinnen met een onderwerp, werkwoord en voorwerp. Binnen deze periode maak je dezelfde dingen mee als alle andere ouders wereldwijd: je springt een gat in de lucht bij het eerste 'goegoe'-geluidje, dan word je expert in het interpreteren van de gecodeerde taal van je kleintje en vervolgens sta je versteld van de volzinnen die er uit zijn mond komen. Hieronder vind je een ’routekaart’ van de belangrijkste stappen bij het leren praten.

Goegoe, gaagaa, mah, pah, mah... mama!

Zodra hij geboren is, heeft je baby al een flinke stem; dat blijkt wel wanneer hij het op een huilen zet! Die eerste geluiden van baby's zijn overal ter wereld hetzelfde, omdat ze allemaal eerst alleen maar klinkers gebruiken. Vanaf het eerste moment begint je baby zijn moedertaal te leren. Daarom is het heel belangrijk dat je van begin af aan duidelijk tegen hem praat.

3 maanden en ouder: je baby ontdekt hoe leuk het is geluiden uit te proberen en te brabbelen. Dat is van nature zo, omdat de hersens die delen moeten ordenen die verantwoordelijk zijn voor het horen van taal en het spreken van taal.

De eerste geluidjes gaan daarom vaak gepaard met de eerste gezichtsuitdrukkingen en een lichaamstaal vol betekenis.

Een kreet van blijdschap met een grote glimlach, een twijfelend "neh" met een raadselachtige uitdrukking, een tevreden "goegoe" na de fles, huilen en kronkelen ... Maak je geen zorgen, stapsgewijs ga je zijn lichaamstaal, gebrabbel en kreten leren ontcijferen!

6 ’“ 8 maanden: je baby ontdekt iets dat zijn leven zal veranderen! Als hij "praat" krijgt hij antwoord van zijn ouders. Het doet er niet toe dat de betekenis nu nog wat vaag is - je baby is nu een professionele babbelaar. Het belangrijkste is dat hij nu het principe van actie en reactie begrijpt. In zijn hersens worden beetje bij beetje woorden en betekenissen met elkaar verbonden.

8 ’“ 12 maanden: "Koek!" Je baby kan zich nu steeds beter uiten en is al een flink eind op weg om te leren praten. Rond deze leeftijd zegt hij misschien wel voor het eerst "papa" of "mama". Wie is het eerste aan de beurt?

Om de taalontwikkeling van je kindje te stimuleren is het van groot belang dat je van begin af aan dingen en situaties bij de naam noemt. Hij onthoudt alles!

Eerst 5, dan 12... en al snel 100 woordjes; de woordenschat van je kindje groeit explosief!

12 - 20 maanden: je kindje begint te praten met een paar eenvoudige en effectieve woordjes ("klaar", "nee", "meer", etc.) om aan te geven dat er iets is veranderd. Regelmatig herhaalt hij zijn favoriete klanknabootsingen (broembroem, miauw, etc.). Hij begint zinnetjes met twee woorden te zeggen, zoals "mama weg" om een bepaalde situatie aan te duiden.

Op dit moment begrijpt je kind meer dan hij kan zeggen. Je kunt hem stimuleren door samen naar plaatjes en woorden te kijken, of met behulp van liedjes en versjes. Praat vooral zo natuurlijk mogelijk met je kindje, want dat is de beste manier om zijn woordenschat te vergroten en zijn nieuwsgierigheid aan te moedigen.

Woorden, zinnen... het begin van een gesprek!

Rond het 2e jaar maken kinderen een enorme taalsprong, maar de een doet het wat rustiger aan dan de ander en is dus wat later. Je kindje leert nu een nieuw woord per dag en vindt het soms moeilijk al die woorden uit te spreken. Hij kan objecten nu juist benoemen en is niet langer alleen geïnteresseerd in zichzelf, maar ook in wat andere mensen denken.

Zijn persoonlijke repertoire wordt steeds uitgebreider en praten wordt een communicatiemiddel. Maak gebruik van deze leergierige fase door je kindje veel voor te lezen en met hem te praten over alles wat er om hem heen gebeurt. Je kindje ontdekt nu vol enthousiasme hoe geweldig taal is.

2 - 3 jaar: je kleintje ontdekt dat woorden met elkaar verband houden, een ware openbaring! Hij begint zijn zinnen vaak met een werkwoord, voor de voornaamwoorden en lidwoorden. Hij zegt nu ook "ik", hoewel hij natuurlijk al veel langer begreep dat hij een eigen identiteit heeft.

Esther, moeder van Lucas en Sem (5 en 2 jaar)

"Onze oudste zoon is 5 en is de officiële tolk van onze jongste, die net 2 is geworden! Dat onuitgesproken begrip tussen hen is ongelofelijk! De oudste vertaalt terwijl de jongste brabbelt. Sem zegt: "Wih vja" en Lucas vertaalt: "Hij wil een bakje vla". Ik bedoel maar! Het is echt heel grappig."

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.