Baby
Artikel
Add this post to favorites

Is de favoriete knuffel van mijn baby echt zijn beste vriend?

Mijn baby gaat niet slapen zonder zijn favoriete knuffel. Op het kinderdagverblijf, onderweg in de auto of bij opa en oma ... de knuffel moet altijd mee. Voelt hij zich daardoor zekerder? Hoe lang heeft hij die knuffel nodig?

4 min lezen Okt 2, 2022

Beertje, Nijn, Doekje... wat de naam ook is, de favoriete knuffel is ontzettend belangrijk voor jouw kindje. Het is een ramp als die in de wasmachine moet of kwijtraakt! Hoe ga je om met dit soms lastige fenomeen?

De favoriete knuffel, de beste kameraad?

In de Maghreb in Afrika hebben kleine kinderen geen favoriete knuffel. In plaats daarvan blijven ze heel erg verbonden met hun moeder en slapen ze vaak tot hun 3e of 4e jaar in het bed van de ouders. Bij ons is dat heel anders. Het draait allemaal om de favoriete knuffel! Twintig jaar geleden werd dit nog niet erkend, maar nu beseffen we hoe belangrijk de lievelingsknuffel kan zijn voor onze kinderen. Ze worden gerustgesteld wanneer ze hun favoriete knuffel ruiken en aanraken.

De favoriete knuffel doet over het algemeen zijn intrede in het leven van je kleintje tussen de 5 en 12 maanden. Van alle knuffels die hij heeft, kiest hij er eentje uit en dat is vaak niet eens de mooiste! Je kindje heeft zijn eigen criteria: de lievelingsknuffel moet zacht zijn, lekker om mee te kroelen en op te kauwen, en hij moet ruiken naar mama of andere bekende geuren uit zijn omgeving. Probeer niet je kindje een andere knuffel te laten kiezen ’“ dat heeft geen enkele zin!

De favoriete knuffel speelt een belangrijke rol, omdat dat het eerste object is wat je kindje daadwerkelijk bezit. Daardoor kan hij de overgang maken van de gezinsomgeving naar de buitenwereld, van werkelijkheid naar fantasie, van aanwezig naar afwezig... Het wordt daarom ook wel een "transitioneel object" of "overgangsobject" genoemd, een term die in het leven is geroepen door Donald Winnicott, een Britse kinderarts en psychoanalyticus. De favoriete knuffel vervangt jou als je er niet bent en stelt je kindje gerust als hij op het kinderdagverblijf of bij de oppas is.

Als jouw kindje geen favoriete knuffel heeft, betekent dat waarschijnlijk dat hij er geen behoefte aan heeft. Hij heeft waarschijnlijk een andere manier gevonden waardoor hij zich prettig voelt - zuigen op zijn duimpje of een liedje zingen...

Tips van andere ouders

Je baby neemt zijn favoriete knuffel overal mee naar toe en als die knuffel dus zoek raakt, is dat een regelrechte ramp. Er zijn ouders die twee identieke knuffels hebben gekocht voor zulke gevallen, maar zelfs dat is soms niet genoeg. Hieronder vind je wat tips van andere ouders om met dit soort situaties om te gaan...

•    Is Beertje kwijtgeraakt tijdens het winkelen? Tijd voor de dubbelganger ... maar wees voorzichtig, want kinderen laten zich niet zo makkelijk voor de gek houden! Er zijn verschillende websites waar je een advertentie kunt plaatsen voor verloren knuffels, zoals op Gevonden en Verloren Knuffels. Hier kun je ook zien of iemand Beertje heeft gevonden!

•    Jullie zijn een dagje weg en in alle haast ben je Nijn vergeten! Geen paniek, je hoeft je kindje alleen maar extra veel knuffels en kusjes te geven. De favoriete knuffel is bedoeld als vervanging voor jou, dus dit is een gelegenheid om jouw plaats weer even op te eisen!

•    Moet Koesje in de was? Doe dat op een moment dat je baby zijn knuffel even niet nodig heeft. Doe hem daarna in de droger of leg hem op de verwarming voor een sneller resultaat! Ondertussen kun je je baby zoet houden met de dubbelganger. Nog een tip: was de dubbelganger ook regelmatig, zodat ze allebei dezelfde geur en kleur hebben.

•    Knuffie is tot op de draad versleten, maar weggooien is geen optie. Stel voor om hem te herstellen. Leg uit dat Knuffie een dagje naar oma moet om beter te worden en dat hij snel weer terug is, zo goed als nieuw!

Wil je kindje absoluut geen afscheid nemen van zijn knuffel? Dwing hem dan niet. Je kindje beslist zelf wanneer hij eraan toe is, meestal tussen het 3e en 6e jaar. Als je kindje ouder is dan 6 en nog steeds heel erg gehecht aan zijn lievelingsknuffel kun je ook afspreken dat hij er in bed uitgebreid mee mag knuffelen, maar dat hij nu zo groot is dat de knuffel niet meer overal mee naartoe hoeft.

Ieder kind heeft zijn eigen lievelingsknuffel
Sommige kinderen kiezen voor een zachte knuffel, andere voor een stukje stof of een klein plastic speeltje. Er zijn ook kinderen die rustig worden van een slaapliedje of doordat ze hun haar om hun vingertjes wikkelen!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.