Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Welkom nieuwe ouders!

Luisteren naar nieuwe ouders

Een ding waar ouders vrij snel achterkomen is dat het ouderschap misschien niet is wat je er helemaal van verwacht had. Om nieuwe ouders beter te begrijpen en ondersteunen zijn we bij het begin begonnen: luisteren.

Liggende vader met baby
We hebben vragen gesteld aan heel veel ouders

Aan 8000 om precies te zijn, wereldwijd. En uit hun antwoorden werd duidelijk wat er precies speelt bij ouders. Voor ons dus de taak om hier vervolgens mee aan de slag te gaan.

TOOL
How to parent like a pro

Daarom willen wij je proberen te helpen daar waar het nodig is. Bekijk deze checklists met tips voor elke fase van het nieuwe ouderschap: van de zwangerschap tot het kiezen van een goede kinderopvang.

Ouders met baby
Heb je je ooit alleen gevoeld in je eerste jaar als ouder?
ja 50%
nee 50%
ja
nee
Dat is heel normaal! De meeste moeders zeggen dat ze zich in het begin soms ook eenzaam hebben gevoeld. Zelfs als je een ander menselijk wezentje wiegt of door social media aan het scrollen bent, kunnen gevoelens van afzondering of isolement vaak toeslaan.
Je kunt terugvallen op de mensen om je heen! Als de eenzaamheid toeslaat, probeer je dan te concentreren op de baby in je armen, je partner naast je in bed en vriendelijke gezichten op je social media.
Delen jij en je partner de zorg voor de kinderen?
ja 50%
nee 50%
ja
nee
Samen is het leven is makkelijker. Een voorbeeld: laat één ouder koken, terwijl de ander het douchen of in bad gaan afhandelt en wissel de volgende dag!
Dat wil niet zeggen dat een van jullie een betere ouder is. Het is lastig om de boel in balans te houden! Probeer de zorgtaken zodanig te verdelen dat het voor jullie allebei plezierig is en aarzel niet om jullie plan van aanpak te herzien als het niet werkt voor jullie allebei.
Heb je in je eerste jaar als ouder veel emotionele pieken en dalen meegemaakt?
ja %
nee 100%
ja
nee
Het is net een achtbaan, nietwaar? Het ene moment kijk je in de ogen van dat kleine mormeltje met een explosie van liefde en het volgende moment weet je niet hoe je dit gaat overleven zonder zelf te exploderen.
Dat is indrukwekkend! Veel ouders voelen zich alsof ze in het eerste wagentje van een achtbaan zitten met alle ups, downs en vrije vallen.
Heb je überhaupt enig schuldgevoel gehad, als nieuwe ouder?
ja %
nee 100%
ja
nee
We gaan eens tellen! Weer beginnen met werken, of niet. Borstvoeding, of geen borstvoeding. Even een uur ertussenuit om af te spreken met een vriend(in) om koffie te drinken, of helemaal je vrienden niet zien... Je kan al snel het gevoel krijgen dat je het nooit helemaal goed kan doen. Het goede nieuws is dat je niet de enige bent: de meerderheid van nieuwe ouders voelt zich schuldig, ongeacht de keuzes die ze maken. Probeer jezelf eraan te herinneren dat je je best doet, en meer kun je niet doen.
Als je ‘ja’ hebt gezegd, nemen we je dat niet kwalijk, maar petje af voor het immuun zijn voor schuldgevoelens in een tijd waarin je zo makkelijk de druk van perfectie ervaart.
Als je alles in overweging neemt, zou je dan zeggen dat jouw baby een 'gemakkelijke baby' is?
ja %
nee 100%
ja
nee
Slaapt de hele nacht door, huilt niet in het openbaar en eet wanneer wij dat doen - als dat niet makkelijk is, wat dan wel?
Dat snappen we. Ze huilen veel, eten veel en poepen veel. We vragen het nog wel eens als ze op kamers gaan.
Volgende
Familie met twee kinderen
POLL
Foute antwoorden bestaan niet
DEFINITIE
Daar is een woord voor!
 • Nieuwsvreemd

  als het al zo lang geleden is dat je een krant hebt gelezen, televisie hebt gekeken of door social media hebt gescrold, dat je niet meer weet wat er zich daarbuiten in de grote wijde wereld allemaal afspeelt.

 • Ouderwaan

  wanneer je bang bent om toe te geven dat je je het zwaar hebt met het ouder-zijn, uit angst voor de reactie en mening van anderen.

 • Sleepcation

  wanneer je ernaar snakt om even niet bij je baby te zijn, zodat je heerlijk kunt slapen en bijkomen.

 • Ouder-zijn-overload

  wanneer je zo geconcentreerd bent op voeden, luiers verschonen en je baby in slaap krijgen, dat je je eigen basisbehoeften vergeet.

 • Huil-doof

  wanneer je niet langer je kind (of welk kind dan ook) hoort huilen, omdat het zo vaak gebeurt dat je immuun bent geworden voor het geluid.

 • Slaapverstoppertje

  wanneer je jezelf verstopt in een andere kamer en doet alsof je slaapt, zodat je partner voor de baby moet zorgen.

 • Betweters

  zo noemen nieuwe ouders vreemden die ongevraagd gedachten en adviezen delen over hoe jij je kind grootbrengt.

 • Zomaar-tranen

  wanneer je jezelf - ondanks de liefde voor je kind - soms huilerig, overweldigd en eenzaam voelt als nieuwe ouder.

 • Mamadrama

  wanneer je als moeder niets goed kunt doen, terwijl papa niets fout kan doen.

Ouders met baby
SOCIAL MEDIA
Deel jouw ervaringen op Instagram met #ParentingMyWay
Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
 • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
 • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
 • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.