Baby
Artikel
Add this post to favorites

De ontwikkeling van mijn baby

Wanneer gaat mijn baby lachen, praten en lopen? Welke voeding past het beste bij de stappen in zijn ontwikkeling? Welke belangrijke "eerste keren" mogen we niet missen?

6 min lezen Aug 5, 2022

Als je denkt dat baby's het soms maandenlang "rustig aan" doen, dan heb je het mis. Elke maand (soms zelfs elke dag) leren ze nieuwe vaardigheden en maken ze weer een stap in hun ontwikkeling. Elke keer weer een reden voor alle trotse ouders om de "on-ge-lo-fe-lijke" vaardigheden van hun kleintje te bewonderen. Als jouw kleintje echter wat later is dan andere kinderen met een van de belangrijke ontwikkelingen (praten, lopen, zindelijk worden, zelfstandig eten), kan dat je zorgen baren. Of eet jouw kindje bijvoorbeeld geen fruit of groente?

Hoe en waarom lacht, brabbelt, zit en loopt een baby voor de eerste keer?

De ontwikkeling van ieder kind verloopt van de bovenkant van hun lichaam naar de onderkant, en van het midden van het lichaam naar de vingers en tenen. Met dit gegeven in je achterhoofd kun je makkelijker begrijpen hoe je kindje zich ontwikkelt en hoe hij zich verschillende vaardigheden eigen maakt. Naast deze "technische" verklaring worden kinderen het meest gestimuleerd in hun ontwikkeling door de drijfveer en het verlangen de wereld te ontdekken en onafhankelijk te zijn. Bij deze ontdekkingstocht worden alle zintuigen gecombineerd: horen, ruiken, voelen, proeven en zien. De zintuigen functioneren niet los van elkaar, ook wanneer sommige sterker zijn dan andere bij de geboorte of zelfs al in de baarmoeder - met name de reukzin, de smaakzin en het gehoor. Alle "eerste keren" hangen niet af van een enkele factor, maar zijn het resultaat van een combinatie van ontwikkelingen.

Vanaf welke leeftijd kan een baby gezichten herkennen?

Het gezichtsvermogen is het laatste zintuig dat zich ontwikkelt. Als hij 2 maanden is, kan je baby alleen de ronde vormen van hoofd en ogen zien. Hij reageert op prikkels en herkent jou niet aan je gezicht, maar aan je geur en je stem. In deze periode beleeft je baby verschillende "eerste keren" bijna tegelijkertijd. De sociale glimlach als hij reageert op bepaalde prikkels: zijn hoofdje beweegt van links naar rechts wanneer hij zijn omgeving bestudeert. Als hij 3 maanden oud is, kan hij de gezichten van jullie gezin herkennen.

Waarom grijpen baby's naar alles wat ze zien als ze 3 maanden zijn?

In het begin is dat volledig bij toeval! Je baby grijpt naar objecten zonder dat te willen en doet op die manier een revolutionaire ontdekking: hij kan zijn handjes zien! Hij is nu in staat zijn vingertjes ergens omheen te doen en als jullie deze vaardigheid stimuleren, ontdekt hij wat voor geweldige dingen hij opeens kan!

Wanneer kan ik mijn baby vaste voeding geven?

Tussen de 4 en 6 maanden wordt de orale ontwikkeling gestimuleerd door de eerste ervaringen met vast voedsel, meestal voorafgegaan door de komst van het eerste tandje!

Waarom gaan baby's eigenlijk lopen?

Als deskundige op het gebied van motorische ontwikkeling kan ik je vertellen dat de motivatie voor baby's om te gaan lopen, voortkomt uit het verlangen naar onafhankelijkheid en de wens hun ouders te imiteren. Dat geldt overigens ook voor veel andere vaardigheden.

Tussen de 6 en 10 maanden kan je baby zich op zijn buik draaien, daarna zelfstandig gaan zitten (rond 7 of 8 maanden) en zijn handje voor zich plaatsen als hij omdraait.

Rond de 10e/11e maand doet hij misschien al de eerste voorzichtige stapjes, meestal zijwaarts terwijl hij zich aan de box of ander meubilair vasthoudt.

Zijn motoriek wordt steeds beter dankzij tien belangrijke ontwikkelingen:

 • kruipen,
 • op handen en voeten lopen,
 • zelfstandig lopen: gemiddeld tussen de 13 en 18 maanden,
 • rennen,
 • springen,
 • klimmen,
 • dragen,
 • trekken,
 • duwen,
 • en gooien!

Er zijn ook kinderen die bepaalde stappen overslaan, zoals het lopen op handen voeten.

Waardoor beginnen kinderen te praten?

De spraakontwikkeling van baby's heeft te maken met hun vaardigheden en hun omgeving. Kinderen die net een broertje of zusje hebben gekregen, beginnen vaak later met praten. Andere praten al honderduit als ze 18 maanden zijn.

De gemiddelden:

 • Rond 15 maanden zeggen veel baby's hun eerste woordjes, de zogenaamde tweelettergrepige woorden zoals 'papa' en 'mama'. Vaak zijn jullie als ouders de enigen die die eerste woordjes begrijpen, maar voor jullie is het een bijzonder emotioneel moment. Het is namelijk de bevestiging dat je kindje daadwerkelijk met jullie probeert te communiceren.
 • Rond 24 maanden begint hij zinnetjes te vormen met een onderwerp en werkwoord en gebruikt hij "mij" en "jou".
 • Als je kindje 3 jaar is, kent hij ongeveer 250 woorden en praat hij in de eerste persoon. Kinderen worden gestimuleerd in hun spraakontwikkeling door de kwaliteit van de dialoog met hun ouders. In deze fase zijn de maaltijden erg belangrijk, vooral in Europese landen. Hoe rijker de dialoog, hoe beter kinderen leren meedoen aan de gesprekken tijdens het eten.

Welke spelletjes kan ik met mijn kindje doen om zijn ontwikkeling en vooruitgang te stimuleren?

Het heeft geen zin te proberen zijn ontwikkeling sneller te laten gaan; ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Je kunt hem wel helpen door al vanaf de geboorte te vertellen wat er allemaal om hem heen gebeurt of te zien is. Dat doe je het beste op zo'n 30 cm van zijn gezicht zodat hij je goed kan zien.

Als je baby ongeveer 3 maanden is, vindt hij het heerlijk om in een wipstoeltje te zitten. Let erop dat het niet te zacht is, dan kan hij zijn schoudertjes namelijk niet goed bewegen. Hij is ook dol op de mobiel boven zijn bed of box en op zijn rammelaar die hij met zijn kleine vingertjes probeert vast te houden.

Vanaf 5/6 maanden kan hij op een speelkleed lekker zijn bewegingsdrang uitleven.

Rond 12 maanden kan een stabiel loopwagentje hem zelfvertrouwen geven bij het leren lopen. Een loopstoeltje is naar mijn mening minder geschikt, omdat een baby daarin zijn voetjes niet goed kan neerzetten. Bovendien kan een baby in een loopstoeltje ongecontroleerde en dus gevaarlijke bewegingen maken. Dit is ook de ideale leeftijd voor constructiespeelgoed en "alsof"-spelletjes, zoals een theeserviesje en poppen.

Vanaf 15 tot 18 maanden kunnen kinderen al een beetje overweg met potloden, waterverf en penselen. Vergeet ook niet de telrijmpjes; veel mensen vinden dat ouderwets, maar het is een goede en leuke oefening voor kinderen om te tellen met hun vingertjes en hun fantasie te gebruiken. Tot een jaar of drie moeten spelletjes en speelgoed naast de motorische vaardigheden ook de behendigheid en creativiteit stimuleren.

Heeft de ontwikkeling van de motoriek iets te maken met het voedingspatroon?

Als ze ongeveer 5 maanden zijn, ontdekken baby's hun mond (die soms wordt beschouwd als het zesde zintuig). Nu kunnen ze alle zintuigen tegelijk gebruiken. Dankzij deze ontdekking kunnen baby's hun motoriek en hun eigen persoonlijkheid verder ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om je kindje bij de introductie van vaste voeding veel verschillende texturen, kleuren, vormen en smaken aan te bieden. Een gezond voedingspatroon is ook onmisbaar voor de ontwikkeling van het bewegingspatroon. Een te hoog gewicht beperkt je kind namelijk in de bewegingen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de motoriek.

Annet, moeder van Sanne (14 maanden)

"Bij iedere nieuwe 'stap' die mijn dochter maakt, neem ik een foto van haar zodat ik al die belangrijke momenten niet vergeet. Naast de foto noteer ik dan de datum, plaats, leeftijd en gewicht van mijn kleine schat. Later als ze groot is kunnen we samen de foto's bekijken en opnieuw genieten van die onvergetelijke momenten."

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.