Baby
Artikel
Add this post to favorites

De opvoeding van een tweeling

Twee kinderen tegelijkertijd is geweldig, maar ook twee keer zo veel werk! Ik vraag me wel eens af of ik van allebei evenveel kan houden? Zullen ze op elkaar lijken, zullen ze onafscheidelijk zijn?

4 min lezen Mei 9, 2022

Als je in verwachting bent, moet je veel voorbereiden. Dus als het er twee zijn, betekent dat twee keer zo veel werk! Zorgen voor een tweeling kost veel tijd en energie dus laat niet te veel aan het toeval over. Er zijn gelukkig genoeg zaken die het leven wat eenvoudiger kunnen maken.

Tips voor meerling-moeders

Jouw slogan: organisatie!

Als je borstvoeding geeft, is het handig de tijden te noteren waarop je elke baby hebt gevoed. Gebruik hier een logboek voor waarin je ook opschrijft hoe laat ze zijn gaan slapen, wanneer ze een schone luier hebben gehad, etc. Een heel handig geheugensteuntje! Je kunt beide baby's tegelijkertijd voeden (daar kun je in het begin hulp bij gebruiken, omdat je maar één paar handen hebt) of allebei apart. Wissel dat dan af zodat niet altijd hetzelfde kindje als eerste aan de beurt is.

Om het (een beetje) eenvoudiger te maken kun je investeren in een paar praktische zaken, als je dat nog niet had gedaan: denk aan een wasdroger, een handig babybadje en een ruime box en commode. Van bepaalde artikelen zul je er echt twee nodig hebben, zoals een wieg, wipstoel en een kinderstoel. Vergeet ook niet de dubbele kinderwagen. Er zijn winkels die speciale kortingen geven voor tweelingen.

Vraag gerust om hulp: oppas, huishoudelijke hulp, etc. Als jullie ouders in de buurt wonen, kunnen zij misschien af en toe bijspringen. Wat de boodschappen betreft kan een bestelservice uitkomst bieden. Laat bijvoorbeeld een keer per week alle grote boodschappen bezorgen.

Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met andere ouders van tweelingen - jullie zijn echt de enige niet! Het aantal tweelingen dat wordt geboren is de laatste dertig jaar flink gestegen en vertegenwoordigt nu ruim 1,5% van alle zwangerschappen. Deze stijging is onder meer te verklaren door de hogere leeftijd waarop vrouwen zwanger worden en het grotere aantal zwangerschappen als gevolg van kunstmatige inseminatie. Waarschijnlijk wonen er bij jou in de buurt dus nog meer ouders met een tweeling. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld eens op de website van de Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen: www.nvom.nl.

Een unieke relatie

Of je nu een eeneiige of een twee-eiige tweeling hebt, jouw kinderen hebben een band die niet te vergelijken is met de band tussen normale broers en zussen. Deze band is al gesmeed in de baarmoeder en het is heel natuurlijk dat jouw baby's vanaf de geboorte erg naar elkaar toe trekken.

Ze maken samen dezelfde fases in hun ontwikkeling mee en zullen elkaar daardoor regelmatig nadoen. Als de één een speeltje heeft, wil de ander dat natuurlijk ook. Ze zijn heel de dag samen en hebben daar ook behoefte aan, omdat het veilig en vertrouwd voelt. Zorg er daarom voor dat je ze niet op al te jonge leeftijd uit elkaar haalt.

De relatie van een tweeling is echter niet altijd perfect. Als ze wat ouder zijn, kan een van de twee proberen de ander te beïnvloeden. Wees hier alert op en probeer allebei je kindjes zo vroeg mogelijk als een individuele persoonlijkheid te behandelen.

Ze zijn niet één en dezelfde ... je hebt twee baby's!

Ze hebben allebei een eigen persoonlijkheid en het is voor hen heel belangrijk dat hun ouders hen als individu beschouwen en niet als twee identieke personen. Ook hun namen zijn in dat kader van belang: kies liever niet twee namen die erg op elkaar lijken. Trek ze liever niet allebei dezelfde kleertjes aan en houd hun eigendommen en speelgoed gescheiden.

Als ze wat ouder zijn, is het goed als beide ouders regelmatig wat tijd doorbrengen met ieder kind apart. Ze hebben recht op hun eigen herinneringen en moeten het gevoel krijgen dat ze uniek zijn. Individualiteit is voor een tweeling heel belangrijk; zo zijn ze in staat hun eigen persoonlijkheid te ontwikkelen en contact te leggen met anderen.

Lisa, moeder van Josephine en Arthur:
"Toen onze tweeling was geboren, heb ik alle vrienden en familie gevraagd geen cadeaus te kopen, maar ons in plaats daarvan een dagje met de baby's te helpen. Zij vonden het geweldig en wij konden even ademhalen!"

Benjamin, vader van Leo en Bas:
"Bas, Leo, eeh… Bas? Fout! Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze in het begin niet uit elkaar kon houden .... mijn vrouw moest daar erg om lachen! We hebben ze allebei een ander armbandje gegeven om het wat makkelijker te maken. Tegenwoordig vraag ik me af hoe ik ze ooit heb kunnen verwarren. Ze lijken natuurlijk op elkaar, maar ook weer niet zó erg...

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.