Baby
Artikel
Add this post to favorites

Belangrijke voedingsstoffen

Wat zijn onmisbare voedingsstoffen voor mijn kindje?

3 min lezen Aug 22, 2022

Je kindje heeft voldoende energie en de juiste voedingsstoffen nodig, zoals veel vezels, extra vitamine D en voldoende gezonde vetten. De energie en voedingsstoffen heeft een kindje ook nodig om te kunnen leren, kruipen, vallen en weer opstaan. We geven je een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen voor jouw kindje.

Voedingsstoffen

vettenVetten:

Geven energie. Ook zijn gezonde (onverzadigde) vetten belangrijk voor de groei en ontwikkeling. Vetten zitten o.a. in  margarine en olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie.

 

vettenVezels:

Goed voor de darmen, zodat je kindje makkelijk kan poepen. Vezels zitten o.a. in groenten en fruit, volkorengranen (zoals volkorenbrood of volkorenpasta) bonen en noten.

 

koolhydratenKoolhydraten:

Geven energie. Ook is het brandstof voor de hersenen van je kindje. Koolhydraten zitten o.a. in brood, pasta, rijst, aardappels en fruit.

 

eitwitten Eiwitten:

Zijn bouwstenen en zorgen voor opbouw én herstel van o.a. spieren, botten, organen en zenuwstelsel. Eiwitten zitten o.a. in zuivel, vlees, vis, pindakaas of notenpasta, bonen en brood.

 

Vitamines

Vitamine D: Een kind heeft 10 microgram vitamine D nodig tot 4 jaar. Wist jedat je kind met 600 ml LITTLE STEPS® opvolgmelk

Vitamine K: Je baby heeft de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K nodig. Dit advies geldt bij volledige borstvoeding en minder dan 500 ml flesvoeding per dag.

Vitamines en mineralen:

ijzerIJzer:

Nodig voor het vervoeren van zuurstof door het lichaam en goed voor de cognitieve ontwikkeling. IJzer zit o.a. in (rund)vlees, kip, vis, bonen, noten, volkorenproducten en donkergroene bladgroenten (zoals paksoi of spinazie).

 

ijzerCalcium:

Belangrijk voor aanleg en onderhoud van tanden en botten. Calcium zit o.a. in zuivel, kaas, bonen en noten.

 

dhaDHA (visvetzuur):

Belangrijk om goed te kunnen zien en voor de hersenontwikkeling (taal, leren en geheugen). DHA zit vooral in vette vissoorten, zoals forel, makreel, sardines en zalm.

 

foliumzuurFoliumzuur (vitamine B11):

Belangrijk voor de groei en werking van het lichaam. Foliumzuur zit o.a. in volkorenproducten (zoals volkorenbrood), vlees, (groene) groenten en in kleinere hoeveelheden in zuivel.

 

vitamine aVitamine A:

Goed voor de ogen, gezonde huid en weerstand. Vitamine A zit o.a. in vlees, zuivel, ei en vis. Provitamine A komt voor in groenten, zoals spinazie of wortel. Provitamine A wordt door het lichaam omgezet in vitamine A.

 

vitamine cVitamine C:

Belangrijk voor genezing van wondjes, ijzeropname en weerstand. Vitamine C zit o.a. koolsoorten, citrusfruit (zoals mandarijn), kiwi, aardbei en aardappelen.

 

vitamine dVitamine D:

Onmisbaar voor het immuunsysteem en de calciumopname, voor stevige tanden en botten. Vitamine D zit o.a. in vette vis (zoals zalm) en in kleinere hoeveelheden in ei en vlees. Ook wordt het toegevoegd aan bijvoorbeeld zachte/vloeibare margarine uit kuipje of fles.

 

vitamine kVitamine K:

Belangrijk voor de bloedstolling. Vitamine K zit o.a. in (groene) groenten, zuivel, vlees, ei, granen en fruit.

Wil je meer weten over gezonde voeding voor je kindje? Download dat het boekje 'Alles over gezonde voeding voor je kind' waarin we je alles vertellen over gezonde voeding voor je kind: van baby tot peuter. Ook hebben we handige voedingsschema’s toegevoegd. Zo zorg je ervoor dat jouw kindje het goede van eten en drinken binnenkrijgt.

voorkant boekje gezonde voeding nestle
Download 'Alles over gezonde voeding voor je kind'

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.