Baby
Artikel
Add this post to favorites

Baby biologisch: niet zomaar bio, bio voor baby’s

Probeert jouw kleintje stiekem iets van je vork te happen? Maakt hij smakkende geluiden? En kijkt hij het eten uit je mond? Het wordt tijd voor de allereerste hapjes! Wanneer je begint met proefhapjes gaat er een wereld open voor je kleintje, maar ook voor jou.

5 min lezen Mei 17, 2024

Misschien wil je het liefste zelf een hapje klaarmaken van groente of fruit. Soms zijn er echter situaties dat het even niet lukt, heb je geen tijd of heb je behoefte aan meer gemak.

Voor die momenten waarop je behoefte hebt aan meer gemak, kun je kiezen voor biologische babyvoeding. Met ‘baby biologisch’ bereik je een kwaliteitsstandaard voor je baby. Zodat je met een gerust hart de voeding voor je baby een keer uit handen kunt geven. Dat klinkt goed, maar wat is ‘baby biologisch’ precies?

Biologische voeding

Bij biologische voeding zijn de ingrediënten op een natuurlijke, diervriendelijke en milieuvriendelijke manier geproduceerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat de voeding zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen wordt geproduceerd. Uiteraard moeten insecten, ziekten en onkruid wel op afstand worden gehouden.

De oplossing? Een bioboer zet bijvoorbeeld een bestrijdingsmiddel in van natuurlijke oorsprong, zoals wespen die ongewenste beestjes opeten. Daarnaast mag biologische voeding geen conserveringsmiddelen, kunstmatige kleur, geur- en smaakstoffen en genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevatten. Puur natuur dus, wel zo fijn en geruststellend.

In de veeteelt betekent biologisch ook dat dieren, zoals koeien, veel ruimte krijgen. Wil een veehouder een biologisch keurmerk krijgen, dan moet hij voldoen aan de voorwaarde dat koeien minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur of meer in de wei grazen. Ook krijgen bio koeien alleen biologische voeding voorgeschoteld. Niet alleen fijn voor de koe, maar ook voor jou en je kleintje.

Een andere eis van biologisch voeding is dat groeihormonen verboden zijn en medicijnen, waaronder antibiotica, alleen gebruikt mogen worden bij ziekte en niet ter preventie. Dat is prettig, want zo komen de hormonen en antibiotica ook niet in het eten van jou en je baby terecht.

Veel voordelen voor mens, milieu en dier dus. Plus: veel mensen menen dat de smaak van biologisch beter is. Vooral bij groente en fruit zou je het verschil kunnen proeven. Een puurder product zou lekkerder en minder waterig smaken. Dat is het proberen waard!

Babyvoeding

We willen allemaal het beste voor onze kleintjes en daarom bestaat er strenge wet- en regelgeving rondom babyvoeding. Zo ben je verzekerd dat de hoeveelheid voedingsstoffen in babyvoeding voldoet aan de behoefte van je kleintje. Want hoe weet je eigenlijk wat de juiste hoeveelheid is per maaltijd? Uit onderzoek, waarin 408 recepten uit kookboeken voor baby’s werden vergeleken met 278 kant-en-klare babyhapjes, blijkt dat in de kant-en-klare potjes meer groente en minder calorieën zitten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is verantwoordelijk voor de controle op de naleving van de eisen van babyvoeding. Denk bijvoorbeeld aan de samenstelling van de voedingswaarde en de hoeveelheid vitaminen, mineralen en eiwitten. Zo mag opvolgmelk maximaal 3,5 gram eiwit per 100 ml bevatten. Ook moet het minimaal 50 mg calcium bevatten. Kortom, wanneer het gaat om babyvoeding, gelden er strenge regels.

Ook zijn er strenge eisen wat betreft conserveermiddelen en met betrekking tot de bereiding en etikettering. Voor zowel biologische als niet-biologische babyvoeding gelden ook maximale gehaltes voor bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen. Bij biologische babyvoeding zijn pesticiden zelfs verboden.

Iedereen heeft — met de beste bedoelingen — een mening over wat goed is voor jouw baby. Maar hé, jij kent je kindje het beste en doet het op jouw eigen manier. En dat is helemaal goed. Op babyvoeding heerst echter zo’n strenge regelgeving dat je babyvoeding met een gerust hart een keer uit handen kan geven. 

Biologische babyvoeding: het hoogst haalbare

Tel je al die strenge voorwaarden en eisen voor babyvoeding én biologische voeding bij elkaar op, dan kom je uit bij voeding met de hoogste standaarden. Dit wordt ‘baby biologisch’ genoemd. Producten die zowel aan de strenge eisen van biologisch als aan babyvoeding voldoen. Bovenop deze controles, voert Gerber® Organic nog eens additionele controles uit. Zo weet je zeker dat onze producten geschikt zijn voor jouw baby.

Met Gerber® Organic krijg je het beste van twee werelden: hoogwaardig biologische ingrediënten, die ook nog eens in een handomdraai op tafel staan. Onze babyhapjes zijn allemaal afgestemd op de leeftijd van jouw kindje en met veel zorg bereid. Om zo veel mogelijk vitaminen en voedingsstoffen te behouden, wordt de groente en het fruit vervolgens zo kort mogelijk gekookt of gestoomd. Zodat jouw kleine het beste van de natuur binnenkrijgt.

Puur natuur

Met Gerber® Organic streven we een natuurlijke manier van bebouwing na. Zo bevatten de bodem, water en voeding voor het vee alleen natuurlijke ingrediënten. Daarnaast laten onze telers groente en fruit groeien en rijpen op hun eigen tempo. Daar zit een goede gedachte achter. In de ontwikkeling van de plant worden twee levensprocessen onderscheiden: groei en rijping (smaak, geur en vorming van bloemen en zaadjes). De gangbare landbouw zet vooral in op kwantiteit door eenzijdig de groei te stimuleren, wat leidt tot een hoge opbrengst. Dit gaat echter ten koste van de smaak en kwaliteit. De biologisch-dynamische landbouw heeft als doel om sterke en uitgerijpte producten te creëren. Wanneer je kiest voor ‘baby biologisch’, weet je zeker dat de voeding puur natuur is. Zo kies je bewust en geniet je kindje van een heerlijke maaltijd.

Wist je dat onze biologische boeren jaarlijks de teelt rouleren? Het ene jaar aardappelen, dan graan. Pas na enkele jaren komt hetzelfde gewas weer op het perceel terug. Dit wordt ook wel vruchtwisseling of wisselteelt genoemd. Een voordeel hiervan is dat het een natuurlijke bestrijding is tegen parasieten, onkruiden en ziekten. Ook wordt het toegepast om de vruchtbaarheid en de biologische activiteit van de bodem in stand te houden. Door te rouleren behoudt de bodem zijn voedingsstoffen en mineralen. Deze beschikbare voedingsstoffen komen vervolgens weer terecht in de producten die jij en je baby opeten

Wij streven er dus naar de natuur te behouden zoals we die hebben gevonden. Dat begint bij de ingrediënten en stopt pas bij onze producten. Daarom durven we met een gerust hart te zeggen dat onze biologische babyvoeding een goed alternatief is voor jouw baby.

Samenvattend geldt voor onze biologische babyvoeding:

 • Geen kunstmatige toevoegingen
 • Een natuurlijke manier van bebouwing 
 • Groente en fruit groeit en rijpt op eigen tempo
 • Natuur wordt behouden
 • Extra controles

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.