Baby
Artikel
Add this post to favorites

Zelfverzekerd ouderschap: begin vandaag met zes eenvoudige stappen

Voor het eerst vader of moeder worden en je pasgeboren baby naar huis brengen is de meest angstaanjagende ervaring om mee te maken. Naast alle vreugde en liefde die je voelt, is het volkomen normaal dat je je onvoorbereid en overdonderd voelt. Heb je moeite om eraan te wennen dat je moeder of vader wordt? We hebben een aantal handige tips over zelfverzekerd ouderschap op een rijtje gezet.

3 min lezen Apr 11, 2022
 1. Luister naar je moederintuïtie (of vaderinuïtie!) 
  Moederintuïtie is geen mythe, idem dito voor vaderintuïtie — soms weten ouders het gewoon. Leer om, als het om je nieuwe baby gaat, op je instincten te vertrouwen. Jij kent je baby het beste, dus als je het gevoel hebt dat er iets mis is — misschien slaapt hij/zij meer dan normaal, of maakt hij/zij zich drukker bij het voeden — negeer je onderbuikgevoel niet. Maak een afspraak met je huisarts of consultatiebureau. Hoe meer je op intuïtie handelt, des te groter je zelfvertrouwen.
 2. Bouw een steunnetwerk op
  Iedereen heeft een solide steunnetwerk nodig. Van behulpzame familieleden en begripvolle vrienden tot die o zo belangrijke groep van moeders, ze kunnen je advies geven, op je baby passen en even laten lachen wanneer het nodig is! Zorg ervoor, dat je verder ook een aantal experts paraat hebt staan. Gekwalificeerde professionals zijn in staat om al je unieke vragen persoonlijk te beantwoorden, waardoor je zorgen verlicht worden en je meer zelfvertrouwen krijgt. Wees niet bang om je babykennis flink op te peppen. Als je het gevoel hebt dat je beter 'opgeleid' bent, voel je je meer op je gemak.
 3. Negeer de mythe van moederschap of ouderschap
  Het is het beste om realistische verwachtingen te hebben van het ouderschap en hoe het is om voor het eerst moeder of vader te worden. De perfecte ouder bestaat niet, dus laat die gedachte voor eens en voor altijd los. Accepteer dat dingen soms anders kunnen gaan dan gepland, dat alles iets langer gaat duren (zelfs naar buiten gaan), en dat je baby dingen soms anders wil doen dan jij. Laat je inwendige zen los en laat alles op je afkomen...
 4. Zorg als nieuwe moeder voor tijd voor jezelf — vaders hebben dit ook nodig.
  Tijd voor jezelf is heel belangrijk, niet alleen voor je mentale welzijn, maar ook voor je fysieke gezondheid. Je bent nu weliswaar ouder, maar dat is slechts een deel van je identiteit. Houd een hobby aan waar je plezier aan beleefde voordat je baby kwam, bijvoorbeeld tekenen, muziek maken of fitnessen. Wees lief voor jezelf en leer je inwendige monoloog in toom te houden, zodat je niet jezelf voortdurend standjes geeft — wees niet je eigen grootste criticus. Nee, je faalt niet, je bent aan het leren.
 5. Wees een voorbeeld voor je kind
  Net zoals jij een zelfverzekerde ouder wilt zijn, dien je niet te vergeten dat het jouw verantwoordelijkheid is om je baby te begeleiden bij het opgroeien tot een kind met zelfvertrouwen. Geef je baby het goede voorbeeld. Geniet samen van leuk en actief spelen — schermtijd is niet nodig. En vergeet niet dat je baby meer geneigd is om gezond voedsel te eten en te proberen als hij/zij ziet dat jij het eet. Het aanmoedigen van deze gezonde gewoonten in een vroeg stadium maakt de weg vrij voor de toekomstige gezonde ontwikkeling van je baby. Meer informatie over de voordelen van een goed voorbeeld geven vind je hier.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.