Baby
Artikel
Add this post to favorites

Wat houdt de vaderrol tegenwoordig in?

Als je voor de eerste keer vader wordt, kan het soms moeilijk zijn je draai te vinden. Hoe vind ik de juiste balans tussen vaderlijk gezag en de beste vriend zijn van mijn kind? Hoe kunnen de moeder en ik het ouderschap samen delen? Alle mannen die net vader zijn geworden, hebben dezelfde vragen!

3 min lezen Apr 17, 2024

Liefde geven en er zijn voor je kind - vaders hebben een essentiële rol in het leven van hun kind die veel verder gaat dan alleen gezag en autoriteit. Probeer het beste uit het vaderschap te halen!

De rol van de vader is veranderd...

Tot het einde van de vorige eeuw stond de vader in veel gevallen symbool voor autoriteit. Aan zijn gezag werd niet getornd. In het traditionele gezin zorgde de moeder voor de emotionele aanwezigheid en de dagelijkse zorg. Dat model is tegenwoordig echter veel minder van toepassing, omdat veel moeders ook werken. En hoe zit het nu met de vaders? Ze gaan vaak vol liefde met hun kroost om en zijn niet bang hun gevoelens te tonen. Maar het is belangrijk dat ze voor hun kind ook nog steeds een gezagsfiguur blijven. Daarnaast bieden ze tegenwicht aan de intieme relatie tussen moeder en kind, wat essentieel is voor de verhoudingen binnen het gezin.

Een verbinding tussen het gezin en de samenleving

Moderne vaders kunnen hun kinderen zelfvertrouwen bieden, iets waar moeders vaak net wat meer moeite mee hebben: ze moedigen hun kinderen aan kennis te maken met de buitenwereld door hun natuurlijke ontdekkingsdrift te stimuleren. Als vaders met hun kind spelen, hebben ze er geen moeite mee de regels aan te passen of spelletjes te combineren. Ze vinden het heerlijk om te stoeien en daar kan hun kind ook geen genoeg van krijgen!

Een vader kan zijn kind ook het verband leren leggen tussen hoe het voor zich opkomt binnen het gezin en hoe het zijn plekje kan vinden en opeisen in onze samenleving.

Er kan nog wel wat vooruitgang worden geboekt!

Ook al zijn de moderne vaders steeds meer betrokken bij het gezinsleven, de cijfers laten zien dat de situatie nog steeds niet helemaal in evenwicht is. Tegenwoordig besteden vrouwen ongeveer 20 uur per week aan huishoudelijke taken, terwijl mannen daar nog geen tien uur aan besteden*. Ze besteden ook zo'n 17 uur aan de kinderen, terwijl dat bij de mannen ongeveer 13 uur is.

Vaak is het zo dat het de moeders zijn die helpen met het huiswerk en activiteiten die te maken hebben met school, terwijl het juist zo goed kan zijn voor kinderen als de vader hierbij betrokken is. Jullie moeten samen bekijken welke rolverdeling het beste bij jullie past. Rekenhuiswerk met papa, taal met mama of het huiswerk met mama en activiteiten op school door papa...

Een goede verdeling van de rollen en verantwoordelijkheden binnen een gezin is belangrijk, omdat jullie zo een dagelijkse routine opbouwen. Dat draagt bij aan een duidelijke structuur voor jullie kind, wat hem rust en vertrouwen geeft. Vaders kunnen hun vaderrol prima vervullen, maar het delen van de rollen is ook heel belangrijk om mama's taken wat te verlichten. En als mama ontspannen is, heeft dat een gelukkiger kind tot gevolg.

* Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau.

Maarten, vader van Jayden

"Toen onze zoon werd geboren, was ik bang dat ik niet wist hoe ik zijn luier zou moeten verschonen. Mijn eigen vader riep altijd dat dat een "vrouwenklusje" was, om mijn moeder te plagen. De eerste paar keer was ik inderdaad een beetje aan het stuntelen. Jayden moest zelfs een keertje plassen terwijl ik net zijn luier had afgedaan; hij vond het zelf erg grappig. Maar tegenwoordig ben ik een kei in het verschonen!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.