Dreumes
Artikel
Add this post to favorites

Zindelijkheidstraining

Binnenkort gaat mijn kind naar school dus dit is een ideaal moment om hem te leren op het potje te plassen. Hoe kan ik hem daarbij helpen?

5 min leestijd Dec 10, 2015

Als je kindje op het potje gaat, is dat weer een stap verder naar onafhankelijkheid en "groot worden". Het wordt een stuk eenvoudiger voor jullie als ouders (je hoeft geen luiers meer te verschonen) en jullie houden meer geld over. Konden kinderen maar snel zindelijk worden en niet terugvallen ... Als ouders laat je je vaak beïnvloeden door alle zogenaamde normen uit de omgeving - je moeder wrijft je in dat jij op die leeftijd allang zindelijk was en de kleuterjuf benadrukt nog eens dat je kindje echt zindelijk moet zijn voordat hij begint... Van de deadline alleen kun je al gestrest raken! Hieronder geven we je wat nuttige tips zodat deze fase geen obsessie wordt...

Is er een specifieke leeftijd waarop kinderen zindelijk worden?

Er is geen uiterste leeftijdsgrens. Je kleintje is er lichamelijk klaar voor als hij zijn sluitspier kan beheersen (ophouden/ontspannen) en geestelijk als hij bereid is zijn status als baby op te geven. Dat moment is bij elk kind verschillend, maar over het algemeen worden kinderen overdag zindelijk tussen de 24 en 36 maanden. Vervolgens duurt het nog ongeveer 6 tot 12 maanden voordat een kind ook 's nachts zindelijk is.

Hoe weet ik of mijn kindje eraan toe is op het potje te plassen?

Je kindje kan eraan toe zijn als hij in staat is zelf te gaan zitten en weer op te staan, als hij een bal weg kan schoppen, als hij zelfstandig de trap op kan lopen, als hij het gedrag van volwassenen nadoet, als hij zelfstandig kan eten en als je aan hem merkt dat hij onafhankelijk wil zijn.

Een andere aanwijzing dat je kindje toe is aan deze volgende stap is als hij geïnteresseerd is in het potje en als hij zijn luier aanraakt wanneer die vies is.

Heeft het een averechts effect als ik het potje te vroeg gebruik?

Je moet je kindje inderdaad niet dwingen zich sneller te ontwikkelen dan hij kan. Als je hem te veel onder druk zet, zal het waarschijnlijk juist langer duren.

Het juiste moment is dus als je kindje zelf aangeeft dat hij er klaar voor is. Ondertussen kun je hem wel al uitleggen wat het potje is en wat hij er later mee gaat doen.

Helpt het als ik mijn kindje regelmatig op het potje zet?

Je kunt inderdaad een vast ritme instellen (na het wakker worden, voor of na het middagdutje, etc.) Laat het potje in het toilet of de badkamer staan zodat hij eraan gewend raakt. Ga bij je kindje zitten (in het begin) om hem gerust te stellen en leg hem uit dat poepen en plassen heel normaal is en wat er vervolgens mee gebeurt.

Moet ik mijn kindje laten zitten totdat hij zijn behoefte heeft gedaan?

Als je er een verplichting van maakt, kan dat tot gevolg hebben dat hij gespannen wordt, bang is dat hij niet aan jouw verwachtingen kan voldoen en dus jouw liefde niet verdient. Dat is heel slecht voor zijn zelfvertrouwen! Als er na een paar minuten niets is gebeurd, prijs je je kindje voor zijn poging en probeer je het later gewoon nog een keer.

Wat moet ik doen als mijn kindje een vieze onderbroek heeft?

Zindelijk worden gaat altijd gepaard met 'ongelukjes'! Vertel je kindje dat het helemaal niet erg is, dat het heus goed komt en vraag hem of hij de volgende keer niet wacht tot het laatste moment om op het potje te gaan.

Als het op het potje niet lukt, kan ik hem dan leren naar de wc te gaan?

Dat is niet aan te raden ... deze hoge, beetje enge "troon" ("wat nou als ik erin val?") is normaal gesproken de laatste stap van de zindelijkheidstraining. Dat doe je als je kindje goed gebruik maakt van het potje.

Mijn kindje valt weer terug; hij was droog, maar plast nu weer in bed.

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen opeens terugvallen in hun status als baby, zoals de komst van een broertje of zusje. Meestal duurt dat niet lang. Als je een beetje geduld hebt, komt het over het algemeen weer helemaal goed.

Mijn peuter is overdag droog. Hoe lang duurt het tot hij ook 's nachts zindelijk is?

Ook dat is bij elk kind weer anders. Dat kan een paar dagen, weken of maanden zijn.... er zijn zelfs kinderen die in een keer ook 's nachts zindelijk zijn. Het allerbelangrijkste is dat je je kind niet onder druk zet. Ieder kind doorloopt deze fase in zijn of haar eigen tempo - je kunt je kind niet zindelijk 'maken', je kunt hem of haar er alleen in begeleiden!

Als je kindje na zijn vijfde verjaardag echter nog steeds niet zindelijk is, kun je er het beste eens over praten met een kinderarts of andere specialist.

Mijn kind gaat binnenkort naar school, maar hij is nog niet zindelijk. Wat moet ik doen?

Gebruik de vakantieperiode (minder stress, meer tijd, lekker weer) om je kind lekker zonder luier te laten spelen. Zet je kindje niet onder druk en gebruik geen emotionele chantage: hij mag heus wel naar school, ook al is hij nog niet helemaal zindelijk. Bovendien komt het regelmatig voor dat een kind zindelijk is op de dag voordat het begint op de kleuterschool!

Wat leesvoer voor een ontspannen aanpak!

 • "Op het potje" door Alona Frankel, uitgeverij Gottmer.
 • "Zindelijk in een week" door Gina Ford, uitgeverij Terra.
 • "Zindelijk maken is kinderspel" door Debby Mendelsohn, Forte uitgevers B.V.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.