Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ons gezin krijgt uitbreiding!

Ik ben in verwachting; hoe zal mijn oudste hierop reageren? Kunnen ze het straks goed vinden met elkaar of zijn ze jaloers? Ik ben heel erg gelukkig, maar ook een beetje ongerust.

4 min lezen Apr 11, 2022

Als jullie een tweede kindje krijgen, betekent dat een nieuwe status voor je oudste: hij of zij wordt grote broer of zus. Een enorme verantwoordelijkheid! Maar het betekent ook dat hij zijn papa en mama en misschien ook wel zijn kamertje moet delen. Dat is niet altijd even makkelijk te accepteren. Net als iedere andere relatie kent die tussen broers en zussen zowel goede als slechte tijden.

Hoe kun je je kindje helpen?

Als je je kindje vertelt dat er een broertje of zusje bij komt, is dat een heel emotioneel moment! Wanneer kun je dat het beste vertellen? Normaal gesproken na de eerste drie maanden van je zwangerschap, omdat dan het risico op een miskraam sterk verminderd is en je misschien al de eerste tekenen van een buikje begint te vertonen. Vertel het grote nieuws met woorden die je kindje begrijpt en laat hem zijn gevoelens uiten. Het kan zijn dat hij een vreugdedansje maakt, maar hij kan ook in een hoekje gaan zitten mokken. Beide reacties zijn heel normaal en je moet je kindje tijd geven om aan het idee te wennen.

Praat vaak over de nieuwe baby met je kindje, ook voordat hij of zij is geboren. Leg uit wat er allemaal gaat veranderen, maar dat je er altijd voor hem zult zijn en dat je altijd van hem zult houden. Je hart wordt niet in tweeën gedeeld, het wordt alleen maar groter zodat ieder kind evenveel liefde kan krijgen! Je kunt je kindje ook voorbereiden door voor te lezen. Er zijn heel veel lieve en leuke boekjes over dit onderwerp!

Na de geboorte kun je je kindje bepaalde taken geven zodat hij als "oudste" extra verantwoordelijkheid krijgt; denk aan een flesje geven of de kinderwagen duwen... en natuurlijk kan papa ook helpen! Wanneer jij met de baby bezig bent, kan papa met de oudste spelen of hem meenemen naar de speeltuin. Probeer zelf ook tijd vrij te maken voor je oudste; lees hem bijvoorbeeld een lekker lang verhaal voor.

Haat en liefde...

Jaloezie is een volkomen normaal onderdeel van de relatie tussen broers en zussen en heeft zelfs een positief effect! Af en toe ruzie maken is goed voor hun ontwikkeling; het draagt bij aan hun onafhankelijkheid en het ontwikkelen van een eigen persoonlijkheid. Ze zenden een boodschap uit, markeren hun territorium, proberen uit waar de grenzen liggen en winnen ten slotte aan zelfvertrouwen.

In het dagelijks leven met een broer of zus leren kinderen delen, onderhandelen, compromissen sluiten en eerlijk (of oneerlijk) zijn... Met andere woorden, de regels van onze samenleving!

Probeer ze samen uit hun meningsverschil te laten komen als ze aan het kibbelen zijn, zo lang er geen gewelddadig gedrag aan te pas komt. Als ze gaan vechten of nare dingen tegen elkaar zeggen, moet je natuurlijk ingrijpen, maar zonder partij te kiezen.

Maak een einde aan de situatie als het altijd het ene kind is dat de baas probeert te spelen, maar blijf altijd eerlijk.

Maak tijd vrij voor elk kind afzonderlijk. Winkelen met mama voor kleine zus of koken met papa voor grote broer ... en daarna zijn ze weer blij met elkaars gezelschap!

Mijn oudste gedraagt zich opeens weer als een baby, is dat normaal?

Na de aankondiging van de zwangerschap of na de geboorte kan je oudste kind soms opeens weer gaan bedplassen of om een fopspeen vragen voor het slapen gaan. Vaak wil hij ook weer in de buggy zitten als jullie de deur uit gaan. Al die kleine gewoontes die hij allang af had geleerd...

Zo'n terugval is normaal en komt heel vaak voor. Je kind probeert je aandacht te trekken. Als iedereen alleen maar oog heeft voor de nieuwe baby wil hij laten zien dat hij er ook nog is! Het is ook zijn manier om uitdrukking te geven aan zijn tegenstrijdige gevoelens: jaloezie, trots, haat en liefde.

Zijn reactie is dus heel normaal, maar dit gedrag moet ook weer over gaan. Vraag advies aan de huisarts of kinderarts als dat niet zo is.

Veel moeders worstelen met deze vraag en ze durven hem vaak niet uit te spreken. Maak je geen zorgen, de relatie met elk van je kinderen is bijzonder en ieder kind is uniek. Je hebt liefde genoeg voor allebei!

Marjan, moeder van Sophie en Thijs

"Toen Sophie was geboren, kreeg ze natuurlijk heel veel cadeautjes. Om Thijs niet jaloers te maken, hebben we hem ook een cadeautje gegeven en gezegd dat het van zijn kleine zusje was. Dat maakte alles goed en hij gaf haar een dikke knuffel!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.