Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Thuiskomst na de bevalling: kan ik het allemaal zelf?

Ik kan niet wachten tot ik met mijn baby naar huis mag, maar ik heb ook veel vragen... zal ik een goede moeder zijn? Kan ik het allemaal wel aan, met de boodschappen, het huishouden èn de baby? En hoe zit het met ons seksleven?

4 min lezen Okt 2, 2022

In het ziekenhuis wordt er voor je baby gezorgd als jij slaapt of bijvoorbeeld onder de douche staat. Zelfs bij het kleinste probleempje kun je om hulp vragen. Weer thuis verandert dat volledig! Je voelt je overdonderd door alle dingen die tegelijk op je afkomen: je baby, het huishouden, je relatie... Een snufje organisatievermogen, een fractie afstand en een vleugje humor kunnen je door deze drukke en emotionele periode heen helpen. Houd je gewoon aan deze adviezen!

4 tips voor een spectaculaire thuiskomst

1. Zorg ervoor dat je je baby en je spullen op tijd klaar hebt voordat je naar huis gaat. Met een pasgeboren baby'tje is het van belang dat je alles goed organiseert. Probeer te ontspannen en laat je partner zo veel mogelijk regelen - dat kan hij prima!

2. Zorg voor een volle koelkast met boodschappen voor een paar dagen - je wilt niet meteen boodschappen doen als je thuiskomt. Dat geldt ook voor alle babyspulletjes: het is handig om de luiers, kleertjes en toiletartikelen bij de hand te hebben. Als je iets nodig hebt, kun je een vriendin vragen om het even te halen of eventueel gebruik maken van een boodschappen-bestelservice.

3. Neem de tijd om je baby kennis te laten maken met zijn nieuwe thuis, zijn slaapkamertje, jullie kamer... en vergeet niet te genieten van dit bijzondere moment samen.

4. Neem voldoende rust! Laat je partner, een goede vriendin of je ouders helpen met het eten, de boodschappen, het huishouden en eventueel je andere kinderen. Je hebt je rust verdiend!

Tips om zen te blijven

Als je bent bevallen staat je leven op zijn kop, maar dat is geen reden om jezelf te verwaarlozen! Neem iedere dag even wat tijd voor jezelf. Zelfs al is het maar af en toe 10 minuten - die zijn heel belangrijk om je gedachten en gevoelens weer even op een rijtje te krijgen.

Dé tip om je niet te laten overdonderen door alles: stel prioriteiten en delegeer. Je kunt niet alles in een keer en je kunt het ook niet alleen! Het gaat er niet om dat je de perfecte moeder bent, het gaat erom dat je herstelt en dat je je niet laat afschrikken door al die nieuwe verantwoordelijkheden.

Nog een geheime tip: laat bezoek niet te lang duren, hoe gezellig het ook is, en zeg gerust nee als je te moe bent. Je vrienden en familie hebben hier heus begrip voor!

Wanneer je je een beetje overdonderd voelt of wanneer je last krijgt van kraamtranen, voel je dan niet schuldig: hier hebben alle moeders last van. Wees niet bang om hulp of advies te vragen. Deel je eventuele zorgen met je kraamhulp of de verloskundige; zij kunnen je geruststellen, net als je partner of vrienden die ook kinderen hebben.

Menstruatie, seksualiteit...: ik wil weten hoe het echt zit

Eenmaal thuis heb je waarschijnlijk heel veel vragen. Je lichaam is veranderd en het duurt even voordat alles weer normaal is. Kraamvloed, ofwel "lochia" is normaal en je kunt er een paar weken last van hebben. Als je ook pijn en/of koorts hebt of als je een keizersnede hebt gehad of bent ingeknipt en weer last krijgt van pijn, moet je dit met je verloskundige of gynaecoloog bespreken.

Veel vrouwen zien er tegen op weer ongesteld te worden, maar dat is nergens voor nodig. Dit gebeurt wanneer je hormonen weer op hun normale niveau zitten. Meestal is dit ongeveer 6 weken na de bevalling, maar als je borstvoeding geeft, kan je menstruatie nog wel drie tot zes maanden wegblijven.

Een dag of twee na de bevalling kun je beginnen met wat lichte oefeningen voor je bekkenbodemspieren. Rondom en in je bekkenbodem is je spierkracht veranderd. Hierdoor kun je wat problemen hebben met bijvoorbeeld opstaan en lopen of je kunt last krijgen van licht urineverlies en problemen met je stoelgang. In het ziekenhuis of van je verloskundige krijg je advies over oefeningen die je - natuurlijk heel rustig - moet doen om je bekkenbodem weer in vorm te krijgen.

Wat betreft intimiteit met je partner wordt het over het algemeen aangeraden een paar weken te wachten voordat jullie weer seks hebben, vooral als je gehecht bent. Vergeet ook niet stil te staan bij anticonceptie; je huisarts of verloskundige kan je hier advies over geven. Jullie moeten nu even een beetje geduld hebben, maar er is natuurlijk niks mis met een fijne knuffelpartij of een heerlijke massage!

 

Frank, papa van Mila:

"Mijn vrouw en ik maakten goed gebruik van de tijd voor het flesje van 23 uur door op tijd naar bed te gaan en lekker te ontspannen. Massages, tedere momenten onder de lakens… ideaal om de spanningen van de dag kwijt te raken. Een paar weken na de bevalling kwam de zin in seks vanzelf weer terug."

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.