Baby
Artikel
Add this post to favorites

Mijn baby heeft last van reflux: is dat ernstig?

Elke keer na het voeden moet mijn baby spugen en hij huilt veel. Wat kan ik hieraan doen?

3 min lezen Apr 11, 2022

Bijna alle baby's spugen wel eens na de voeding en meestal is dit niks ernstigs. Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken. Heb geduld; vaak gaat het weer over wanneer ze wat beter rechtop kunnen zitten en wanneer ze beginnen met vaste voeding. Tot die tijd hebben we wat handige tips voor je op een rijtje gezet.

Wat is het verschil tussen reflux en spugen?

Reflux wil zeggen dat er wat voeding met maagzuur terugstroomt van de maag naar de slokdarm. De meeste baby's hebben hier weinig last van en het heeft geen gevolgen voor de gezondheid van je kindje. De oorzaak van spugen kan zijn dat je kindje te veel voeding heeft gekregen en het overschot daardoor weer terugkomt. Wanneer het afsluitmechanisme tussen de maag en de slokdarm niet goed werkt, omdat het nog niet helemaal ontwikkeld is; dan wordt het reflux genoemd.

Als je kleine schat regelmatig melk spuugt, kan het zijn dat hij last heeft van reflux. Dat kan komen doordat de maag nog niet goed wordt afgesloten, doordat je baby te veel lucht binnenkrijgt, door een ontsteking van de maag of dunne darm of een voedselintolerantie. Het gevolg is dat je baby pijn heeft en dat je als ouder niet weet hoe je hem of haar kunt helpen. Vraag aan je huisarts wat het probleem kan zijn en wat je er aan kan doen.

Welke praktische tips hebben jullie?

Als je baby vaak moet spugen, heb je misschien iets aan deze adviezen.

 • Wat de voeding betreft: overleg altijd met je huisarts of het consultatiebureau, maar er zijn mogelijkheden om de melk iets te verdikken (bijvoorbeeld met johannesbroodpitmeel) zodat het minder makkelijk terugstroomt. Als je flesvoeding geeft, kun je - na overleg met je huisarts of het consultatiebureau - overstappen op speciale voeding.
 • Er zijn een paar dingen die je voor je baby kunt doen, zodat hij er misschien wat minder last van heeft. Het is geen goed idee om hem nu veel op en neer te laten wippen of vliegtuigje met hem te spelen, maar een boertje laten helpt waarschijnlijk wel. Laat hem slapen met zijn hoofdje iets omhoog (leg een handdoek plat opgevouwen onder het hoofdeinde van zijn matras). Maak de luier ook niet te strak vast, dan krijgt zijn maag misschien te weinig ruimte. Het helpt meestal ook om je baby een half uur na de voeding veel rechtop te houden, bijvoorbeeld in een speciale babydrager.

Als niets helpt en je kindje blijft huilen en spugen, zijn er medicijnen verkrijgbaar die kunnen helpen, hoewel dit bij jonge kinderen vaak wordt afgeraden. Vraag in dat geval advies aan je huisarts of consultatiebureau arts.

baby reflux

 

Ik geef borstvoeding, wat kan ik tegen het spugen doen?

Ga vooral door met de borstvoeding want het ligt niet aan je melk! Vraag advies aan de huisarts of het consultatiebureau wanneer je kindje meer dan 1 mondje spuugt; het zou kunnen dat het helpt om afgekolfde melk te verdikken met bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel. Indien nodig kunnen zij je kindje ook verder onderzoeken.

Lauren, moeder van Anna (4 maanden):

"Ik heb gemerkt dat mijn baby haar voeding beter verteert als ik haar overdag in de babydrager bij me heb. Mijn kinderarts bevestigde dat: een verticale positie is goed voor de spijsvertering van baby's."

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.