Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit Artikel
X
baby

Een pijnlijk buikje!

 

Dikke tranen en een vertrokken gezichtje - mijn baby is duidelijk van de kaart. Ik heb het idee dat hij last heeft van zijn buikje, maar weet niet wat ik kan doen om hem te helpen.

donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Wanneer je begint met de overstap naar vaste voeding - soms met vele mislukte pogingen - is dat een verandering in het leventje van je baby die invloed kan hebben op zijn buikje. Hieronder vind je kort omschreven waar je baby last van kan hebben.

Koliek

Je baby huilt veel, soms aan een stuk door, en is ontroostbaar. Het hele gezin is bezorgd en jij voelt je schuldig, omdat het je niet lukt je kindje te kalmeren. Maar dit is niet jouw schuld.

Als je baby verder goed eet en de rest van de tijd wel kan lachen, als je huisarts of het consultatiebureau zegt dat alles in orde is, dan hoef je je geen zorgen te maken. Laat je zorgen los, neem je baby in je armen en wieg hem zachtjes heen en weer. Dan voelt hij zich veilig en wordt hij uiteindelijk echt weer rustig.

Diarree

Sommige baby's kunnen last hebben van kleine spijsverteringsproblemen. Als je kindje echter diarree heeft, kan dat gevaarlijk zijn. Baby's kunnen heel snel uitgedroogd raken, dus houd goed in de gaten of je kindje suf wordt, minder goed reageert, te veel afvalt en of zijn huid veerkrachtig blijft. Als je baby langere tijd diarree heeft, kun je het beste even contact opnemen met de huisarts (raadpleeg binnen 24-48 uur een arts).
N.B.: Als je borstvoeding geeft, is de ontlasting van je baby vaak geelachtig en dun. Ook moet je meestal na iedere voeding de luier verschonen. Dat betekent niet dat je kindje diarree heeft, maar als je twijfelt, kun je het beste toch even met de huisarts overleggen.

Reflux

Veel baby's hebben last van reflux, dat wil zeggen dat de voeding van je baby weer terugstroomt uit de maag naar de slokdarm. Meestal gaat het na 6 tot 12 maanden vanzelf weer over, wanneer baby's beter rechtop kunnen zitten. Om de borst- of flesvoeding zo goed mogelijk te laten verlopen en reflux te voorkomen, kun je deze eenvoudige regels toepassen:

Niet goed:

 • Een zittende positie, vooral in een wipstoel
 • Een rokerige omgeving
 • Vruchtensap
 • Je baby dwingen zijn flesje leeg te drinken

Obstipatie

Als je baby juist last heeft van harde ontlasting* of kleine keuteltjes en als hij moet huilen en er duidelijk moeite mee heeft, is het waarschijnlijk obstipatie. Vraag je huisarts om advies.
*N.B: Baby's die flesvoeding krijgen, hebben vaak dikkere ontlasting dan baby's die borstvoeding krijgen. Ook is hun stoelgang over het algemeen minder frequent.

Wel goed:

 • Spreid de voedingen goed over de dag.
 • Laat je baby goed boeren en leg hem niet te snel neer na een voeding.
 • Leg het hoofdeinde van de matras iets hoger.

Tip: Als je geen borstvoeding kunt of wilt geven, kan het consultatiebureau je aanraden om over te stappen op speciale voeding.
Hier is meestal johannesbroodpitmeel aan toegevoegd om de voeding iets dikker te maken, waardoor het minder snel weer omhoog komt.

Lees meer

Lees meer

Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
 • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
 • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
 • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.