Baby
Artikel
Add this post to favorites

De juiste techniek om een goede boer te laten!

Ik weet dat mijn baby na iedere voeding een boertje moet laten, maar ik weet niet zeker hoe ik dat aan moet pakken. Ik kan wel wat advies gebruiken!

4 min lezen Jun 9, 2022

Bij baby's is boeren toegestaan en wordt het zelfs aangemoedigd! Waarom is dat? Hierdoor komt de lucht vrij die je kindje heeft ingeslikt tijdens de borst- of flesvoeding. Dan krijgt je kindje geen last van krampjes, die zo naar kunnen zijn voor een pasgeboren baby. Het beste moment voor een boertje is halverwege of net na een voeding. Hier zijn wat tips voor jou en je baby.

Boeren van A tot Z

In het begin zijn we allemaal wat onhandig. Je hebt het echter zo onder de knie. Maak je geen zorgen, een boertje laten doet echt geen pijn. Integendeel, daarna voelt je baby zich veel beter. Onderbreek het voeden na elke 30 tot 45 ml om hem te laten boeren, of als hij de fles wegduwt of zijn hoofdje wegdraait. Als hij de fles blijft wegduwen, wil hij je misschien duidelijk maken dat hij genoeg heeft en niet meer verder wil drinken. Door hem regelmatig te laten boeren, loop je minder kans dat lucht zich in zijn maagje verzamelt waardoor hij zich druk gaat maken of moet spugen.

Houdingen om je baby te laten boeren Hoe kun je je baby laten boeren?

Over je schouder: Leg een doekje over je schouder om vlekken te vermijden als je kindje nog wat melk uitspuugt. Houd je baby rechtop tegen je aan en laat zijn kinnetje op je schouder rusten; wrijf zachtjes over zijn ruggetje of klop er zachtjes op. Wees geduldig, het kan wel een paar minuten duren voordat hij een boer laat. Zittend Komt er geen boer? Probeer dan eens deze techniek, alom geprezen door vele verloskundigen: laat je baby op je knie zo rechtop mogelijk zitten terwijl je met een hand het hoofdje vasthoudt en met de andere hand de armpjes zo hoog mogelijk optilt. Hierdoor krijgt de ribbenkast meer ruimte waardoor de lucht er makkelijker uit komt.

Wat ook kan helpen is het volgende. Zet je baby op je schoot en ondersteun zijn hoofdje en borstkas, houd hierbij één hand op zijn voorhoofdje. Laat hem iets vooroverhellen en wrijf zachtjes over zijn ruggetje of klop er zachtjes op.

Over je schoot: Leg hem over je schoot waarbij zijn borstkas ondersteund wordt door je schoot, en wrijf dan zachtjes over zijn ruggetje of klop er zachtjes op.

Mijn baby valt direct na de voeding in slaap
Dat is niet erg, hij heeft zijn slaap hard nodig. Dat boertje komt er waarschijnlijk tijdens het slapen wel uit. Hoeveel boertjes? Er bestaat geen 'aanbevolen dagelijkse hoeveelheid' boertjes. Een tot vijf of zes - totdat de lucht eruit is.

Sommige baby's hebben ook halverwege een voeding de behoefte een boer te laten. Geef hem die gelegenheid door even te pauzeren tijdens de voeding. Andere baby's vinden dit juist vreselijk en willen eerst hun buikje vol drinken voordat ze een boer laten. Elk kindje is weer anders, daar kom je snel genoeg achter!

Tot welke leeftijd moeten baby's een boer laten? Tot ongeveer 6 maanden, dat wil zeggen zo lang als borstvoeding of flesvoeding de belangrijkste voedingsbron is voor je baby. Als het spijsverteringsstelsel meer ontwikkeld is en je baby vaste voeding gaat eten, wordt de noodzaak om te boeren minder belangrijk, tot die uiteindelijk helemaal is verdwenen.

Zorg ervoor dat je baby niet te veel lucht binnenkrijgt als hij uit de fles drinkt:

 • Controleer of het gaatje van de speen niet te groot is,
 • kantel het flesje goed zodat de speen altijd gevuld is met melk,
 • probeer een flesje met een gebogen vorm, daardoor krijgen baby's minder lucht binnen.

Miranda, moeder van Emma (6 maanden): Tijdens de zondagse lunch bij mijn schoonouders, die ontzettend lief zijn maar wel een beetje ouderwets, gaf ik Emma haar flesje. Een paar minuten later liet ze opeens een enorme boer! Het werd helemaal stil aan tafel! Emma had natuurlijk nergens last van en keek ons met een grote grijns aan. Toen moest iedereen gelukkig heel hard lachen!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.