Baby
Artikel
Add this post to favorites

Doorslapen vanaf de geboorte

Slapen is belangrijk voor groei en ontwikkeling van je kleintje. In de eerste vijf maanden ontwikkelt je baby een eigen slaapritme.

2 min lezen Mei 27, 2022

Van 0 tot 6 maanden

Slaap betekent lekker uitrusten voor je baby. Maar slaap is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling en groei van je kleintje. Wist je dat tijdens het slapen de hersenklier aan de basis van de hersenen groeihormonen afscheidt?

De eerste vijf maanden ontwikkelt je baby een eigen slaapritme. Baby's hebben korte slaapcyclussen van ongeveer 50 tot 70 minuten. Eerst is hun slaap onrustig en daarna ontspannen ze zich. Ze kunnen nog geen verschil maken tussen dag en nacht. En hun leventje bestaat slechts uit slapen, drinken, knuffelen en weer slapen. Probeer je kindje al snel een dag-nachtritme aan te leren, zodat het 's nachts goed doorslaapt. Zorg bovendien dat je het thuis overdag zo licht mogelijk maakt en 's nachts goed donker.

Rond de twee maanden krijgt het slaapritme van je baby structuur en worden de slaapcycli langer. Je baby kan dan soms zes uur achter elkaar slapen zonder wakker te worden om te eten. Doorslapen betekent officieel dat je kleine 5 uren onafgebroken slaapt, bijvoorbeeld van middernacht tot 5 uur 's ochtends. Vanaf ongeveer drie maanden maken de meeste baby’s langere nachten en doen ze een paar tukjes overdag.

In de eerste weken na de geboorte worden baby's wakker om te eten en daarna vallen ze weer in slaap. De eerste twee maanden van hun leventje slapen baby's gemiddeld 16 tot 20 uur per dag. Let op: dit zijn gemiddelden. Ieder kindje is anders. Sommige kinderen slapen maar 12 uur, terwijl er slaapkoppen zijn, die wel 20 uur hun oogjes dichthouden.

Slaaptips:

 • Doe overdag in huis niet muisstil, maar laat je baby ook tijdens het slapen wennen aan geluid.
 • Leg een baby wakker in bed en laat het zelf in slaap vallen.
 • Soms ligt een baby nog even te huilen of geluidjes te maken voor hij in slaap valt. Haal je baby dan niet uit bed. Door nog even te pruttelen, leert je kindje dat het fijn is in bed en dit bevordert de slaaptijd.
 • Leg je kindje zoveel mogelijk in een bedje te slapen en niet in de box. Je kindje leert dan dat je in een bed slaapt en in de box speelt.
 • Zorg voor ritme en regelmaat. Door je kindje op dezelfde tijden te laten slapen, leert je kleine een routine op te bouwen.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.