Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deel dit Artikel
X
eerste vaste voeding

Voedingsschema baby

 

Gefeliciteerd met het bereiken van deze fantastische mijlpaal en veel plezier met het geven van je baby's eerste hapjes. De eerste vaste voeding is een nieuwe en spannende stap in de eetontwikkeling van je kindje, maar ook voor jou. Je hebt vast veel nieuwe vragen.

 

zaterdag, 26 september, 2015 - 19:23

Je vraagt je misschien af welke vaste hapjes je als eerste moet geven en wat wordt aanbevolen, hoe je weet wanneer je baby er klaar voor is en hoe je begint. De volgende richtlijnen helpen je door deze volgende fase, waarin je kindje zijn grote overstap naar vaste voeding maakt.

HOE WEET IK DAT HIJ ER KLAAR VOOR IS?

Jonge baby's moeten nog de vaardigheden ontwikkelen om vast voedsel in hun mond rond te bewegen en goed door te slikken. Als hij zo'n 6 maanden oud is, heeft hij de motorische vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn om tijdens het eten rechtop te zitten, eten van een lepel te happen en zijn hoofd weg te draaien als hij genoeg heeft. 

Let op deze signalen:

 • Zit zonder hulp, omdat hij de controle heeft over zijn bovenlichaam.
 • Draait zijn hoofd naar links of rechts.
 • Beweegt zijn tong soepel achter- en voorwaarts als je een kleine lepel tegen zijn lipjes houdt. Dit betekent dat hij eten van een lepel kan happen en door kan slikken. Het kan een paar dagen duren voordat hij gewend is om van een lepel te eten, maar hij zal het snel genoeg leren!

 

GOED OM TE WETEN Het is altijd een goed idee om als je baby rond de 6 maanden is op het consultatiebureau te vragen hoe je het beste met vaste voeding kunt beginnen.

 

BEREID ZIJN EERSTE HAPJE VOOR

Hier zijn wat tips om je baby voor te bereiden op zijn eerste hapje babyvoeding.

 • Geef eerst borst- of flesvoeding, zodat hij zich niet druk gaat maken of te veel honger heeft.
 • Neem de tijd. Kies een moment uit waarop je geen haast hebt.
 • Kies de juiste lepel. Gebruik een speciaal babylepeltje van plastic dat zijn gevoelige tandvlees beschermt.
 • Zet hem rechtop in een kinderzitje of kinderstoel en zorg dat hij zijn hoofd rechtop en niet naar achteren houdt.
 • Laat hem ontdekken. Leg een beetje gepureerde groente of fruit op het blad van zijn kinderstoel zodat hij ermee kan ‘vingerverven’ en de textuur leert kennen. Laat je kindje ontdekken hoe het eten voelt en ruikt. Dit wordt een rommeltje, maar is ook heel leuk! Lach erom en houd je camera bij de hand om foto’s te maken.
 • Het allereerste hapje! Ga tegenover je kindje zitten en houd de halfvolle lepel ongeveer 30 cm van zijn gezichtje. Trek zijn aandacht en breng de lepel naar zijn mondje. Probeer bij zijn eerste hapje een beetje eten op zijn lip te leggen. Als het eerste hapje hem bevalt, stop je het volgende hapje in zijn mond zodra hij die opent. Geef je kindje zo langzaam of zo snel te eten als hij wil en let daarbij voortdurend op signalen die aangeven dat hij genoeg heeft. Het draait allemaal om de ervaring!
 • Proberen, proberen en nog eens proberen. Wees niet verbaasd als hij zijn eerste hapje gelijk weer uitspuugt. Dat is een natuurlijke reflex. Vindt je kindje het maar niets, stop dan en probeer het een andere keer weer.

 

GOED OM TE WETEN Borstvoeding is nog steeds je baby's belangrijkste voedingsbron. Maar het is ook tijd om nieuwe smaken en texturen bij je baby te introduceren, een tijd om te ontdekken.

 

VOLLEDIGE VOEDING VOOR KLEINE BUIKJES

Als baby's ongeveer 6 maanden oud zijn, hebben ze naast borstvoeding aanvullende voeding nodig om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen. Omdat hun buikjes nog heel klein zijn, moet deze voeding veel voedingsstoffen bevatten. IJzer is een van de belangrijke voedingsstoffen die baby's op deze leeftijd nodig hebben. Daarom moeten hun eerste hapjes rijk aan ijzer zijn. 

Met ijzer verrijkte babygranen of babypap leveren veel voedingsstoffen voor kleine buikjes. Ze zijn zo ontwikkeld dat ze essentiële voedingsstoffen in een kleine portie leveren, perfect voor een klein buikje dat nog niet veel voeding tegelijk aankan. Babygranen zijn zacht, gemakkelijk door te slikken en verrijkt met ijzer waardoor ook dit product een goede keuze is om als eerste hapje te geven. Begin met een wat dunner papje en stap over op een dikkere textuur als je baby eenmaal gewend is om van een lepel te eten. Zo houd je rekening met de ontwikkelende eetvaardigheden van je kindje. Het is belangrijk om op het juiste moment nieuwe texturen en smaken te introduceren. Zo loop je later minder kans op eetproblemen en ontwikkel je gezonde eetgewoontes.

 

TIPS VOOR DE INTRODUCTIE VAN MET IJZER VERRIJKTE BABYPAP

 • Vanaf 6 maanden kun je pap proberen te geven op basis van granen, zoals tarwe of, havermout. Bouw de hoeveelheid vezels geleidelijk op. 
 • Geef pap zoveel mogelijk met een lepel. Dit is goed voor de mondmotoriek. Als je voor het eerst met babygranen begint, kun je deze het beste met borst- of flesvoeding mengen. Stap over op een dikkere structuur zodra je het gevoel hebt dat je kindje met de dunne textuur overweg kan.
 • Maak zo veel klaar als jij denkt dat hij op kan. Bewaar geen bereide pap; bacteriën kunnen zich hier heel snel vermeerderen.

TOP TIP Door per keer één nieuwe soort voeding te geven, help je verwarring voorkomen en kun je voedselallergieën en -overgevoeligheden uitsluiten. Heb je het gevoel dat je kindje ergens niet goed op reageert, geef hem dit nieuwe hapje dan niet meer te eten en vraag het consultatiebureau om advies.

 

EEN DAG UIT HET VOEDINGSSCHEMA VAN JE baby van 6 tot 8 maanden

Dit voorbeeldschema is samengesteld door voedingskundigen met als doel om aan de voedingsbehoeften van je 6-8 maanden oude kindje te voldoen. Het kan zijn dat je kindje meer of minder eet, let daarom altijd op zijn honger- en verzadigingssignalen.

Ontbijt

 • Borstvoeding of 150 - 180 ml opvolgmelk plus kleine stukjes lichtbruin brood met margarine en beleg OF
 • 1 bordje of flesje babypap gemaakt van opvolgmelk of afgekolfde moedermelk

Ochtendtussendoortje

 • Fruithapje

Lunch

 • Borstvoeding of 150-180 ml opvolgmelk plus kleine stukjes lichtbruin brood met margarine en beleg.

Middagtussendoortje

 • Borstvoeding of 150-180 ml opvolgmelk.

Avondeten

 • Groentehapje: maak wat groente fijn met aardappel, rijst, pasta, vlees, vis of vleesvervanger. Roer er een klontje margarine of een theelepeltje olie door.

Avondvoeding

 • Borstvoeding of 150-180 ml opvolgmelk.

 

 

NOG Niet geschikt bij 6 tot 8 maanden

Producten waarmee je moet wachten

Geef je baby geen volwassen voedingsmiddelen, zoals gezoete dranken, chips of koekjes. Ze lijken misschien een traktatie voor je kleintje, maar dit soort producten bevatten niet veel voedingsstoffen. Baby's hebben voedingsstofrijke voedingsmiddelen nodig, die belangrijke voedingsstoffen leveren en het juiste aantal calorieën dat ze voor hun leeftijd mogen hebben.

Vermijd suiker en zout

Sommige kinderen krijgen al zoute snacks, chips en limonade als ze nog maar 7 of 8 maanden oud zijn. Dit soort producten zijn niet geschikt voor zulke jonge kinderen en bevatten teveel zout en suiker. Je loopt het risico dat ze al vol zitten voor ze voedzamere voedingsmiddelen te eten krijgen. Op deze manier ontwikkel je al op zeer jonge leeftijd slechte eetgewoontes die naarmate ze ouder worden steeds moeilijker af te leren zijn.

Geef geen gezoete dranken

Gezoete dranken, zoals vruchtensap, horen geen onderdeel te zijn van het voedingspatroon van je kindje, omdat ze relatief veel suiker bevatten. Kinderen die ouder zijn dan 12 maanden mogen als onderdeel van hun gezonde voedingspatroon verdund vruchtensap drinken, maar niet meer dan 120 tot 180 ml per dag. Je kunt je kindje wel speciale babysappen, lauwe kruidenthee of water geven.

Wacht met koemelk

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om baby's gedurende het eerste levensjaar borstvoeding te geven. Dit is om ervoor te zorgen dat ze voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen. Koemelk is geen geschikte drank voor baby's die jonger zijn dan 1 jaar.

Geef geen honing

Honing kan sporen van de botulisme-bacterie bevatten en tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Zelfs in kleine hoeveelheden kan honing gevaarlijk zijn voor een baby die jonger is dan 12 maanden.

Voorkom verstikking

Je kleintje begint met dun gepureerde voeding, stapt geleidelijk over op dikkere texturen en krijgt vervolgens zachte stukjes eten. Misschien denk je dat hij al meer aankan, maar vermijd om je kindje producten te laten eten die erom bekend staan dat ze verstikkingsgevaar opleveren voor kinderen die jonger zijn dan 3 jaar (maar ook als ze ouder zijn).

Voedsel dat tot verstikking kan leiden:

 • Rozijntjes 
 • Hele druiven en cherrytomaatjes. Altijd even doorsnijden!
 • Popcorn, noten en zaden.
 • Vlees of gevogelte, maar ook knakworstjes die niet in kleine stukjes zijn gesneden.
 • Harde, rauwe of bolvormige fruit- en groentesoorten, zoals hele erwten, rauwe worteltjes, selderijstengels of appels.
 • Kauwgom, taaie of harde snoepjes. Kies voor tussendoortjes speciaal voor baby's.

 

 

  

 

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

 • ActiesSpeciale acties en promoties
 • Voedingsschema babyHandige voedingsschema's
 • Groeicurve babyHoud de groeicurve van je baby bij
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.