Baby
Artikel
Add this post to favorites

Voedingsschema baby

Gefeliciteerd met het bereiken van deze fantastische mijlpaal en veel plezier met het geven van je baby's eerste hapjes. De eerste vaste voeding is een nieuwe en spannende stap in de eetontwikkeling van je kindje, maar ook voor jou. Je hebt vast veel nieuwe vragen.

5 min lezen Mei 22, 2024

Je vraagt je misschien af welke vaste hapjes je als eerste moet geven en wat wordt aanbevolen, hoe je weet wanneer je baby er klaar voor is en hoe je begint. De volgende richtlijnen helpen je door deze volgende fase, waarin je kindje zijn grote overstap naar vaste voeding maakt.

Hoe weet ik dat hij er klaar voor is?

Jonge baby's moeten nog de vaardigheden ontwikkelen om vast voedsel in hun mond rond te bewegen en goed door te slikken. Als hij zo'n 6 maanden oud is, heeft hij de motorische vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn om tijdens het eten rechtop te zitten, eten van een lepel te happen en zijn hoofd weg te draaien als hij genoeg heeft. 

Let op deze signalen:

 • Zit zonder hulp, omdat hij de controle heeft over zijn bovenlichaam.
 • Draait zijn hoofd naar links of rechts.
 • Beweegt zijn tong soepel achter- en voorwaarts als je een kleine lepel tegen zijn lipjes houdt. Dit betekent dat hij eten van een lepel kan happen en door kan slikken. Het kan een paar dagen duren voordat hij gewend is om van een lepel te eten, maar hij zal het snel genoeg leren!

Goed om te weten

Het is altijd een goed idee om als je baby rond de 6 maanden is op het consultatiebureau te vragen hoe je het beste met vaste voeding kunt beginnen.

Bereid zijn eerste hapje voor

Hier zijn wat tips om je baby voor te bereiden op zijn eerste hapje babyvoeding.

 • Geef eerst borst- of flesvoeding, zodat hij zich niet druk gaat maken of te veel honger heeft.
 • Neem de tijd. Kies een moment uit waarop je geen haast hebt.
 • Kies de juiste lepel. Gebruik een speciaal babylepeltje van plastic dat zijn gevoelige tandvlees beschermt.
 • Zet hem rechtop in een kinderzitje of kinderstoel en zorg dat hij zijn hoofd rechtop en niet naar achteren houdt.
 • Laat hem ontdekken. Leg een beetje gepureerde groente of fruit op het blad van zijn kinderstoel zodat hij ermee kan ‘vingerverven’ en de textuur leert kennen. Laat je kindje ontdekken hoe het eten voelt en ruikt. Dit wordt een rommeltje, maar is ook heel leuk! Lach erom en houd je camera bij de hand om foto’s te maken.
 • Het allereerste hapje! Ga tegenover je kindje zitten en houd de halfvolle lepel ongeveer 30 cm van zijn gezichtje. Trek zijn aandacht en breng de lepel naar zijn mondje. Probeer bij zijn eerste hapje een beetje eten op zijn lip te leggen. Als het eerste hapje hem bevalt, stop je het volgende hapje in zijn mond zodra hij die opent. Geef je kindje zo langzaam of zo snel te eten als hij wil en let daarbij voortdurend op signalen die aangeven dat hij genoeg heeft. Het draait allemaal om de ervaring!
 • Proberen, proberen en nog eens proberen. Wees niet verbaasd als hij zijn eerste hapje gelijk weer uitspuugt. Dat is een natuurlijke reflex. Vindt je kindje het maar niets, stop dan en probeer het een andere keer weer.

Goed om te weten

Borstvoeding is nog steeds je baby's belangrijkste voedingsbron. Maar het is ook tijd om nieuwe smaken en texturen bij je baby te introduceren, een tijd om te ontdekken.

Een dag uit het voedingsschema van je baby van 6 tot 8 maanden

Dit voorbeeld van een voedingsschema is samengesteld door voedingskundigen met als doel om aan de voedingsbehoeften van je 6-8 maanden oude kindje te voldoen. Het kan zijn dat je kindje meer of minder eet, let daarom altijd op zijn honger- en verzadigingssignalen.

Voedingsschema baby 6 maanden

 

NOG Niet geschikt bij 6 tot 8 maanden

Producten waarmee je moet wachten

Geef je baby geen volwassen voedingsmiddelen, zoals gezoete dranken, chips of koekjes. Ze lijken misschien een traktatie voor je kleintje, maar dit soort producten bevatten niet veel voedingsstoffen. Baby's hebben voedingsstofrijke voedingsmiddelen nodig, die belangrijke voedingsstoffen leveren en het juiste aantal calorieën dat ze voor hun leeftijd mogen hebben.

Vermijd suiker en zout

Sommige kinderen krijgen al zoute snacks, chips en limonade als ze nog maar 7 of 8 maanden oud zijn. Dit soort producten zijn niet geschikt voor zulke jonge kinderen en bevatten teveel zout en suiker. Je loopt het risico dat ze al vol zitten voor ze voedzamere voedingsmiddelen te eten krijgen. Op deze manier ontwikkel je al op zeer jonge leeftijd slechte eetgewoontes die naarmate ze ouder worden steeds moeilijker af te leren zijn.

Geef geen gezoete dranken

Gezoete dranken, zoals vruchtensap, horen geen onderdeel te zijn van het voedingspatroon van je kindje, omdat ze relatief veel suiker bevatten. Kinderen die ouder zijn dan 12 maanden mogen als onderdeel van hun gezonde voedingspatroon verdund vruchtensap drinken, maar niet meer dan 120 tot 180 ml per dag. Je kunt je kindje wel speciale babysappen, lauwe kruidenthee of water geven.

Wacht met koemelk

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om baby's gedurende het eerste levensjaar borstvoeding te geven. Dit is om ervoor te zorgen dat ze voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen. Koemelk is geen geschikte drank voor baby's die jonger zijn dan 1 jaar.

Geef geen honing

Honing kan de bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken, een ziekte die optreedt wanneer een baby toxines van Clostridium botulinum inneemt. Daarom ondergaat honing, wanneer het in onze producten wordt gebruikt, een extern gevalideerde hittebehandeling die alle mogelijk aanwezige Clostridium botulinum sporen inactief maakt, waardoor onze producten veilig zijn om te consumeren.

Voorkom verstikking

Je kleintje begint met dun gepureerde voeding, stapt geleidelijk over op dikkere texturen en krijgt vervolgens zachte stukjes eten. Misschien denk je dat hij al meer aankan, maar vermijd om je kindje producten te laten eten die erom bekend staan dat ze verstikkingsgevaar opleveren voor kinderen die jonger zijn dan 3 jaar (maar ook als ze ouder zijn).

Voedsel dat tot verstikking kan leiden:

 • Rozijntjes 
 • Hele druiven en cherrytomaatjes. Altijd even doorsnijden!
 • Popcorn, noten en zaden.
 • Vlees of gevogelte, maar ook knakworstjes die niet in kleine stukjes zijn gesneden.
 • Harde, rauwe of bolvormige fruit- en groentesoorten, zoals hele erwten, rauwe worteltjes, selderijstengels of appels.
 • Kauwgom, taaie of harde snoepjes. Kies voor tussendoortjes speciaal voor baby's.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.