Baby
Artikel
Add this post to favorites

Voeding en groei

Baby’s hebben nog kleine buikjes, maar hebben wel volledige voeding nodig omdat hun lijfjes in de eerste jaren van hun leven snel groeien. Omdat hun buikjes kleiner zijn dan die van volwassenen, hebben ze voeding nodig die relatief veel energie en voedingsstoffen bevat. Borstvoeding is de eerste zes maanden de beste voeding voor een baby. Hierna kan andere vaste voeding worden geïntroduceerd. Vaste voeding moet uitgebalanceerd en voedzaam zijn en uit alle voedselgroepen komen: groente, fruit, vlees en andere eiwitbronnen, zuivelproducten, granen en graanproducten.

5 min lezen Mei 17, 2024

Klein buikje

Het is een behoorlijke mijlpaal als je kleintje met vast voedsel gaat beginnen! Omdat zijn buikje zo klein is, en borstvoeding zijn belangrijkste voedingsbron is, zal hij als hij rond de 6 maanden is alleen een paar kleine hapjes eten. Maar zelfs deze eerste hapjes zijn belangrijk voor zijn ontwikkeling. Hij heeft veel voedingsstoffen nodig, maar heeft een klein maagje dat snel vol zit.

Baby's hebben andere voedingsbehoeften dan oudere kinderen en volwassenen

Als je het gewicht van je baby vergelijkt met dat van een kind of volwassene, dan heeft hij naar verhouding meer voedingsstoffen nodig, vooral mineralen en vitamines. Als je kindje rond de 6 maanden is, neemt het ijzerreserve waarmee hij wordt geboren af. Daarom heeft hij als aanvulling op de borst- of flesvoeding ijzer nodig. Met ijzer verrijkte babypap of gepureerd vlees worden vaak als een van de eerste hapjes aanbevolen, omdat ze zo'n goede bron van ijzer zijn. 

Voedingsstoffen kinderen

Borst- of flesvoeding en vaste voeding

Terwijl je kindje leert kennismaken met nieuwe smaken en texturen, blijft borst- of flesvoeding nog steeds zijn belangrijkste energiebron. Ook als hij van 6 tot 8 maanden oud is, blijft borst- of flesvoeding hem van energie voorzien. Met 9 tot 12 maanden eet hij meer vaste voeding en zal de borst- of flesvoeding minder aan zijn energiebehoeften voldoen. Tegen de tijd dat hij 12 maanden is, gaat hij steeds meer met het gezin mee-eten. 

Je baby zal zo veel borst- of flesvoeding drinken als hij nodig heeft. Vanaf 6 tot 12 maanden zal je merken dat naarmate zijn behoefte aan vaste voeding toeneemt, hij minder borst- of flesvoeding zal gaan drinken. Geef hem hapjes die veel voedingsstoffen bevatten, die heeft zijn groeiende lijfje nodig. Geef hem daarom vooral met ijzer verrijkte babypap en gepureerd vlees, maar ook fruit en groente voor andere mineralen en vitamines. Vergeet niet om zijn honger- en verzadigingssignalen te respecteren. Dus dwing hem niet om te eten als hij aangeeft dat hij geen honger meer heeft. Er komt snel genoeg weer een volgende maaltijd aan, en misschien heeft je kindje dan wel honger.

Eiwitten zijn belangrijk voor de groei, de gezondheid en nog veel meer

Als je kindje rond de 6 maanden is, zal zijn geboortegewicht waarschijnlijk zijn verdubbeld. Rond zijn eerste verjaardag zal zijn geboortegewicht zijn verdrievoudigd en is je kleintje al anderhalve keer zo groot. In dit eerste levensjaar maakt hij de grootste groeispurt van zijn leven. Eiwitten zijn een van de belangrijkste voedingsstoffen voor je baby. Eiwitten zijn nodig voor de ontwikkeling van zijn groeiende spieren en botten en voor het herstel van zijn lichaamsweefsel. Het gaat hierbij niet zozeer om de hoeveelheid eiwitten, maar vooral om de juiste kwaliteit van eiwitten.

Je hoeft je geen zorgen te maken of je baby wel genoeg eiwitten binnenkrijgt – je moedermelk bevat de juiste samenstelling en de juiste hoeveelheid kwalitatief hoogwaardige eiwitten die je groeiende baby nodig heeft. Bovendien heeft recent wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de eiwitten in moedermelk ervoor kunnen zorgen dat het gewicht van je kindje gezond toeneemt.

Vaste voeding is nodig

De introductie van vaste voeding is niet bedoeld om borst- of flesvoeding te vervangen, maar dient als aanvulling op de borst- of flesvoeding – daarom worden de eerste hapjes vaak bijvoeding genoemd. 

Vaak begin je vanaf 4 maanden al met de eerste hapjes. Dit is om te oefenen. Als je kindje zo'n 6 maanden oud is, is het belangrijk om met vaste voeding te beginnen die rijk is aan voedingsstoffen. Vaste voeding is om de volgende redenen belangrijk:

 • Bevat voedingsstoffen die je baby, als aanvulling op borst- of flesvoeding, nodig heeft.
 • Leert je baby om van een lepel te eten.
 • Laat je baby kennismaken met smaken en texturen waardoor hij nieuwe soorten voedzame voedingsmiddelen leert accepteren.
 • Het later introduceren van vaste voeding kan het risico op voedselallergie en/of eczeem verhogen; raadpleeg het consultatiebureau als je je zorgen maakt over het introduceren van vaste voeding bij je baby.

Zorg dat 'elk hapje telt'

Houd er bij de keuze van een hapje rekening mee, dat zijn maagje nog erg klein is. Er is weinig plek voor voeding die niet de benodigde voedingsstoffen bevat. Geef hem geen gezoete producten of dranken, daar gaat zijn buikje maar vol van zitten waardoor hij geen plek meer heeft voor de voedingsmiddelen die de voedingsstoffen bevatten die hij wel nodig heeft.

Naarmate hij meer verschillende smaken en texturen leert kennen en richting zijn eerste verjaardag gaat, zal hij steeds meer vaste voeding gaan eten. Naast borst- of flesvoeding bestaat zijn dagmenu nu ook uit fruit, groente, vlees en granen.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.