Baby
Artikel
Add this post to favorites

Hoe weet ik of ik mijn baby de beste voeding geef?

Ik ben begonnen met het geven van vaste voeding. Ik weet alleen niet goed of ik zelf groentehapjes en fruithapjes moet maken of dat ik beter kant-en-klare voeding kan geven. Voorlopig wissel ik het af en eigenlijk is dat best praktisch!

5 min lezen Mei 10, 2022

Maak het jezelf niet extra moeilijk door je schuldig te voelen als je je kindje kant-en-klare potjes babyvoeding geeft. Elk soort voedsel heeft zijn voordelen en het is juist goed als jij je baby al die voordelen biedt. Het belangrijkste is dat je het voor jezelf zo eenvoudig mogelijk houdt terwijl je je baby toch laat genieten van lekkere maaltijden!

Geniet van het beste van twee werelden!

Als je graag in de keuken staat, wil je waarschijnlijk ook dat je kleine smulpaap van jouw culinaire kwaliteiten geniet. Voor zelfgemaakte maaltijden heb je natuurlijk wel tijd nodig, net als een goed gevulde koelkast en een goede keukenuitrusting, vooral voor het maken van babyvoeding. Potjes voeding die je in de supermarkt koopt zijn echter een stuk praktischer. En dat niet alleen: volgens de wetgeving moeten die maaltijden voldoende vitamines en mineralen bevatten. De controles op nitraten en andere schadelijke stoffen zijn zo streng dat een potje uit de winkel soms zelfs veiliger is dan een zelfgemaakte wortelpuree. Als je baby net begint met vaste voeding eet hij erg kleine hoeveelheden en dan kan het lastig zijn om 30 gram groente te koken. Er zijn dus meerdere manieren om de eetlust van je baby te verzadigen en hem verschillende smaken te laten ontdekken.

Ik maak het zelf!

Als je begint met vaste voeding heb je allereerst de juiste spullen nodig. Een speciale keukenmachine voor babyvoeding is een goede investering. Misschien kun je er wel een lenen van een vriendin. Je kunt ook een stoompan gebruiken (die je ingrediënten stoomt terwijl jij lekker met je kindje speelt) of voedsel in de magnetron bereiden. Ook kun je de ingrediënten natuurlijk gewoon koken in water zonder zout. Dan heb je alleen nog maar een blender nodig waarmee je het eten goed kunt pureren (vooral voor baby's) en klaar is kees!

Het is handig om wat grotere hoeveelheden klaar te maken die je vervolgens in kleinere porties invriest. Zorg ervoor dat je altijd een portie klaar hebt staan voor gebruik; er is niets zo erg als snel moeten koken na een lange werkdag terwijl er een hongerig kind aan je benen hangt.

Ten slotte is het handig om alvast een voedingsschema voor je baby of weekmenu te verzinnen voordat je boodschappen gaat doen. Zo weet je zeker dat je gevarieerde maaltijden op tafel zet. Je zou er zelfs een speciale weekkalender voor kunnen maken; misschien een beetje schools, maar wel efficiënt. Koop ingrediënten die je gedurende de week voor verschillende recepten kunt gebruiken (kook bijvoorbeeld extra aardappels die je een dag later opbakt of gebruik restjes vlees in een hartige taart). Koop fruit en groente van het seizoen; daar zitten meer vitamines in en ze zijn bovendien goedkoper! Diepvriesgroenten zijn ook handig: ze zijn klaar voor gebruik en je kunt precies de hoeveelheid nemen die je nodig hebt (bij verpakkingen met deelblokjes).
Wat betreft vlees en vis is het handig - vooral als je met het hele gezin tegelijk eet - om de zachtste stukjes voor je kleintje apart te houden (van de kip bijvoorbeeld de filet). Zo kan iedereen van de maaltijd genieten!

Vergeet niet dat je voor je baby geen suiker of zout hoeft toe te voegen aan de groentehapjes of het fruithapje. Pure smaken zijn het beste voor je baby. Bovendien maken toegevoegd zout en suiker het eten moeilijker verteerbaar.

Als je voldoende tijd en zin hebt, is het helemaal niet moeilijk om je kindje een zelfgemaakte maaltijd te geven. Koken kan bovendien heel leuk zijn; laat je kindje (veilig in zijn kinderstoel) lekker meekijken terwijl je staat te kokkerellen!

Kijk hier voor recepten baby voor een aantal lekkere maaltijdsuggesties.

Nestlé's richtlijnen voor kwaliteit

Waarom zou je niet afwisselen tussen zelfgemaakte en kant-en-klare babyvoeding? De kant-en-klare babyvoeding is volledig afgestemd op de behoefte van je baby en bevat bovendien precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, vitamines en mineralen! Kant-en-klare babyvoeding wordt nog veel strenger gecontroleerd dan voedingsproducten voor volwassenen. Nestlé gaat hier nog verder in en houdt zich streng aan onderstaande richtlijnen:

 • Beperkt zoutgehalte in onze producten om het kwetsbare lichaam van je baby niet over te belasten*.
 • Beperkte toegevoegde suikers in onze producten zodat je baby niet gewend raakt aan te zoete smaken. Onze fruithapjes bestaan daarom uit 100% fruit.
 • De juiste kwaliteit en hoeveelheid vetten in onze producten.
 • De juiste hoeveelheid eiwitten in onze melk. We stellen de behoeften van jouw baby centraal.
 • We streven naar een optimale smaak in onze recepten die dankzij nieuwe bereidingswijzen nog lekkerder zijn.

Doordat wij voortdurend streven naar nog betere kwaliteit, bieden wij je recepten die het kwetsbare lichaam van je baby beschermen en daarnaast helpen om je baby goede eetgewoonten aan te leren.

Er is zo veel keuze dat je je kindje iedere dag iets anders kunt voorschotelen! Jij bepaalt helemaal zelf wat je je kindje te eten wilt geven zodat hij de wondere wereld van lekker eten kan ontdekken.

*Volgens de huidige regelgeving.

Margot, moeder van Noa (1 jaar), Tim (11 jaar) en Anna (6 jaar).
"Soms maak ik één maaltijd voor het hele gezin: vis in bladerdeeg met wat olijfolie, citroen en dille, daarbij groentepuree met een beetje crème fraîche en nootmuskaat. Iedereen is er dol op en Noa, die 1 jaar is, zit ervan te smullen! Zij krijgt natuurlijk een kleinere portie, zonder toegevoegd zout, maar dat beseft ze niet en het is geweldig te zien hoe trots ze is dat ze hetzelfde eet als de rest van ons gezin!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.