Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deel dit Artikel
X
Baby water

Mijn baby heeft energie nodig!

 

Ik vroeg me af waar babypap nou precies goed voor is? Het schijnt belangrijk te zijn voor de groei van mijn baby. Is het waar dat mijn kind later last krijgt van overgewicht als ik te veel pap geef?

donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Wat is babypap precies?

Een baby heeft energie nodig om te groeien. De wereld ontdekken is een zware taak waarvoor je baby goede voeding nodig heeft. Babypap is een bron van langdurige energie, bevat veel vitamines en mineralen en is daardoor perfect afgestemd op de behoeften van je baby:

 • Het bevat precies de juiste hoeveelheid koolhydraten en dus energie waardoor je de tijd tussen de maaltijden van je baby wat langer kunt maken.
 • Dankzij de vitamines is babypap ook goed voor het afweersysteem van je baby, dat nog steeds extra ondersteuning nodig heeft totdat hij ongeveer 3 jaar is.
 • Daarnaast levert het een bijdrage aan de hoeveelheid ijzer die baby's en jonge kinderen nodig hebben.
 • Babypap is verkrijgbaar in verschillende smaken, zowel zoet als hartig, en vormt een mooie overgang naar vaste voeding en het ontdekken van nieuwe smaken. Dit is het begin van de ontwikkeling van de smaakzin van je kindje.
 • Ten slotte bevatten sommige babypappen geen toegevoegde suikers: je kunt je baby er dus mee verwennen terwijl je hem toch een gezond voedingspatroon aanleert.
 • Voor de voedingsstoffen hoef je je baby nog geen pap te geven voordat hij 6 of 7 maanden is. Een moeder die borstvoeding geeft, voegt ook geen granen toe aan haar melk en haar baby groeit ook prima!
 • Maar als je baby 4 maanden is, kan pap precies die extra energie geven die je baby nodig heeft. Geef je baby dan een rijstebloempapje, dat bevat namelijk geen gluten.
 • Je kunt ook wat pap toevoegen aan de avondfles of geef een kant-en-klaar flessenpapje zodat je baby goed kan doorslapen. Dat is vooral handig bij erg hongerige baby's, die anders heel vroeg wakker worden voor hun eerste voeding!
 • Zodra je kindje kan zitten, kruipen of de eerste stapjes wil gaan zetten, kun je hem met pap extra energie geven zonder dat je hem meer melk hoeft te geven. In verhouding tot zijn lengte en gewicht heeft je kindje bijna drie keer zo veel energie nodig als een volwassene. Vanaf ongeveer 6 maanden zou 50 tot 55 % van de dagelijkse energie-inname van je baby moeten bestaan uit koolhydraten en dan vooral complexe koolhydraten, waarvoor granen een goede bron zijn.

Wist je dit? Babypap bevat een aantal B-vitamines (B1, B6, B3) die ervoor zorgen dat je baby de energie die hij uit de granen krijgt, op een effectieve manier kan gebruiken.

Granen - een beetje of juist heel veel?

Tot een jaar of vijftien geleden was het heel normaal om een paar lepels tarwe bloem toe te voegen aan een flesje melk om de pasgeboren baby lekker "te verzadigen" voor de nacht! Er zijn verschillende onderzoeken die hebben aangetoond dat wanneer baby's op al jonge leeftijd - en in te grote hoeveelheden - granen krijgen, ze meer risico lopen op voedselallergieën en overgewicht op latere leeftijd.

Hieruit kunnen we concluderen dat je het beste kunt wachten met het geven van granen - en alle gezonde voedingsstoffen die erin zitten - totdat je baby minimaal 6 maanden oud is. Vraag bij twijfel advies aan het consultatiebureau. Hieronder vind je een paar richtlijnen wat betreft de hoeveelheden. Vanaf 4 maanden zou je niet meer dan 5 tot 10 g glutenvrije rijstelbloempap moeten geven (1 tot 2 eetlepels per dag), normaal gesproken in het ochtendflesje. Vanaf 6 maanden kun je pap met gluten geven (3 eetlepels) als je baby zich verder gezond ontwikkelt. Dit kun je eventueel verdelen over de ochtend- en de avondvoeding. Of geef een kant-en-klaar flessenpapje, dat is namelijk precies afgestemd op de behoeften van je kindje.

Hoe zit het met pap die gluten bevat?

Gluten is een onderdeel van een eiwit dat in veel graansoorten voorkomt, zoals rogge, haver, tarwe en gerst. Gluten kan een glutenintolerantie veroorzaken, een ernstige aandoening die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. Het is daarom heel belangrijk dat je je baby geen graanproducten met gluten geeft voordat hij 6 maanden oud is, of nog later als er allergieën of voedselintolerantie in de familie voorkomen. Zo bescherm je het kwetsbare darmkanaal van je kindje. Gelukkig kan je zuigelingenpap in de winkel kopen die glutenvrij is, zoals rijstebloempap voor kindjes vanaf 4 maanden. De papsoorten die bedoeld zijn voor baby's ouder dan 6 maanden bevatten gluten.

Smaken: kies voor variatie

Als je je baby voor het eerst pap geeft, doet hij een belangrijke ontdekking: er zijn nog meer smaken dan alleen melk! Nadat je je kindje hebt laten wennen aan deze nieuwe lekkernij, kun je andere soorten pap met verschillende smaken aanbieden, zoals pap met vanillesmaak of met biscuitsmaak(vanaf 6 maanden). Je merkt snel genoeg of hij het lekker vindt! Een tip: laat hem een nieuwe smaak per keer proberen, zodat zijn smaakzin zich goed kan ontwikkelen.

Lees meer

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

 • ActiesSpeciale acties en promoties
 • Voedingsschema babyHandige voedingsschema's
 • Groeicurve babyHoud de groeicurve van je baby bij

Registreer!

Gerelateerd

Nog steeds niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.