Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ben ik zwanger?

Ik durf het bijna niet te geloven - ik ben vijf dagen over tijd. Zou het waar kunnen zijn? Ben ik zwanger? Ik ga snel een zwangerschapstest doen! Hoe weet ik dat ik die correct heb gedaan en hoe kan ik de positieve uitslag laten bevestigen?

3 min lezen Mei 17, 2024

De klok loopt - over een minuutje zal de uitslag van de zwangerschapstest te zien zijn! Is het echt waar? Ben je zwanger? Of je nu alleen bent of samen met je partner, dit moment zal voor eeuwig in je geheugen gegrift staan. Het betekent immers de start van een nieuw leven. De uitslag, of het nu om een urine- of een bloedtest gaat, wordt bepaald door de aanwezigheid van het HCG-hormoon dat vanaf de innesteling door de baarmoeder wordt geproduceerd. Laten we duimen!

De urinetest: hoe werkt het?

De urinetest is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist en eenvoudig in gebruik. Binnen een paar minuten weet je of je zwanger bent. De prijzen variëren per merk, maar liggen gemiddeld rond de 10 euro. Volg de gebruiksaanwijzing van de test; meestal is het voldoende om het staafje gedurende 5 seconden in de urinestraal te houden. Vervolgens duurt het een minuut of twee voordat het resultaat zichtbaar wordt. Als je zwanger bent, kan je dat bij de meeste tests in een uitleesvenster zien. Daar verschijnt dan een plusje, een lijntje of een andere aanduiding.

Let op: de betrouwbaarheid van urinetesten is ongeveer 99 % wanneer ze correct zijn uitgevoerd. Er is dus een minimale kans dat je toch zwanger bent, ook al is de uitslag negatief. Als je twijfelt, kun je de test een paar dagen later nog een keer doen. Het omgekeerde geval - een positieve uitslag terwijl je niet zwanger bent - is uiterst zeldzaam.

Volg voor het uitvoeren van de zwangerschapstest de gebruiksaanwijzing in de verpakking. Bij de meeste tests werkt het als volgt:

 • Doe de test bij voorkeur 's ochtends direct na het opstaan, omdat je urine dan meer geconcentreerd is.
 • Doe de test niet te snel. In principe werkt de test vanaf de eerste dag dat je over tijd bent, maar je kunt beter een paar dagen wachten om een meer definitieve uitslag te krijgen.
 • Het heeft geen zin om de test te doen voor het verwachte tijdstip van je menstruatie!

Is je zwangerschapstest positief? Gefeliciteerd! Je kunt nu een afspraak maken bij je huisarts om eventuele vragen te bespreken en om je voor te laten lichten over detials rondom je zwangerschap.

Vroeger kon je bij de huisarts een bloedtest laten doen om een eventuele zwangerschap te bevestigen. Tegenwoordig doen de meeste huisartsen in Nederland dit niet meer.

Maria, 7 maanden zwanger: "Ik had het vermoeden dat ik zwanger was. Daarom deed ik een urinetest en de uitslag was positief. Eerst wist ik niet hoe ik het aan mijn partner moest vertellen. Ik dacht dat het een leuk idee zou zijn om een tijdschrift voor jonge ouders op zijn nachtkastje te leggen. We gingen slapen; hij was moe na een lange dag, maar ik was natuurlijk zo enthousiast dat ik eigenlijk niet kon wachten om het te vertellen. Opeens riep hij: "Is het echt waar? Zeg me dat het waar is!" En dat was het natuurlijk!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.