Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Slik extra foliumzuur als je zwanger probeert te worden.

Ik wil graag zwanger worden. Mijn beste vriendin zei dat ik nu extra foliumzuur moet innemen. Waarom is dat zo belangrijk? In welke voedingsmiddelen zit foliumzuur?

3 min lezen Okt 2, 2022

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon tijdens je zwangerschap zorgt ervoor dat je baby alles krijgt wat hij nodig heeft. Vaak vergeten mensen echter dat het tijd kost om bepaalde reserves op te bouwen, vooral als het gaat om foliumzuur, wat de baby hard nodig heeft in de eerste paar weken.

Foliumzuur is onmisbaar voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is vooral aan het begin van je zwangerschap erg belangrijk. Die behoefte wordt groter doordat het zwangerschapsweefsel (bloed, baarmoeder) zich ontwikkelt. Voor zwangere vrouwen wordt 400 mg/dag aangeraden, voor anderen 300 mg/dag. Foliumzuur is essentieel voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus en voor de ontwikkeling en productie van de rode bloedlichaampjes. Het verlaagt ook de kans op een open ruggetje bij je baby.

Tegenwoordig wordt geadviseerd standaard 400 mg per dag extra foliumzuur in te nemen als je zwanger wilt worden (ideaal gesproken vanaf vier weken voor de zwangerschap) en tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Daarom is het nuttig om even langs je huisarts te gaan voor een preconceptie-onderzoek. Maar ja, sommige dingen kun je niet plannen! Geen paniek als je opeens ontdekt dat je zwanger bent en je hebt nog geen extra foliumzuur genomen. Als je normaal gesproken goed en gezond eet, zul je al een gedeelte van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgen. Ben je nog géén 10 weken zwanger start dan met foliumzuur. Onderstaande voedingsmiddelen bevatten veel foliumzuur:

 • groene groente (spinazie, kool, prei, sla, groene bonen en erwten) en andere groenten zoals rode biet en wortel;
 • leverworst of paté (maximaal 1 boterham per dag
 • peulvruchten (linzen, kikkererwten) en mais;
 • fruit (sinaasappels, rood fruit, etc.);
 • wit vlees, gekookte vis;
 • eieren, eierdooier;
 • cacao...

IJzer voor het zuurstoftransport

Geschat wordt dat één op de vijf zwangere vrouwen last heeft van een ijzertekort. Tijdens de zwangerschap is het moeilijk om dit tekort aan te vullen, omdat die behoefte nu flink groeit: van ca. 15 mg/dag voor de zwangerschap tot ca. 20 mg/dag in de loop van het derde trimester. Zorg er daarom voor dat je voldoende ijzerrijk voedsel eet voor en tijdens je zwangerschap!

Waarom is ijzer belangrijk?

Het is het belangrijkste bestanddeel van hemoglobine en zorgt ervoor dat de rode bloedlichaampjes voldoende zuurstof kunnen transporteren naar de cellen. Dit is zowel voor jou als je baby van belang, want het stimuleert de neurologische ontwikkeling van de foetus. Normaal gesproken krijg je voldoende ijzer binnen als je let op wat je eet. Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten (in afnemende volgorde):

 • vlees, vis en kip;
 • peulvruchten;
 • eieren;
 • brood;
 • cacao...

Hoe kan ik mijn ijzeropname extra stimuleren?

Combineer bovengenoemde ijzerrijke producten met veel vitamine C; dat bevordert de ijzeropname. Eet dus een lekker stuk vers fruit als toetje, zoals een sinaasappel of een kiwi! 

Als toch blijkt dat je een ijzertekort hebt (dit kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld vegetarisch eet of een tweeling verwacht) kan je huisarts je ijzertabletten voorschrijven.

Je doet het prima, ga zo door!

"Schat, we eten vandaag salade met foliumzuur! Super makkelijk en met ingrediënten die jij lekker vindt: maak een salade met bladspinazie, prei, zachtgekookte eieren, lijnzaad of noten. Eet smakelijk!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.