Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit Artikel
X
Rauwe vis zwangerschap

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

 

Mag ik rauwe vis eten? Kan ik kaas eten die van rauwe melk is gemaakt? Mag ik rundercarpaccio? Mijn moeder vertelde me dat in haar tijd niemand lette op wat je wel of niet mocht eten. Waarom moet ik zo voorzichtig zijn?

donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Iedereen weet dat je tijdens je zwangerschap goed moet letten op wat je eet. In sommige voedingsmiddelen bevinden zich bacteriën die ernstige infecties kunnen veroorzaken, zoals toxoplasmose en listeriose. Maar als je voorzichtig bent met wat je eet, hoef je je echt geen zorgen te maken.

Hoe voorkom je een besmetting met de listeriabacterie?

Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie - listeria - die voorkomt in rauw vlees, rauwe vis, schaal- en schelpdieren, bewerkte (bijvoorbeeld voorgesneden) rauwe groente en fruit, ongepasteuriseerde kaas... Iedereen kan listeriose krijgen. Bij gezonde mensen kan de infectie niet zo veel kwaad, maar voor zwangere vrouwen zijn de risico's een stuk hoger: een miskraam, een te vroeg geboren kindje, ademhalingsproblemen, etc.

Het kan zijn dat je niets merkt van de symptomen van listeriose, maar je kunt ook verkoudheidsymptomen en lichte koorts krijgen. Als dat laatste het geval is, kun je het beste even langs je huisarts gaan. Hij kan je bloed laten controleren op de aanwezigheid van de bacterie. Als de bacterie aanwezig blijkt te zijn, zal je huisarts waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven.

Om besmetting te voorkomen, zijn je eetgewoontes heel belangrijk:

Vermijd:

- Lever, dit bevat te veel vitamine A.

- Rauw voedsel: Eet geen rauwmelkse zachte kazen, gemaakt van ongepasteuriseerde rauwe melk (te herkennen aan de vermelding "au lait cru"); geen rauwe eieren, geen rauwe schaal- en schelpdieren, zoals oesters, geen rauw vlees, zoals carpaccio, tartaar, filet americain en ossenworst. Rauwe ham, rookvlees en salami

- Eet geen gerookte voorverpakte rauwe vis zoals zalm of paling. Deze producten kunnen wel gegeten worden als ze van tevoren worden verhit. Eet geen paling uit de Nederlandse rivieren, gekweekt mag wel.

- Voorkom dat bereide gerechten in aanraking komen met rauwe voedingsmiddelen

- In het rijtje van verboden voedingsmiddelen mag alcohol natuurlijk niet ontbreken.

Wees matig met:

- Roofvissen, zoals zwaardvis, verse tonijn, haai, koningsmakreel kunnen veel kwik en dioxines bevatte wat schadelijk is voor je ongeboren kindje. Tonijn uit blik mag wel.

- Niet meer dan twee keer per week vette vis.

- Drop, de stof glycyrrhizine die in drop zit kan zorgen voor een hoge bloeddruk.

- Daarnaast is het verstandig om dranken met een hoog cafeïnegehalte zoals koffie en energiedrank zo veel mogelijk te laten staan. Kies liever voor cafeïnevrije koffie of thee (bijvoorbeeld rooibos).

Amber, moeder van Bram

"Kim, een secretaresse bij het bedrijf waar ik werk en ook een goede vriendin van me, had een afscheidsetentje voor al haar collega's georganiseerd bij een restaurant. Nadat ze voor de vijfde keer had geprobeerd om mijn wijnglas bij te vullen, riep ze lichtelijk aangeschoten: "O neeee!! Je bent natuurlijk zwanger!" Ik werd vuurrood en iedereen moest lachen."

 

Lees meer

Lees meer

Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
  • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
  • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
  • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.