Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik word misselijk van mijn parfum - ben ik zwanger?

Vanochtend voelde ik me helemaal niet lekker. Mijn borsten zijn gezwollen en extreem gevoelig. Bovendien was ik met het verkeerde been uit bed gestapt (Jeroen was vergeten om koffie te kopen - onvergeeflijk!). Ik heb even snel gerekend: wanneer was ik voor het laatst ongesteld? Jeetje... zou het kunnen dat ik zwanger ben?

4 min leestijd Jun 20, 2017

We hebben ze allemaal wel eens gehoord: "Ik was helemaal uit mijn doen", "het viel wel mee", "Ik had van begin af aan ontzettende honger!" ... Bij elke vrouw kunnen de eerste tekenen van zwangerschap verschillend zijn. Er zijn echter een paar aanwijzingen die je een goede indicatie kunnen geven. Het zou zomaar kunnen dat je over 9 maanden moeder wordt.

Overduidelijke tekenen

De meest voorkomende symptomen van zwangerschap - waar komen ze vandaan? Je hebt ze te danken aan de hormonen die je lichaam nu overspoelen. En niet al deze symptomen zijn aangenaam. Maar misschien dat jij de uitzondering op de regel bent!

 • Pijnlijke symptomen: deze komen het meest voor. Je borsten zijn gezwollen, hard en overgevoelig. Je tepels worden donkerder en de adertjes zijn beter zichtbaar. Progesteron en oestrogenen, de twee hormonen die worden aangemaakt wanneer je zwanger bent, bereiden je lichaam voor op het geven van borstvoeding!
 • Misselijkheid: als jij een van die vrouwen bent die last heeft van misselijkheid, zal dat ongeveer twee weken na de bevruchting beginnen, vaak in de ochtend en soms na een maaltijd. Hoe komt dat? Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door HCG, het hormoon dat vrijkomt doordat je baarmoeder zich ontwikkelt. Dit is ook het hormoon dat bij een zwangerschapstest wordt gemeten. De hoeveelheid hiervan bereikt het hoogtepunt tussen de 8e en 10e week en neemt daarna geleidelijk weer af - tot grote opluchting van heel veel toekomstige moeders! Een kleine tip: sla geen maaltijden over vanwege de misselijkheid. Je kunt ze beter verdelen over wat meer kleinere porties gedurende de dag.
 • Sommige zwangere vrouwen kunnen last krijgen van eetbuien. Anderen hebben juist veel minder eetlust of hebben opeens een aversie tegen sommige voedingsmiddelen of geuren. Of allebei! Ongeveer 75 % van de zwangere vrouwen krijgt last van onweerstaanbare eetbuien.
 • Vermoeidheid, de behoefte aan slaap of aan een dutje tussendoor, is ook heel gewoon tijdens je zwangerschap.
 • Een ander teken aan de wand is dat je plots vaker moet plassen. En dat allemaal dankzij die hormonen!

Andere mogelijke symptomen zijn: maagpijn, hoofdpijn, krampen in je onderbuik, een metaalachtige smaak in je mond en meer speekselproductie.

Over tijd: een betrouwbaar teken dat je zwanger bent?

Je bent over tijd - een dag, twee dagen, drie dagen... en je begint jezelf al helemaal voor te stellen hoe het zou zijn om moeder te worden. Vertel het grote nieuws nog niet direct aan je hele familie, want dat je over tijd bent, hoeft niet per definitie te betekenen dat je ook echt zwanger bent! Het kan zijn dat je menstruatie onregelmatig is, zeker wanneer je bent gestopt met de pil. Ook kan je menstruatie soms een paar maanden uitblijven (dat wordt amenorroe genoemd).

Zelfs als je normaal gesproken zo regelmatig bent als een Zwitsers horloge kan het zijn dat sommige omstandigheden (reizen, emotionele gebeurtenissen) of alleen al de wens om zwanger te worden, kunnen leiden tot een uitstel van je menstruatie.

Om het ten slotte nog wat ingewikkelder te maken: het kan zijn dat je een paar dagen na de bevruchting last hebt van wat bloedverlies. Dit is een normaal verschijnsel en betekent dus dat je zwanger bent - niet ongesteld.

De zwangerschapstest: om je zwangerschap te bevestigen

Heb je symptomen die op een zwangerschap kunnen duiden? Een zwangerschapstest kan je vertellen of je zwanger bent of niet. De urinetest werkt snel en eenvoudig en je kunt hem gewoon thuis doen. De uitslag is voor 99 % betrouwbaar.

Annelies (29 jaar) moeder van Lars. Wat zette me aan het denken? Al vanaf dat ik klein was maakte Baboesjka - mijn oma - altijd haar speciale Russische cake, paska. Die vond ik zo lekker dat ik het in een mum van tijd op had. Dit keer draaide mijn maag zich echter om bij de eerste hap. Mijn oma zei direct: "Het begint met een zoen en eindigt met een baby." Ik was sprakeloos.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.