Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

39 weken zwanger

Je hebt met 39 weken zwanger misschien al een paar weeën gevoeld en je afgevraagd of dat ‘het’ was. Maak je geen zorgen, het begin van de weeën zal je echt niet ontgaan! We schreven vorige week al over de bevalling. Lees er deze week meer over.

3 min lezen Mei 17, 2024

Ontwikkeling van je baby

Er vormt zich nog steeds een beetje vet onder de huid van je baby. Dit vet bereidt je kindje voor op de confrontatie met de wereld nadat hij zo lang knus en gezellig binnen in zijn eigen nestje heeft gezeten. Hij is nu bijna op geboortegewicht en heeft vrijwel geen ruimte meer om nog wat te bewegen, en dat voelt hij. Tegen deze tijd, wanneer je 39 weken zwanger bent werkt alles eigenlijk precies zoals het zou moeten, en als je baby nu geboren zou worden, zou alles goed met hem of haar zijn.

Je lichaam

Vrouwen die voor het eerst moeder worden, zijn vooral onzeker over het herkennen van het begin van de bevalling. Laten we je geruststellen – dat weet je meteen! En het komt maar zeer zelden voor dat een baby zo snel wordt geboren dat zijn of haar moeder niet op tijd in het ziekenhuis is. Integendeel, veel aanstaande ouders worden door de arts in het ziekenhuis terug naar huis gestuurd omdat ze te vroeg zijn gekomen. Met 39 weken zwanger kun je je een beetje misselijk voelen of hoofdpijn hebben, en je voelt een loodzware vermoeidheid. Vaak verschijnt er wat bloed of slijm. Dit is een teken dat de baarmoederhals zich heeft geopend. Als de weeën zijn begonnen, dan is de bevalling begonnen! Het verschil tussen harde buiken en de eerste echte weeën? Bij harde buiken spant de buik gedurende korte tijd aan en ontspant daarna weer, en dit verloopt onregelmatig. Bovendien zullen ze ophouden als de aanstaande moeder gaat liggen of een warm bad neemt. ‘Echte’ weeën daarentegen worden juist sterker als je een bad neemt of rust. Ze komen met regelmatige tussenpozen die steeds korter worden. Als er minder dan tien minuten tussen twee weeën zit, is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan!

Tips

Alle baby's zijn uiteraard verschillend en er zijn dus geen getallen die voor alle baby’s gelden, maar voor een gezonde, voldragen baby is de gemiddelde lengte ongeveer 52 cm en het gemiddelde geboortegewicht tussen de zes en zeven pond. Deze getallen kunnen sterk variëren, maar als jij een bijzonder grote of lange baby krijgt, zou je arts dat bij de laatste echo al hebben gezien en dat gezegd hebben.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Handige voedingstips baby

    Tips voeding

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Test Nestlé Babyvoeding producten

    Test onze producten

    We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

  • Winacties Nestlé Babyvoeding

    Winacties

    'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.