Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik ben 7 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 29 en 32 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 27 en 30 weken zwanger. 7 maanden zwanger en mijn baby is nu zo lang als mijn onderarm! Ik ga binnenkort met zwangerschapsverlof en de zwangerschapsgymnastiek begint ook al bijna. Als ik loop, lijk ik net een cowboy!

4 min lezen Jun 1, 2022

Hoe ziet mijn baby er nu uit?

Je baby bereidt zich bij 7 maanden zwangerschap voor op het ademen buiten de baarmoeder. Zijn ademhalingsbewegingen worden steeds regelmatiger. De structuur van de luchtwegen is ondertussen compleet, maar nog niet helemaal volgroeid. De lichaamstemperatuur van je baby regelt zichzelf, waardoor hij zich kan aanpassen aan de temperatuur zodra hij jouw baarmoeder heeft verlaten.

Zijn lichaampje wordt steeds voller dankzij de onderhuidse vetlaag. Zijn huid is nu minder gerimpeld. Hij neemt steeds meer ruimte in en kan daardoor minder goed bewegen. Hij brengt zijn tijd door met het zuigen op zijn duimpje en hij experimenteert met zijn smaak- en reukzin.

Zijn ogen zijn open en zijn wimpertjes zitten er ook al. Binnenkort kan hij verschillen in lichtsterkte zien door jouw buikwand heen. Hij wordt ook steeds gevoeliger voor geluiden van buitenaf, vooral voor de stem van zijn ouders en sommige muziek. Hij kan er zelfs op reageren: als je tegen hem praat, versnelt zijn hartslag. Ook kun je hem vaak voelen bewegen als reactie.

Gezonde eetgewoonten bij 7 maanden zwangerschap

Om het volume van je bloed op peil te houden, moet je voldoende drinken: minimaal 1,5 liter per dag zodat de placenta voldoende bloed krijgt aangevoerd. Een bloedonderzoek waarbij de concentratie rode bloedlichaampjes wordt gemeten, kan uitwijzen of je bloed "te dun" is of met andere woorden of het hemoglobinegehalte is gedaald. Dat komt nogal eens voor tijdens de zwangerschap - de plasmacellen nemen sneller toe dan de rode bloedlichaampjes - en je hoeft je er geen zorgen over te maken. Je huisarts zal in dat geval wel kijken of je ook aan echte bloedarmoede lijdt; die kan worden 'verborgen' door het te lage hemoglobinegehalte.

Aan het einde van je zwangerschap neemt de productie van rode bloedlichaampjes weer toe en wordt de balans hersteld. In deze fase van je zwangerschap moet je dus veel drinken, maar ook voldoende voedingsmiddelen eten die veel ijzer bevatten, zoals rundvlees. Als het nodig is, kan je huisarts je een voedingssupplement voorschrijven.

De vraag van deze maand: mag ik echt nooit rauwe vis eten nu ik zwanger ben?

Ja, dat klopt. De adviezen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid moet je echt opvolgen tijdens je zwangerschap. Je zult dus nog even geduld moeten hebben voordat je weer kunt genieten van rauwe kaasjes, filet americain, rauwe voorverpakte vis, tartaar of carpaccio. Was je handen goed voordat je eten klaarmaakt en voordat je aan tafel gaat om elk risico te vermijden en maak fruit en groente goed schoon voordat je ze bereidt. Als je restjes eet, moet je die goed verhitten. Maak je koelkast regelmatig schoon.

Jij en je baby beginnen nu aan de laatste loodjes. Je baby gooit nu alle remmen los voor de laatste groeispurt; vanaf nu tot aan de geboorte wordt hij nog twee keer zo zwaar. Jij moet er nu voor zorgen dat je voldoende rust neemt en dat je gezond blijft eten. Je baby heeft een enorme eetlust!

Je wilt graag een cursus volgen ter voorbereiding op de bevalling. Wat zijn de mogelijkheden en wat past het beste bij jou?

Lisanne (28 jaar) 7 maanden zwanger "Ik heb net mijn eerste les zwangerschapsgymnastiek achter de rug. Ik heb geleerd hoe ik kan ademen tijdens de weeën. Het cursusaanbod is enorm! Ik wil misschien ook iets doen met muziek als voorbereiding op de bevalling - dat past echt bij mij! Ik ga eens kijken of ik daar informatie over kan vinden!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.