Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Welke zwangerschapscursus moet ik kiezen?

Yoga, sofrologie, haptonomie, cursussen met zang en muziek ...er zijn heel veel manieren om je op de grote dag voor te bereiden. Hoe weet je welke manier bij jou past?

3 min lezen Apr 8, 2022

In veel landen worden zwangerschapscursussen (voor een deel) vergoed door de ziektekostenverzekering. Helaas geldt dat niet voor alle verzekeraars en vaak ook niet voor cursussen die minder 'bekend' zijn, zoals haptonomie. Dat is jammer, want zulke cursussen zijn niet alleen belangrijk als voorbereiding op de bevalling, maar ook al tijdens je zwangerschap. Je ontmoet andere zwangere vrouwen, kunt vragen stellen, je kunt je zorgen met anderen bespreken of gewoon samen ontspannen - eventueel met de partners erbij.

Praktische informatie

Wanneer begin je met een zwangerschapscursus? Zulke cursussen beginnen meestal in de 7e maand. Er zijn ook methoden, zoals yoga of zwangerschapszwemmen, waar je al eerder mee kunt beginnen (bijvoorbeeld vanaf de 4e maand). Als je een tweeling verwacht, is het soms ook beter iets eerder te beginnen, omdat je je dan nog redelijk fit voelt.

Waar kun je informatie vinden? Het ziekenhuis of je verloskundige kunnen je hier meer over vertellen. Ook kun je bij vriendinnen informeren welke cursus zij hebben gevolgd.

Hoe vaak zijn de lessen? Meestal heb je een keer per week les, ongeveer anderhalf tot twee uur.

Mag mijn partner erbij zijn? Dat hangt van de cursus af. Bij de meeste zijn er speciale 'partnerlessen' waarbij de partners mee mogen komen. Bij haptonomie is de partner er in principe altijd bij.

De bekendste methodes om je voor te bereiden op de bevalling

De traditionele cursussen, ofwel zwangerschapsgymnastiek, bieden een combinatie van theoretische informatie (de verschillende stadia van een bevalling, borstvoeding geven, etc.) en ademhalings- en spieroefeningen.

Bij zwangerschapshaptonomie maken jij en je partner contact met de baby via jullie stem en jullie aanrakingen. Dit is een cursus waarbij je partner een actieve rol kan spelen. Het dient niet alleen als voorbereiding op de bevalling; haptonomie draagt bij aan de relatie tussen vader, moeder en kind. Ook na de geboorte kunnen jullie hiermee doorgaan.

Sofrologie is een nog niet zo bekende ontspanningsmethode. Je leert je inleven in het moment van de bevalling en in je gevoelens op dat moment. Zo kun je je voorbereiden op de pijn en die daardoor beter onder controle houden. Je leert hoe je bewust positieve beelden en gedachten op kunt roepen. Dat kun je gebruiken op de momenten dat je moet ontspannen.

Bij zwangerschapsyoga leer je je bewust te worden van je lichaam met ademhalings- en lichamelijke oefeningen. Daar heb je veel baat bij tijdens de bevalling, wanneer de verloskundige je bijvoorbeeld vraagt om je bekken of je rug te ontspannen.

Er zijn zelfs cursussen waarbij je met behulp van muziek en zang (en dus met ademhalingstechnieken) wordt voorbereid op de geboorte. Ook bij dit soort cursussen word je fysiek aan het werk gezet, met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, bekkenbodemoefeningen, etc. Al deze cursussen bieden je naast nuttige informatie en praktische oefeningen ook een fijn ontspanningsmoment.

Zwangerschapszwemmen wordt over het algemeen niet vergoed door je ziektekostenverzekering. Laat je daardoor niet tegenhouden: het is vaak een ideale aanvulling op een andere zwangerschapscursus. Het is namelijk goed voor je lichaam en je conditie, èn het is een heerlijke manier om te ontspannen!

Paul, vader van Max

"Mijn vrouw en ik hebben voor haptonomie gekozen zodat ik ook een band met onze baby kon opbouwen tijdens de zwangerschap. Het was heel bijzonder te merken dat de baby op mijn stem en aanrakingen reageerde! Dankzij haptonomie hebben we met zijn drietjes van de zwangerschap kunnen genieten!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.