Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

38 weken zwanger

Nog maar twee weken! Ja, het is echt waar, zeer binnenkort zullen jij en je kleintje met elkaar kennismaken. Alles zit nu wel ongeveer op zijn plaats wanneer je 38 weken zwanger bent. Lees meer over deze week.

3 min lezen Jun 10, 2022

Ontwikkeling van je baby

Nu je 38 weken zwanger bent zal je baby binnenkort zijn grote entree in de wereld maken. De ademhalingsorganen maken zich klaar om zelfstandig te functioneren – tot nu toe heeft hij die van jou geleend. Toch zullen zijn longen zich ook na de geboorte nog blijven ontwikkelen. Zo zullen de bronchiën nog zes keer vertakken. De hersenen zijn het minst ontwikkelde orgaan bij de geboorte. Vanaf de dag dat hij geboren werd totdat hij achttien of twintig is, zullen ze nog voortdurend blijven rijpen! Net als bij een computer – want wat zijn hersenen anders dan een natuurlijke computer! – zullen verbindingen en circuits worden aangelegd die steeds sterker worden als je baby nieuwe informatie opneemt. De kers op de taart wordt gevormd door zijn emoties. Dat is wat elk individu volstrekt uniek maakt: iedereen ontwikkelt zijn eigen vaardigheden om de wereld te begrijpen en zich erin staande te houden, iedereen ontwikkelt in de loop van zijn leven zijn eigen manier van denken. En je kleintje is daar geen uitzondering op.

Je lichaam

Wedden dat je probeert je voor te stellen wat er zal gebeuren als je naar het ziekenhuis of de kliniek gaat, als je daarvoor hebt gekozen. Nou, afhankelijk van hoe nabij de komst van je baby is, ga je óf naar je ziekenhuiskamer, óf naar een verloskamer. In de verloskamer word je op een monitor aangesloten. Je partner zal zorgvuldig zijn handen wassen en zich daarna bij jou voegen. Dan komt de anesthesioloog, die eventueel een ruggenprik met je zal bespreken, als je daarvoor hebt gekozen. Vergeet niet om alles bewust mee te maken, zodat je dit magische moment met je partner kunt delen. De komst van dit nieuwe, kleine wezentje, voor wie jullie beiden de twee belangrijkste mensen in de wereld zullen zijn, is een hele grote gebeurtenis. Probeer te genieten van de ervaring. De vader wordt op dit moment misschien in beslag genomen door allerlei eigen emoties. Of misschien is hij bang dat hij zich nutteloos zal voelen. Herinner hem eraan dat de baby is voortgekomen uit de liefde die jullie voor elkaar voelen. En misschien kun je hem wat ademhalingsoefeningen laten doen!

Tips

Er worden regelmatig keizersneden uitgevoerd. Er zijn verschillende redenen om een keizersnede uit te voeren. Als je baby nog niet in de geboortepositie ligt, zal je arts met jou bespreken of je de baby geboren wil laten worden door middel van een keizersnede. Dat klinkt dramatischer dan het is. Tegenwoordig is een keizersnede een routineoperatie. Je krijgt een ruggenprik waarmee alleen het bekkengebied wordt verdoofd, zodat je nog wakker bent en bewust de geboorte van je baby kunt meemaken. En in de meeste ziekenhuizen en klinieken mag je partner daar gewoon bij zijn.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.