Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

40 weken zwanger

Het is zo ver, je bent 40 weken zwanger! Als je baby er niet al is, zal hij één van de komende dagen komen. Als hij niet vrijwillig naar buiten komt, geeft je arts hem misschien een zetje. En dan ben je eindelijk moeder! Lees meer over deze week.

3 min lezen Jun 10, 2022

Ontwikkeling van je baby

Dit is de kortste paragraaf ‘Ontwikkeling van je baby’ aller tijden! Want je baby is er helemaal klaar voor om geboren te worden. Geen nieuwe ontwikkelingen, er gebeurt helemaal niets, jullie wachten allebei op de grote gebeurtenis. Wees niet ongerust als je baby na de 40e week je gezellige baarmoeder nog niet wil verlaten. Slechts 4% van de baby’s wordt precies op de uitgerekende datum geboren. Vooral eerstgeborenen zijn vaak een beetje laat. Je baby mag maximaal veertien dagen extra rust nemen voordat je arts de bevalling gaat inleiden!

Je lichaam

Dit is de laatste ‘officiële’ week van de zwangerschap. Wist je dat de geboorte voor de baby net zo’n fysieke prestatie is als voor de moeder? Je kind heeft een belangrijk aandeel in de bevalling: hij schopt tegen de baarmoeder en het geboortekanaal, en draait zijn lichaam op zo’n slimme manier dat hij zich als het ware een weg naar buiten ‘schroeft’. Twee van de schedelbeenderen van de baby zijn nog niet aan elkaar gegroeid zodat ze tijdens de geboorte over elkaar heen kunnen schuiven. Dat is nog eens wat je noemt een slim ontwerp! De openingen tussen de beenderen van de schedel van je kleine hartendief sluiten pas ongeveer achttien maanden na de geboorte.

Voeding

Je hebt gedurende de afgelopen negen maanden heel goed gegeten! Niet alleen voor twee, maar ook op een gezonde manier, om voor jou en je baby een goede gezondheid te bevorderen. Dat is natuurlijk nog steeds een geweldige gewoonte, maar vergeet niet om jezelf deze week een of twee keer lekker te trakteren. Je hebt het echt verdiend! Je hoeft het natuurlijk niet meteen te overdrijven, maar als je zin hebt in een ijsje of wat chocola, dan is er geen beter moment om aan dit verlangen toe te geven dan nu! Geniet ervan!

Tips

De meeste verloskundigen zullen de baby onmiddellijk na de geboorte meteen op je borst leggen. Daar zal hij zich ondanks de nieuwe omgeving prettig voelen, omdat hij je warmte voelt, je huid ruikt en je stem en hartslag herkent! Dit is een goed moment om je baby op je blote huid op je borst te leggen, zodat hij je kan voelen en voor het eerst de borst kan krijgen. Na al dat harde werk kun je nu eindelijk die schat waar je zó naar uitgekeken in je armen houden. Wat een fantastische beloning! Gefeliciteerd en de beste wensen voor jullie nieuwe leven!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.