Baby
Artikel
Add this post to favorites

De eerste uren met je baby: een magisch moment!

Mijn baby is geboren: dit is het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt! Die urenlange weeën ben ik alweer vergeten. De eerste aanraking, de eerste voeding en het eerste badje... Ik voel allerlei nieuwe, overweldigende emoties. Ik ben ons kleine wonder aan het ontdekken - de mooiste baby die er is!

4 min lezen Mrt 24, 2022

Nadat hij negen maanden lang lekker beschermd in jouw baarmoeder heeft doorgebracht, moet je baby nu kennismaken met een volkomen onbekende, nieuwe wereld. Je hoeft niet te schrikken van het eerste gehuil, dat is een normale reflex. Het is de taak van jou en je partner om jullie baby te begeleiden op zijn ontdekkingsreis door het leven...

Een emotionele eerste kennismaking

Direct na de bevalling legt de verloskundige jouw baby op je buik. "Gefeliciteerd! Jullie hebben een prachtige dochter gekregen!" Het eerste gehuil, de eerste aanblik, de eerste communicatie ... als ouders worden jullie overspoeld door emoties die je nooit meer vergeet! Veilig weggekropen tegen jouw warme borst ontdekt je baby jouw geur, herkent zij jullie stemmen, hoort zij je hartslag en voelt zij jouw aanrakingen. Zij vindt zijn weg in deze nieuwe situatie, net als jij.

Een paar minuten na de geboorte kan de navelstreng worden doorgeknipt. Meestal mag de vader deze taak op zich nemen. Het is vooral een symbolische taak, maar zeker niet verplicht! Het is volkomen pijnloos voor de moeder en de baby, dus er is geen enkele reden om bang te zijn.

Nog voordat de placenta heeft losgelaten, kun je soms al de eerste voeding geven. Je baby gaat instinctief op zoek naar jouw borst (de voedingsreflex) en probeert eraan te zuigen (zuigreflex). Help je baby hierbij door zijn mondje voorzichtig naar je tepel te leiden. De verloskundige of de kraamhulp helpt jou bij het vinden van de juiste positie en bij de eerste keer aanleggen.

Het eerste onderzoek

Na de geboorte wordt je baby direct onderzocht om te kijken hoe zijn algemene gezondheid is. De verloskundige, gynaecoloog of een kinderarts kijkt naar de hartslag, ademhaling, kleur van de huid, spierspanning en de reactie op prikkels (Apgar-score). Daarnaast wordt hij gewogen en gemeten en kijken ze onder meer naar de omtrek van de schedel, de ogen, oren, temperatuur, armen en benen, etc. Alles wordt nagekeken! Als er risico bestaat op een infectie (als je bijvoorbeeld langer dan 24 uur met gebroken vliezen hebt rondgelopen) krijgt je baby oogdruppels. Ook krijgt hij vitamine K om eventuele (hersen)bloedingen te voorkomen. Met een speciaal zuigapparaatje worden eventuele slijmresten en vruchtwater verwijderd uit het mondje en de neus om de luchtwegen vrij te maken. Dat lijkt misschien eng, maar het is pijnloos. Vijf en tien minuten na de geboorte wordt er nog een keer gekeken naar de Apgar-score.

Vroeger werden baby's direct na de bevalling in bad gedaan en gewassen, maar dat gebeurt tegenwoordig niet meer. Ze zitten na de geboorte nog onder het huidsmeer en dat is juist goed; het voorkomt dat de huid uitdroogt. Een dag na de bevalling is het huidsmeer goed ingetrokken en kunnen jullie je kindje voor het eerst in bad doen, met hulp van de kraamverzorger. Na alle onderzoekjes wordt je baby lekker warm aangekleed en weer bij je gelegd zodat jullie lekker kunnen bijkomen.

Nu zijn jullie een echt gezinnetje. Geniet nog maar even van de rust, voordat alle kraamvisite voor de deur staat!

De Apgar-score is ontwikkeld om snel een indruk te krijgen van de algemene toestand van je baby (hartslag, ademhaling, kleur van de huid, spierspanning, reactie op prikkels). Daarbij krijgt ieder onderdeel een score tussen 0 en 2, dus de hoogst mogelijke totaalscore is 10. De test wordt één minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte uitgevoerd door de verloskundige, gynaecoloog of een kinderarts.

Rick, vader van Emma (3 jaar) "Toen ik Emma voor de eerste keer zag, was ze een glimmend, verfrommeld klein wezentje dat schreeuwde alsof haar leven ervan afhing. Ze keek me recht aan en dat raakte me tot in mijn ziel! Ik kreeg koude rillingen en het leek of mijn keel helemaal dichtgeknepen zat. En ja, ik vond haar geweldig!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.