Baby
Artikel
Add this post to favorites

De dagelijkse verzorging van mijn baby

In de eerste paar dagen met je baby weet je misschien nog niet zo goed wat hygiënisch het beste is voor je baby. Dat geldt ook voor beddengoed, kleertjes en speelgoed. Hieronder geven we je wat tips voor een paar goede gewoontes!

4 min lezen Mei 17, 2024

Voor de gezondheid en het welbevinden van je baby is het goed als je hem een paar keer per week in bad doet en zijn favoriete speeltjes regelmatig schoonmaakt. Maar overdrijf het niet. Het is juist goed als je baby in aanraking komt met bacteriën, microben en bacillen - zo wordt zijn natuurlijke weerstand versterkt. Hieronder vind je voorbeelden en ideeën voor de dagelijkse verzorging van je baby.

Baby's en hygiëne van A tot Z

Je baby in bad doen is een heerlijk moment om samen te delen. Zorg voor een goede organisatie en leg alles klaar wat je nodig hebt, zo kun je er volop van genieten! Deze producten heb je nodig:

 • zeepvrije wasgel voor het kwetsbare huidje,
 • milde shampoo voor die zachte babyhaartjes,
 • babylotion of babyolie,
 • crème voor eventuele rode billetjes,
 • grote handdoek of speciale badcape,
 • wattenbolletjes of gaasjes voor de oogjes,
 • zachte washandjes en ten slotte hydrofiele doeken om af te drogen.

Checklist

In bad. Je baby vindt het heerlijk om in bad te gaan! Laat je baby echter nooit alleen als hij in bad zit, zelfs geen seconde! Zorg ervoor dat hij het niet koud kan krijgen. De kamertemperatuur moet tussen de 20 en 24 °C zijn en het badwater tussen de 37 en 38°C.

Luier verschonen. Organisatie is belangrijk! Zet alles wat je nodig hebt klaar op of naast de commode: luiers, billendoekjes, een vochtig washandje, schone kleertjes en een afvalemmer of luieremmer. Maak de huid tussen de plooien goed schoon en droog voordat je een schone luier omdoet.

Gezicht. Om het gezichtje schoon te maken is een vochtig washandje met eventueel wat zeepvrije wasgel voldoende. Na afloop kun je het nog insmeren met wat crème of lotion.

Oogjes. Je kunt de oogjes zachtjes schoonmaken met een vochtig watje, van buiten naar binnen. Gebruik voor elk oog een schoon watje.

Oortjes. Gebruik ook voor de oortjes een schoon, vochtig watje en geen wattenstaafjes. Maak alleen de oorschelp voorzichtig schoon, de binnenkant is niet nodig. Oorsmeer dient namelijk als een soort natuurlijke bescherming van het trommelvlies.

Neusje. Doe het vooral zachtjes! Gebruik een vochtig watje of wattenstaafje en maak hiermee heel voorzichtig het neusje schoon. Pas op dat je het wattenstaafje niet te ver naar binnen duwt! Een neuspompje kan ook helpen, zeker als je kindje een beetje verkouden is.

Nageltjes. Als je baby ongeveer 6 weken oud is, kun je de nageltjes voorzichtig knippen met een nagelschaartje met stompe punten; voor die tijd zijn ze daar nog te zacht voor.

Navelstompje. Tegenwoordig raadt men niet meer aan om het navelstompje een paar keer per dag te desinfecteren - dit kan slecht zijn voor de huid eromheen. Het is voldoende om het net als de rest van het lichaam een keer per dag met wat lauw of warm water te wassen.

Jongetjes - voorhuid terugduwen. Vroeger dacht men dat de voorhuid moest worden teruggeduwd om het piemeltje goed schoon te maken. Dit wordt tegenwoordig ten zeerste afgeraden. Bij jongetjes is de voorhuid vaak nog verkleefd tot het 3e of 4e levensjaar. Pas daarna kun je proberen de voorhuid voorzichtig naar achteren te halen om daar te wassen. Maar forceer dit nooit, het mag absoluut geen pijn doen. Dagelijks wassen net als de rest van het lijfje is voldoende.

Stap voor stap je baby wassen

 

Andere hygiënemaatregelen

Zachte speeltjes en favoriete speeltjes moet je regelmatig schoonmaken. Stevige knuffels kunnen meestal in de wasmachine; de meer kwetsbare knuffelbeestjes kun je ook even met de hand wassen.

Babykleertjes mag je iedere dag wassen, maar het hoeft niet - zeker als ze nog niet rondkruipen en dus nog niet heel vies worden. Kijk gewoon wat je zelf prettig vindt! Slabbetjes, handdoeken en beddengoed kun je op 60 °C wassen, eventueel met een neutraal wasmiddel.

Iedere dag een frisse babykamer. Laat de babykamer iedere dag goed luchten; zet minimaal 10 minuten het raam lekker open. Stofzuig het kamertje regelmatig en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Een neuspompje is onmisbaar wanneer je kleintje verkouden is. Dit is een eenvoudig hulpmiddel om het neusje leeg te zuigen als het verstopt is. Knijp het eerst in, houd dan het puntje in zijn neusje en laat het pompje los. Zo wordt het neusje zachtjes leeggezogen.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.