Baby
Artikel
Add this post to favorites

Borstvoeding is ook goed voor mij!

Altijd de beste melk voor mijn kindje bij de hand, afvallen zonder op dieet te gaan en een goede manier om mijn lichaam te laten herstellen na de bevalling: borstvoeding is zonder twijfel ook het beste voor mij!

4 min leestijd Dec 10, 2015

Als je borstvoeding geeft, moet je voortdurend 'ter beschikking staan' van jouw kindje, in ieder geval tijdens de eerste paar weken waarin jullie nog gewend moeten raken aan de nieuwe situatie. Als je hiervoor hebt gekozen, moet je echter niet vergeten dat deze investering zich dubbel en dwars terug zal betalen doordat het goed is voor je gezondheid, je zelfvertrouwen en je kindje. Daarnaast biedt het natuurlijk hele praktische voordelen: je hebt het altijd op voorraad, het heeft altijd de juiste temperatuur en het is gratis!

Borstvoeding voordelig voor de moeder

Voordelen voor de moeder

Het geven van borstvoeding is ook goed voor de gezondheid van de moeder. En wel hierom: 

Lichamelijke voordelen

 • Oxytocine is een van de hormonen die vrijkomen tijdens de borstvoeding en zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder. Dat kan de eerste 2 of 3 dagen wat pijnlijk zijn, maar zorgt er wel voor dat de baarmoeder sneller weer zijn oude formaat, vorm en elasticiteit terugkrijgt. Bovendien vermindert dit hormoon de kans op overmatig bloedverlies na de bevalling. Ook biedt borstvoeding bescherming tegen botontkalking (osteoporose) na de overgang. Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat het geven van borstvoeding over een langere periode (tussen de zes en de twaalf maanden) de kans verkleint op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker en het op latere leeftijd ontwikkelen van diabeters type 2.
 • Een ander groot voordeel is dat bij het geven van borstvoeding de "reserves" worden aangesproken die je lichaam gedurende de zwangerschap heeft aangemaakt en dat je lichaam sneller energie verbrandt. Als je gezond en gevarieerd eet en niet te veel tussendoortjes neemt, kun je daarom met het geven van borstvoeding zonder een speciaal dieet sneller afvallen!
 • De zwangerschapshormonen, de bevalling die je net achter de rug hebt, al die nieuwe verantwoordelijkheden als jonge moeder en die voortdurende vermoeidheid - al deze factoren zorgen ervoor dat je op dit moment erg vatbaar bent voor een depressie, de zogenaamde "baby blues". In deze eerste lastige tijd, waarin je je leven en je lichaam weer op orde probeert te krijgen, kan borstvoeding een enorme steun voor je zijn, want door de aanmaak van oxytocine kan je lichaam beter ontspannen en herstellen. Ook de hormonen die gestimuleerd worden door het fysieke contact met je baby en de productie van moedermelk helpen je ontspannen en hebben een kalmerend effect. Ontspan met je baby en observeer hoe hij communiceert. Huid-op-huidcontact en oogcontact zorgen voor een unieke verbondenheid. 
 • Bovendien maakt het geven van borstvoeding het leven een stuk eenvoudiger: je hoeft niet tien keer per dag flesjes klaar te maken, schoon te maken en te steriliseren! Je hebt er weinig tot niets bij nodig en je kunt het bijna overal en altijd doen. Het is bovendien goed voor je portemonnee en voor je zelfvertrouwen!
Borstvoeding ook goed voor mij

Worden mijn borsten slap door het geven van borstvoeding?

Nee hoor, als je een goede voedingsbeha draagt die je borsten de juiste ondersteuning biedt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Kan ik borstvoeding geven als ik een keizersnede heb gehad?

Geen probleem. Laat iemand je helpen om met je kindje in een goede positie te gaan zitten tijdens de eerste week.

Is het vermoeiend?

Ja, dat klopt. Je bent al moe door de zwangerschap en de bevalling en dan moet je ook nog eens meerdere keren per nacht wakker worden om borstvoeding te geven. Twee handige tips: verschoon 's nachts de luier van je baby niet en geef de borstvoeding in een liggende positie."

"Wat is de rol van de jonge vader hierbij? " De vader speelt een essentiële rol en draagt actief bij aan de geestelijke en sociale ontwikkeling van zijn kind. Hij geeft moeder en kind een gevoel van veiligheid en bescherming, wat belangrijk is voor het welzijn van het hele gezin en dus ook voor het succesvol geven van borstvoeding. Je kunt hem helpen bij zijn nieuwe rol door hem bijvoorbeeld de kleine te laten verschonen, in bad te doen of mee te nemen voor een kleine wandeling terwijl jij even een uurtje welverdiende rust neemt. Datzelfde geldt voor de boodschappen, het huishouden en de zorg voor de eventuele andere kinderen tijdens die eerste paar weken na de bevalling.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.