Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik ben 1 maand zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 2 en 6 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 0 en 4 weken zwanger. Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben! Zo bijzonder! Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven. Ik dacht dat ik een griepje had!

3 min lezen Jun 1, 2022

Hoe ziet mijn baby er nu uit?

Jouw kindje lijkt nu een beetje op een soort kleine komma, met een hoofdje en kleine stompjes die uit gaan groeien tot zijn ledematen. De navelstreng wordt nu gevormd en de circulatie tussen de foetus en de placenta komt op gang.  

De foetus heeft nu de vorm van een ovalen bolletje dat bestaat uit drie lagen met cellen, waaruit later de verschillende lichaamsdelen ontstaan. Uit het endoderm (de binnenste laag) ontstaan de organen van je baby, zoals het spijsverteringsstelsel, de lever, de nieren en de ademhalingsorganen. Vanuit de middelste laag ontstaan het skelet, het hartje, de bloedvaten en de geslachtsorganen. De buitenste laag, het ectoderm, groeit uit tot het zenuwstelsel, de zintuigen, de huid, het haar en de nageltjes. In het midden ontstaat een bobbel; dat wordt het hoofdje van je baby! Vanaf de derde week begint het hartje te kloppen, nu nog in de vorm van een recht buisje dat zich samentrekt.

Alles is nu klaar voor wat we "organogenese" noemen, de ontwikkeling van de organen en de start van de bloedcirculatie. Deze belangrijke fase in de ontwikkeling van de foetus vindt plaats in de vierde week.

Gezonde eetgewoonten bij 1 maand zwangerschap

Vanaf nu moet je goed letten op wat je eet! Maar dat houdt niet in dat je voor twee moet eten. De behoeften van je lichaam veranderen wanneer je zwanger bent. Voor een gezonde groei van je baby heb je extra foliumzuur (vitamine B9) nodig. Mocht je het vermoeden hebben dat je een infectie hebt opgelopen zoals listeriose of toxoplasmose, neem dan contact op met je huisarts. Dat kan namelijk gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Het is verstandig om bepaalde voedingsmiddelen, zoals vis en rauwe schaal- en schelpdieren, nu te laten staan, evenals producten met ongepasteuriseerde (rauwe) melk. Zorg er ook voor dat je vlees goed gaar is (geen tartaar of carpaccio) en maak groente en fruit zorgvuldig schoon. Let goed op je hygiëne: was je handen voordat je eten gaat klaarmaken en voordat je aan tafel gaat. Maak de koelkast regelmatig schoon en vraag aan je verloskundige of je nog andere maatregelen moet nemen.

Is het nodig om extra voedingsupplementen te slikken?

Als je voor je zwangerschap een gezond en gevarieerd eetpatroon had, heeft je lichaam over het algemeen voldoende vitamines en mineralen binnen gekregen. Het kan echter zijn dat je van bepaalde essentiële voedingsstoffen een tekort hebt, zoals foliumzuur, wat van groot belang is voor de ontwikkeling van je kindje. Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, krijgen tegenwoordig standaard extra foliumzuur voorgeschreven. Als blijkt dat je een ijzertekort hebt, kan je huisarts je ook extra ijzertabletten voorschrijven. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) vitamine D supplementen aan alle zwangere vrouwen, namelijk 10 microgram per dag. Neem geen voedingsupplementen zonder eerst advies te vragen aan je huisarts of verloskundige.

Er zijn nu vier weken voorbij sinds de bevruchting en het embryo is inmiddels 10.000 keer zwaarder geworden! Voor jou geldt dat je pas net begint te beseffen dat je over 9 maanden - of eigenlijk 8 - een prachtig kindje op de wereld zult zetten! Maar voorlopig is dat nog even jouw geheimpje!

Sonja (28 jaar), 1 maand zwanger "Ik ben 1 maand zwanger! Ik heb opeens zo veel vragen - mijn hoofd duizelt ervan en ik maak me voortdurend zorgen! Op dit moment is mijn kindje nog maar zo groot als een rijstkorrel, maar ik heb mij nog nooit zo gelukkig gevoeld!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.