Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Communiceren met mijn baby tijdens de zwangerschap!

Mijn baby leeft negen maanden in mijn buik, maar hij is niet volledig afgesloten van de buitenwereld. Integendeel, hij voelt mijn emoties, hoort mijn stem, reageert op mijn aanrakingen en proeft wat ik eet - een ongelofelijke relatie!

4 min lezen Okt 2, 2022

Al heel vroeg tijdens je zwangerschap beginnen de zintuigen van je baby zich te ontwikkelen. Vanaf de vierde week beginnen de gehoororganen, de ogen en de tong zich te vormen. Na verloop van een aantal weken volgen de smaak-, geur- en tastzin. Dat betekent dat de baby in contact komt met zijn omgeving. Vanaf de 24e week begint hij "bewust" te voelen en kan hij reageren op zintuiglijke ervaringen.

Het vruchtwater speelt een belangrijke rol

Het vruchtwater is de vulling van de baarmoeder waarin de baby groeit. Het moet de baby beschermen tegen schokken, temperatuurwisselingen, geluiden, etc. Het is een soort beschermende cocon. Daarnaast dient het als 'communicatie-interface' met de buitenwereld.

Als gevolg van het vruchtwater kunnen de zintuigen zich ontwikkelen en dan vooral de smaakzin. Deze licht zoete vloeistof, die bestaat uit aromatische moleculen, gaat je baby vanaf de 13e week inslikken en inademen. Dat is het begin van zijn smaakzin.

In al die maanden wordt de band met mijn baby gevormd...

... via emoties. Al heel snel ontstaat er een lichamelijke en geestelijke band tussen jou en je baby. Hij voelt je bewegingen en raakt gewend aan jouw manier van praten en bewegen, maar hij ervaart ook de buitenwereld en de effecten van stress en emoties die jij meemaakt. Dat gebeurt via stoffen die in jouw lichaam worden aangemaakt, zoals cortisol en adrenaline. Daarom is het zo belangrijk dat je ontspannen bent en dat je stress vermijdt.

... via voeding. Als jij iets eet, komen de smaakmoleculen in je bloed terecht en vervolgens via de placenta en het vruchtwater bij je baby. Na de vijfde maand van je zwangerschap kan je baby smaken gaan onthouden. Het is dus belangrijk dat je gevarieerd eet en er ook van geniet: dat is heel goed voor de ontwikkeling van je baby.

... via beweging. De tastzin van je baby begint zich al heel vroeg te ontwikkelen; daardoor is je baby in staat om druk op de buik of liefkozingen te voelen. Vanaf de vijfde maand gaat hij zijn tastzin verder ontwikkelen door op zijn duimpje te zuigen en zijn voetjes vast te pakken. Hij gaat steeds meer reageren op jouw aanrakingen. Dat is bijvoorbeeld ook waar haptonomiecursussen op inspelen. Maak gebruik van dit wonderbaarlijke fenomeen en geniet er zo veel mogelijk van.

... via geluid. Vanaf de zesde maand kan je baby verschillende dagelijkse geluiden horen en onderscheiden: jouw stem, die van je partner, je hartslag, muziek ... Je baby gaat reageren via bewegingen of via een versnelling van zijn hartslag. Praat met je baby, zet muziek op: je baby vindt het heerlijk!

Je baby kan al vroeg reageren op zijn omgeving, maar zijn zintuigen en zijn hersens zijn nog lang niet volgroeid. Je kunt hem dus best een beetje stimuleren, maar het heeft geen enkele zin dit te overdrijven en de hele dag met je buik voor de speakers te gaan zitten! Je baby kan nog zijn hele leven van muziek genieten...

Vanaf ongeveer de zevende week kan je baby dingen voelen. De tastzin is het eerste zintuig dat zich ontwikkelt.

Simone, moeder van Lars (anderhalf jaar oud) die dol is op dansen! "Mijn partner is gek op muziek en wil zijn passie absoluut delen met onze baby: dus van rock naar pop tot jazz: onze baby heeft het gedurende mijn hele zwangerschap allemaal voorbij horen komen! En ik denk dat het heeft gewerkt. Toen we laatst bij een jazzconcert waren terwijl ik 7 maanden zwanger was, begon mijn baby in mijn buik mee te trappelen op de maat van de muziek ... Volgens mij was hij gewoon aan het dansen!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.