Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik ben 6 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 24 en 28 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 22 en 26 weken zwanger. Ik ben alweer 6 maanden onderweg. Ik voel me geweldig, net als mijn baby! We delen alles en mijn buik groeit gestaag. Ik voel me op en top zwanger!

4 min lezen Jun 1, 2022

Hoe ziet mijn baby er nu uit?

In de 6e maand van je zwangerschap is de ontwikkeling van je kindje nog steeds in volle gang. Je baby groeit en groeit en ondanks dat hij al heel veel kan, komen er nog steeds nieuwe functies bij.

De hersenen van je baby groeien nog steeds door: doordat het hersenschors zich ontwikkelt, begint ook het neuraal netwerk vorm te krijgen. Je baby neemt nu signalen waar met zijn zintuigen (tast, geur, etc.); binnenkort kan hij die al onthouden en kan hij er zelfs op reageren!

Je kindje beweegt nog steeds lekker heen en weer in de baarmoeder. Als je over je buik aait, kan het zijn dat hij reageert en naar je hand toe beweegt. Dat zijn heel bijzondere momenten. Hij reageert nu ook op verschillende geluiden en dan vooral op geluiden uit de buitenwereld: muziek bijvoorbeeld, of de stemmen van zijn ouders. Je baby is ook erg gevoelig voor harde geluiden; probeer hem daarom zo veel mogelijk een rustige omgeving te bieden.

Zijn zenuwstelsel is op dit moment nog lang niet volgroeid, dus pas op met te veel impulsen. Benader hem kalm en voorzichtig. Je kunt zacht tegen hem praten, hem vertellen over jouw dag of over je gevoelens, of rustige muziek aanzetten en over je buik aaien.

Zijn lichaam begint steeds meer op een echte baby te lijken. Het wordt molliger, omdat hij steeds meer vet opbouwt onder de huid als reserve voor de geboorte. Zijn huid is volledig bedekt met een beschermende vetlaag (vernix caseosa).

Gezonde eetgewoonten bij 6 maanden zwangerschap

Probeer als je 6 maanden zwanger bent zo gevarieerd mogelijk te eten zodat je baby uiteenlopende smaken kan ontdekken. In deze fase begint hij namelijk echt geuren en smaken te onderscheiden. De smaakmoleculen in jouw eten komen via het vruchtwater bij je kindje terecht: maak hiervan gebruik om het genot van lekker eten met hem te delen ... maar natuurlijk wel met mate!

Je buik wordt steeds groter en na 6 maanden kan het zijn dat je nu moeilijker in slaap valt, of last krijgt van slapeloosheid. Om dit te voorkomen, kun je 's avonds beter niet te vet of te zwaar eten.

De vraag van deze maand: hoe voorkom ik dat ik last krijg van brandend maagzuur?

Je baby neemt na 6 maanden zwangerschap steeds meer ruimte in beslag. Hierdoor wordt de druk op je andere organen groter, vooral op je maag, waardoor er maagzuur kan terugstromen naar de slokdarm. Probeer langzaam te eten en neem de tijd om je voedsel goed te kauwen. Eet ook niet te gekruid als je last hebt van brandend maagzuur. Eet niet te vet en neem 2 of 3 lichte tussendoortjes. Drink regelmatig, vooral tussen de maaltijden, maar drink geen ijskoud water (of water met koolzuur). Vraag je huisarts om advies als je klachten niet overgaan. Neem geen medicijnen zonder met je huisarts of verloskundige te overleggen.

Aan het einde van de 6e maand lijkt je baby steeds meer op een pop: hij wordt dikker en krijgt haren en nageltjes. En voor jou geldt dat je nu richting de eindsprint gaat: de laatste 3 maanden voor de bevalling gaan van start. Nog een paar weken tot de geboorte van je kind en dan begin je misschien met je zwangerschapsgymnastiek!

Lisanne (28 jaar) - 6 maanden zwanger

"Ik had een heerlijke dag vandaag: op mijn werk liep alles lekker en toen ik thuiskwam, kreeg ik een extra cadeautje: mijn partner keek me aan en zei: "Wat ben je toch mooi"! Het gevolg: een gelukzalig gevoel! Ligt dat misschien ook aan al die hormonen?"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.