Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik ben 5 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden! Mijn kindje beheerst de rugslag nu tot in de puntjes. Deze maand is het eindelijk tijd voor de langverwachte tweede echo en weten we eindelijk of we blauwe of roze kleertjes moeten gaan kopen!

4 min lezen Jun 10, 2022

Hoe ziet mijn baby er nu uit?

In 5 maanden tijd is je baby al veel gegroeid. Je baby wordt nu ook steeds sterker. Hij weegt nu ongeveer 335 gram - net zo veel als een grapefruit! Zijn spieren - en dus ook zijn bewegingen - worden steeds krachtiger. Hier maakt hij goed gebruik van: hij beweegt zijn armen en benen om te draaien en koprollen te maken. Soms duwt hij met zijn voetjes tegen de wand van je baarmoeder, waardoor jij een duidelijke bobbel voelt op je buik. Maak met je handen contact, zodat hij weet dat je er bent!

De hersenen van je baby ontwikkelen zich nu steeds sneller: ze bevatten nu al tussen de 12 en 13 miljard zenuwcellen. Binnenkort kan hij al zintuiglijke ervaringen onthouden. Hij is nu al gevoelig voor het soort voedsel dat jij eet.

Zijn longen zijn ook volop aan het groeien: je baby maakt steeds vaker ademhalingsbewegingen, hoewel die nog zeer onregelmatig zijn. De nieren maken nu insuline aan, waardoor je baby suikers en vetten kan gebruiken om te groeien.

Deze 5e maand van je zwangerschap krijg je de tweede echo: een magisch moment waarop je je kindje in volle glorie kunt bewonderen en eventueel ook kunt zien of het een jongetje of meisje wordt! Als het een meisje is, zijn haar eierstokken al goed ontwikkeld met de primitieve eicellen voor 6 miljoen eitjes.

Gezonde eetgewoonten bij 5 maanden zwangerschap

Je gewicht neemt na 5 maanden nog steeds toe. Als het nodig is dat je je gewicht onder controle houdt, kies dan voor mager vlees en vis. Zorg ervoor dat je genoeg vezels binnenkrijgt (fruit, groente, volkorenbrood, pasta, zilvervliesrijst, etc.) en blijf voldoende drinken: minimaal 1,5 liter vocht per dag.

Een gevarieerd en uitgebalanceerd voedingspatroon is in deze 5e maand heel belangrijk. Hiermee kan je baby nieuwe smaken ontdekken. Je kunt zijn smaak- en reukzin stimuleren: wees niet bang om je kindje te "helpen" bij zijn eerste ontdekkingsreizen. Binnenkort kan hij die al onthouden.

Vanaf de 17e of 18e week is fluoride een belangrijk mineraal voor de ontwikkeling van de toekomstige melktandjes van je baby. Als je gevarieerd eet, kan je lichaam over het algemeen aan al deze nieuwe eisen voldoen. Fluoride zit in mineraalwater, vis en een aantal fruit- en groentesoorten (appels, spinazie, asperge, etc.). Neem gerust contact op met je huisarts of verloskundige wanneer je hier vragen over hebt.

De vraag van deze maand: wat kan ik nu het beste drinken?

Het kan zijn dat je smaak regelmatig verandert tijdens je zwangerschap. Soms zul je trek hebben in normaal, puur water.

 • Je kunt wat citroen- of limoensap toevoegen aan het water voor een frisse smaak. Probeer ook eens muntblaadjes! Ze geven je water een lekker smaakje en voegen geen extra calorieën toe.
 • Je kunt ook een lekkere rooibosthee maken. Het is goed voor je vochtbalans.
 • Je kunt ook thee of koffie drinken, maar met mate, vanwege de cafeïne. 's Avonds kun je beter helemaal geen koffie drinken, omdat je er minder goed van slaapt.
 • Op warme dagen kun je jezelf en je partner verwennen met een heerlijke zelfgemaakte ijsthee met munt.

Je bent nu 5 maanden zwanger en je kunt steeds meer communiceren met je baby. Je kunt je kindje nu voelen en hij reageert op de buitenwereld. Hij is nu gewend aan jouw smaakvoorkeuren.

Lisanne (28 jaar), 5 maanden zwanger

"Sinds de 5e maand voel ik mijn baby voortdurend bewegen. Het wordt waarschijnlijk een kleine sportieveling en ja, je hebt het goed geraden: het wordt een jongetje. Dat konden we zien bij de tweede echo en dat was een ongelofelijk mooi moment! We zijn al druk bezig met het verzinnen van namen ... mijn partner is helemaal weg van Jeroen. Daar moeten we het nog even over hebben! ;-)"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.