Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik ben 2 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 7 en 10 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 5 en 8 weken zwanger. Bijna 2 maanden alweer. Geen twijfel mogelijk - ik ben zwanger! Ik kan niet wachten om het aan iedereen te vertellen!

4 min lezen Jun 1, 2022

Hoe ziet mijn baby er nu uit?

Het gezichtje krijgt nu zijn definitieve vorm: de ogen, oren, neus en mond verschijnen. Daarna de tong en zelfs de aanzet van het gebit. Het hoofdje is nu goed gevormd en is twee keer zo groot als het lichaam. Deze fase is essentieel in de ontwikkeling van de zintuigen: vanaf het einde van de zevende week zijn de optische zenuwen al in staat om verschillen in lichtsterkte te herkennen.

Alle organen zitten nu op hun plek - sommige nog minuscuul en andere al enorm! De hersenen, longen en het spijsverteringsstelsel ontwikkelen zich nu razendsnel. Het hartje is nu zo groot geworden dat het een kleine bobbel vormt ter hoogte van de maag! De lever neemt ook al veel ruimte in.

Het kleine lijfje van je baby verandert voortdurend: de wervelkolom vormt zich, de armpjes en beentjes worden steeds langer, de ellebogen worden herkenbaar, de vingers en teentjes zichtbaar... het wordt nu echt een menselijk wezen in miniatuur-uitvoering!

De spieren zitten nu op hun plek en de baby begint te bewegen, ook al gaat dat nog heel onbewust ... Tijdens de eerste echo (rond de tiende week) kun je de baby misschien al zien bewegen. Maar het duurt nog wel even voordat je je kindje ook echt zult voelen!

Gezonde eetgewoonten bij 2 maanden zwangerschap

In deze fase van je zwangerschap is er grote kans dat je last hebt van misselijkheid en overgeven, vooral 's ochtends! De huisarts of verloskundige kan je hier eventueel wat tips voor geven. Het kan helpen om niet te zwaar en te vet te eten en je maaltijden in kleinere porties te verdelen over de dag. Hierdoor eet je tussen de maaltijden door twee of drie keer iets kleins. Als je te vaak moet overgeven kan dat tot gewichtsverlies leiden. Zolang dit binnen de perken blijft, hoef je je geen zorgen te maken. Mocht je nou helemaal geen vocht binnenhouden of meer dan 5% van je gewicht verliest, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Om vermoeidheid en ongemak tijdens deze fase te vermijden, raden we je aan om het ontbijt niet over te slaan. Als je dat wel doet, kun je last krijgen van eetbuien of te weinig energie in de ochtend! Je hebt nu, meer dan ooit, gevarieerde en uitgebalanceerde voeding nodig. Zorg ervoor dat je voldoende koolhydraten binnenkrijgt (volkoren brood, zetmeel uit aardappelen, granen, groenten, etc.) waardoor je energie op niveau blijft.

Vergeet ook niet om je vochtbalans op peil te houden: drink minimaal 1,5 liter vocht per dag (of meer, als het erg warm is!). Water is een belangrijk onderdeel van je bloed. Sinds je zwanger bent, is dat in volume enorm toegenomen voor de uitwisseling tussen de foetus en de placenta, waardoor je baby zijn voeding krijgt. Water zorgt er ook voor dat jouw nieren en die van je baby goed functioneren, zodat afval kan worden afgevoerd. Vermijd alcohol en drankjes met koolzuur en drink niet te veel dranken met cafeïne, zoals koffie (maximaal 1 kop per dag).

Vraag van de maand: wat is het ideale tussendoortje?

In deze fase van je zwangerschap bestaat het ideale tussendoortje uit een melkproduct + een graanproduct + iets te drinken. Een voorbeeld? 1 appel, 1 sneetje volkorenbrood met wat mager beleg en een glas thee. Of een zelfgemaakt tussendoortje: een bakje kwark met fruit en een verkruimeld biscuitje met een glas thee erbij. Als je liever iets hartigs hebt kun je een sneetje volkorenbrood beleggen met ham en wat rauwkost. Gebakjes en andere etenswaren met veel vet of suiker kun je beter laten staan. Met een tussendoortje kun je ook je dagelijkse voeding in balans houden, doordat je er bepaalde voedingsstoffen mee aanvult die je nu hard nodig hebt: 1 blokje pure chocola voor extra magnesium, een sinaasappel voor wat extra vitamine C.

De vingers en teentjes van je baby hebben nu hun definitieve vorm gekregen. Ook heeft zich nu een andere belangrijke eigenschap ontwikkeld waarmee hij zich van veel diersoorten onderscheidt: hij kan met zijn duim zijn andere vingers aanraken, waardoor hij dingen beet kan pakken. Je kunt vast niet wachten om je baby te bekijken tijdens de eerste echo!

Lisanne (28 jaar) 2 maanden zwanger "De euforie heeft plaats gemaakt voor de ochtendmisselijkheid. En mijn favoriete spijkerbroek zit niet zo lekker meer. Grrrr! Als het goed is, is mijn baby nu zo groot als mijn pink."

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.