Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Koolhydraten

Koolhydraten zijn onmisbaar tijdens je zwangerschap, omdat ze je energie geven. Let hier wel mee op, want niet alle voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten zijn geschikt. Verdiep je in de verschillen ertussen en pas je dagelijkse voedingspatroon erop aan.

3 min lezen Jun 9, 2022

Waar zijn koolhydraten goed voor?

Koolhydraten zijn - samen met vetten - de belangrijkste bron van energie voor jou en je baby. Als je hier tijdens je zwangerschap niet voldoende van binnenkrijgt, kan dat leiden tot vermoeidheid of eetbuien.

Door de zwangerschapshormonen word je minder gevoelig voor insuline. Tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap heb je daardoor twee tot drie keer zo veel insuline nodig als normaal. Insuline speelt namelijk een essentiële rol: het zorgt ervoor dat je lichaam glucose kan benutten, vooral door ze te gebruiken voor vetopslag, waardoor je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Als de alvleesklier deze extra insuline niet kunnen aanmaken, leidt dat tot diabetes die na je zwangerschap weer verdwijnt. Dit wordt ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd. Als je hieraan lijdt, krijg je een speciaal dieet voorgeschreven.

Op mijn bord ...

Er zijn twee soorten koolhydraten:

  • zoetigheid: suiker, honing, jam, chocola, snoep en gebak, maar ook fruit, etc. Deze leveren enkelvoudige koolhydraten; ze worden zeer snel door je lichaam opgenomen.
  • voedingsmiddelen met zetmeel (pasta, rijst, aardappelen, etc.), granen (tarwe, durumtarwe, etc.) en gedroogde peulvruchten (linzen, rode bonen, kikkererwten, etc.): die leveren complexe koolhydraten die minder snel door je lichaam worden opgenomen. Hierdoor blijf je langer een verzadigd gevoel houden. Binnen deze groep zit er geen onderscheid tussen de verschillende voedingsmiddelen.

Onze praktische tips

Je kunt het beste kiezen voor zetmeelproducten, peulvruchten en granen, die je langdurig energie geven. Het grootste deel van de calorieën die je binnenkrijgt, zou uit koolhydraten moeten bestaan. Zorg er ook voor dat je voldoende vezels eet; neem op verschillende tijdstippen bijvoorbeeld volkoren brood en graanproducten. Hieronder geven we je wat voorbeelden die jou voldoende energie leveren.

  • Voor het ontbijt: 1 sneetje volkoren brood of 60 g volkoren granen + 1 melkproduct + 1 stuk fruit en iets te drinken.
  • Voor de lunch: rauwkost + 1 portie gekookte groente + vlees of vis + 1 melkproduct + 1 stuk fruit + 1 sneetje volkoren brood.
  • Tussendoor: een kleine mueslireep + 1 melkproduct + 1 stuk fruit en iets te drinken.
  • Voor het avondeten: 1 portie volkoren pasta met groente + vlees of vis + 1 melkproduct + 1 stuk fruit
  • Eet niet te veel zoetigheid, bijvoorbeeld alleen als afsluiting van een maaltijd, voor de smaak. Je kunt ook iets zoets eten als je je flauw of duizelig voelt.
  • Verdeel je inname van koolhydraten over de dag. Zeker bij je ontbijt mogen ze niet ontbreken, anders krijg je later in de ochtend last van duizeligheid, flauwte of honger.

Wist je dat voedingsmiddelen met eiwitten niet allemaal dezelfde soorten vetten bevatten? Kies voor omega-3 vetzuren, die de ontwikkeling van de hersenen van de foetus bevorderen en die bij jou de 'baby blues' voorkomen. Je vindt ze vooral in vette vis: makreel, sardines, haring, zalm, etc.

Sinds ik zwanger ben, heb ik ontzettende trek in zoetigheid: koekjes, chocola, snoep, jam … Ik ben opeens een echte zoetekauw! Is dit erg?

Advies van de voedingskundige: Dit is heel normaal, omdat je energieverbruik is toegenomen en je hormonen plots een grote rol spelen - eetbuien zijn daardoor heel normaal! Als je gezondheid verder goed is, kun je gerust af en toe genieten van je favoriete toetje! Neem op andere dagen een stuk fruit of een bakje kwark met fruit en honing als afsluiting van je maaltijd. Eet een stukje chocola bij de thee, of een paar biscuitjes als tussendoortje. Het vinden van de juiste balans tussen genot en verstand is uiteindelijk het belangrijkste. En dat is zeker mogelijk!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Handige voedingstips baby

    Tips voeding

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Test Nestlé Babyvoeding producten

    Test onze producten

    We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

  • Winacties Nestlé Babyvoeding

    Winacties

    'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.