Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Zwangerschapsdiabetes - loop ik risico?

"Een van mijn vriendinnen had tijdens haar zwangerschap last van diabetes. Loopt mijn baby risico als ik het ook krijg?" Zwangerschapsdiabetes kun je oplopen tijdens je zwangerschap en dat kan gevolgen hebben voor jou en je baby. Maar met wat voorzorgsmaatregelen en regelmatige controle zal je baby gewoon gezond ter wereld komen.

4 min lezen Apr 19, 2022

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Dit is een vorm van diabetes die alleen voorkomt bij zwangere vrouwen en in 98% van de gevallen daarna ook weer verdwijnt. Het wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel (tussen 1,3 g/l en 2 g/l), waarbij de insuline die door de nieren wordt aangemaakt niet voldoende is om het suikergehalte in het bloed te reguleren. Tijdens de zwangerschap loop je extra risico, omdat je insulinebehoefte dan groter is.

Zijn er voortekenen? Hoe wordt de diagnose gesteld?

Symptomen die op zwangerschapsdiabetes kunnen duiden, zijn o.a. grote dorst, vaak moeten plassen en vermoeidheid. De diagnose kan tussen de 24e en 28e week van je zwangerschap worden gesteld aan de hand van een bloedonderzoek. In Nederland krijg je dit bloedonderzoek als je verloskundige vermoedt dat je risico loopt op zwangerschapsdiabetes.

Wat kunnen de gevolgen zijn voor mijn baby?

Bij het grootste gedeelte van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes verloopt de bevalling zonder problemen. Wanneer deze vorm van diabetes niet goed onder controle wordt gehouden, kan de baby echter te groot worden (meer dan 4 kg), waardoor de bevalling moeilijker wordt, met het risico op een keizersnede.

Zijn er risicofactoren?

Ja, sommige vrouwen lopen meer risico dan andere. Bijvoorbeeld als er diabetes voorkomt in je familie, als je last hebt van overgewicht, als je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad, als je ouder bent dan 35 of als je eerder bent bevallen van een baby die meer dan 4 kg woog.

Heb ik een aangepast dieet nodig?

Ten eerste moet je regelmatig en evenwichtig eten (3 maaltijden per dag + een of twee tussendoortjes) zodat je bloedsuikerspiegel niet te veel heen en weer schommelt. Sla geen maaltijden over en snoep niet te veel. Pas je eetgewoontes aan:

 • Kies voor meervoudige koolhydraten (graan- en zetmeelproducten, peulvruchten, rijst, pasta, aardappelen, etc.) in plaats van enkelvoudige (gebak, witte suiker, jam, suikerhoudende dranken en snoep...);
 • Vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (die snel glucose afgeven), waardoor er snel insuline wordt afgegeven door het lichaam: wit brood, witte rijst, gebak, etc. en kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index: volkoren pasta, bruine rijst, quinoa-zaad en graanproducten zoals durumtarwe of boekweit.
 • Eet voldoende fruit en groente; dankzij het hoge vezelgehalte kunnen de koolhydraten beter in het lichaam worden opgenomen (eet 2 stuks fruit per dag, liefst als afsluiting van de maaltijd);
 • Zorg ervoor dat iedere maaltijd eiwitten bevat;
 • Vermijd vette voedingsmiddelen: worst, gebak, bepaalde soorten kaas...

Je huisarts kan je informatie geven over je bloedsuikerspiegel en kan je doorverwijzen naar een voedingsdeskundige, die je zal helpen om een aangepast dieet samen te stellen.

Moet ik nog andere voorzorgsmaatregelen nemen?

Een gezonde levensstijl is natuurlijk heel belangrijk. Zorg iedere dag voor voldoende beweging, liefst in de frisse lucht. Ga bijvoorbeeld elke dag een half uurtje wandelen. Houd wel in de gaten dat je je lichaam niet te zwaar belast! Een half uur bewegen per dag helpt om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Hebben mijn baby en ik straks allebei diabetes?

Maak je geen zorgen: je baby zal niet geboren worden met diabetes. Hetzelfde geldt voor jou: na de bevalling zal je hoogstwaarschijnlijk geen last meer hebben van diabetes. In 98% van de gevallen verdwijnt de diabetes na de bevalling; er is dus maar een heel klein risico dat je op lange termijn diabetes blijft houden. Dit risico kun je verlagen door gezond te eten en regelmatig te bewegen.
Als je hierna nog een keer zwanger wordt, is de kans groot dat je weer zwangerschapsdiabetes krijgt. Je verloskundige zal dit in de gaten houden en je hierop laten controleren rond de 6e maand.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.