34 weken zwanger
In je buik begint alles nu een beetje over te schakelen op een lager tempo. Dat komt omdat nu overal zo’n beetje de laatste voorbereidingen worden getroffen! Je baby is ongeveer 45 cm lang en weegt bijna vier en een halve pond aan spanning en sensatie. Lees meer over week 34.
Ontwikkeling van je baby
Je lichaam weet wat het te doen staat nu je al 34 weken zwanger bent. De baby gaat van nature in de juiste positie liggen en je bekken begint wijder te worden. Voelt de baby nu erg zwaar? Het is mogelijk dat je een spanning of een uitstralende pijn in je onderbuik voelt. Dat is heel normaal: de gewrichten van je bekken worden losser en trekken aan de banden. Dit kan heel ongemakkelijk aanvoelen. Je baby is misschien al begonnen met de indaling in het bekken. Toch bevindt de baby zich pas enkele dagen of zelfs enkele uren voor het begin van de weeën helemaal in de juiste positie.
Je lichaam
Werkende moeders krijgen nu ook eindelijk wat rust, want aan het eind van deze week begint over het algemeen het zwangerschapsverlof. Het zwangerschapsverlof kan pas ingaan als de werkneemster een medisch attest van een arts of verloskundige aan de werkgever heeft overhandigd. Als de baby vóór de uitgerekende datum wordt geboren, kunnen de ‘gemiste’ dagen na de geboorte worden opgenomen. Het zwangerschapsverlof wordt verlengd tot in totaal achttien weken als de baby prematuur is of als het een meerlingzwangerschap is.
Voeding
Dit is een openlijk pleidooi voor koolhydraten. Begin je dag met een goed ontbijt van brood en jam of ontbijtgranen met fruit, plus vers vruchtensap en zuivelproducten. Vergeet niet bij de lunch en het avondeten zetmeelrijk voedsel op het menu te zetten. Dankzij de rijke variatie van complexe koolhydraten die je zo binnenkrijgt, wordt je energie evenwichtig over de dag verdeeld. Pasta, rijst, aardappelen en peulvruchten zoals bonen en linzen zijn je bondgenoten. Bewaar zoete lekkernijen zoals gebak, chocolade en snoep voor traktaties op speciale momenten. De suikers die ze bevatten kunnen de alvleesklier ontregelen of leiden tot een insulinepiek die een hypoglykemie kan veroorzaken.
Tips
Als je de laatste tijd het gevoel hebt dat je snel buiten adem bent, dan ben je zeker niet de enige. De groeiende baby neemt binnenin jou nu zoveel ruimte in dat hij waarschijnlijk je middenrif tegen je longen aan drukt. Het resultaat? Een normaal gevoel van kortademigheid. Dit gevoel verdwijnt vanzelf wanneer je baby in voorbereiding op zijn vertrek zich een beetje naar beneden verplaatst. Probeer in de tussentijd op momenten dat je je kortademig voelt, houdingen te vinden waarin je longen goed kunnen uitzetten. Het is belangrijk dat je baby voldoende zuurstof krijgt.
Gerelateerde artikelen