Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

35 weken zwanger

35 weken zwanger: Over ongeveer een maand zal je die kleine hartendief in je armen houden. Tot die tijd wordt er daarbinnen nog druk gepolijst en verfijnd. Lees het hier.

3 min lezen Mei 17, 2024

Ontwikkeling van je baby

De longen van je baby zijn klaar nu je 35 weken zwanger bent, en niet alleen voor de eerste huilkreet na de geboorte! Het materiaal waarmee de binnenkant van de bronchiale longblaasjes is bedekt, is in voldoende mate aanwezig om hun flexibiliteit te garanderen en te voorkomen dat ze dichtklappen. De uitwisseling tussen jou en de placenta zet zich nog voort. Op die manier wordt de hoeveelheid vruchtwater in de vruchtwaterzak op peil gehouden. Als de komst van je kleintje nabij is, zullen de vliezen van de vruchtwaterzak breken. Dit ‘breken van de vliezen’ is voor jou het teken dat de bevalling gaat beginnen.

Je lichaam

Van de ene dag op de andere adem je opeens vrijer, en met je maag gaat het ook iets beter. Wat is er aan de hand? Heel eenvoudig: je baby doet wat hij moet doen. De slimmerd heeft zich naar beneden verplaatst en is met zijn hoofd in je bekken gaan liggen. Misschien heb je kort daarvoor een lichte pijn in je buik gevoeld. Dat zijn dan samentrekkingen geweest die je baarmoeder naar beneden hebben gedrukt, en daardoor hebben je longen en maag wat meer ruimte gekregen. In de laatste weken van je zwangerschap zal je zeker merken dat je lichaam zich begint voor te bereiden op de geboorte van die lieve schattebout.

Voeding

Omega 3-vetzuren worden niet zonder reden ‘essentiële vetzuren’ genoemd: ze zijn namelijk behoorlijk essentieel. Ons lichaam kan ze niet produceren. Omega 3-vetzuren maken deel uit van de structuur van celmembranen, in het bijzonder in de hersenen, Ze zijn spelen een rol in de regulering van de informatiestroom tussen cellen, vooral neuronen, en zijn daarom onmisbaar voor een goed functionerend immuunsysteem. Via de placenta, die voor de uitwisseling van stoffen tussen moeder en baby zorgt, komen alle Omega 3-vetzuren die jij binnenkrijgt ook in het lichaam van je baby terecht. Deze magische vetzuren zijn te vinden in lijnzaad en koolzaadolie, walnoten en walnootolie, tarwekiemen en vette vis zoals zalm, sardines, heilbot en makreel. Houd dit in gedachten als je een dressing voor de salade maakt, en probeer elke week een paar keer vette vis te eten (maar kies kleine vissoorten zoals sardines, makreel en haring, om het risico te vermijden dat je teveel kwik binnenkrijgt).

Tips

Naarmate hun zwangerschap ten einde loopt, vragen sommige vrouwen zich af of ze dat eigenlijk wel kunnen, borstvoeding geven. Maar borstvoeding geven is het meest natuurlijke wat er bestaat. Die kleine lieverd weet al precies wat hij moet doen, want in de baarmoeder heeft hij al geoefend met zuigen. En als het in het begin toch niet goed loopt, is er heel veel hulp in de buurt. Daar komt bij dat moedermelk het beste is wat je je kind kunt geven, het is een echt wonder van de natuur. Vanaf ongeveer de tweede week na de geboorte komen baby’s ongeveer 30 gram per dag aan, en ‘het enige’ wat ze daarvoor hoeven te doen is drinken! Helemaal mooi is dat jouw melk zich automatisch aanpast aan de behoefte van je baby. Aan het begin van de maaltijd is de melk dun en waterig, zodat het een goede dorstlesser is. Daarna wordt de melk dikker en rijker, om aan de eetlust van je baby te voldoen. Als je kind meer trek krijgt, zal je lichaam zich binnen twee dagen aanpassen en meer melk produceren. Geweldig! Maar als je om medische redenen je baby niet met borstvoeding kunt voeden, hoef je je geen zorgen te maken, flesvoeding is een zeer betrouwbaar alternatief.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.