Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

36 weken zwanger

Vanaf het moment dat je 36 weken zwanger bent maakt hij zijn grootse entree, je baby zal elke week ongeveer een half pond, of rond de 220 gram aankomen. Hij is al 47 cm lang en weegt ruim vijf pond! Lees meer over deze week.

3 min lezen Jun 10, 2022

Ontwikkeling van je baby

Je baby is al behoorlijk mollig in week 36 van je zwangerschap en hij zou nu technisch gesproken al zonder navelstreng kunnen. Ja, maar hoe zou dat dan moeten met die continue, automatische voeding die de navelstreng levert? Vanaf het moment dat hij geboren wordt, zal hij zijn voedingen krijgen in een regelmatig tempo maar met tussenpozen. Hij zal dus moeten wennen tussen de maaltijden door ‘even vol te houden’! Bij de geboorte zal de placenta ook niet langer als een long functioneren. Met de eerste huilkreet zal het vruchtwater uit zijn luchtwegen verdwijnen, en daarna zal alles precies gaan werken zoals het hoort als hij voor het eerst zelfstandig gaat ademen.

Je lichaam

Nu je buik zo bol is dat je nauwelijks kunt bukken om je veters vast te maken, is het misschien handig om instappers te dragen. Aarzel niet om je partner te vragen je te helpen bij het aankleden. Het is voor een ander altijd fijn om iets te kunnen doen als je vaak alleen maar kunt toekijken. Over het algemeen zal rond deze tijd een beetje extra rust je goed doen. Zelfs eenvoudige taken zijn heel vermoeiend als je ze met een dikke buik moet doen, en je kunt er pijn in je rug van krijgen. Misschien kunnen ouders of vrienden een beetje helpen met huishoudelijk werk, boodschappen doen of zelfs zo af en toe met koken. Als je dat een beetje ongemakkelijk vindt, kan je altijd vragen om een beetje hulp en ondersteuning als een geboortecadeautje.

Voeding

Beschouw de manier waarop je eet als een manier om meer zen en minder gespannen te zijn. Zorg ervoor dat je veel verse groenten en fruit, verse vis en goede koolhydraten eet, en vergeet niet dat sommige voedingsmiddelen voedzamer zijn dan andere. Magnesium zit in sommige merken mineraalwater (dat staat op het etiket), donkere chocolade, en zonnebloem- en pompoenpitten, en helpt je je dagelijkse portie stress in toom te houden. Vitamine B6 kan worden gevonden in sojabonen, biergist, bananen, noten en volkorenproducten, en is belangrijk voor een gezonde werking van het zenuwstelsel. Het aminozuur tyrosine, dat voorkomt in zuivelproducten en wit vlees, is een voorloper van vele stress-reducerende hormonen en andere stoffen in ons lichaam, en lokt het begin van een gezonde kettingreactie uit. En bedenk ten slotte dat het genoegen dat je beleeft aan het eten van je lievelingseten zorgt voor het vrijkomen van endorfine, wat vervolgens weer resulteert in gevoelens van welbevinden en blijdschap. Niets mis mee!

Tips

Voor sommige stellen is een babynaam kiezen de eenvoudigste zaak van de wereld. Voor andere kan het een bron van onenigheid zijn. Dat is niet nodig! Je kunt op zoveel manieren ideeën opdoen: namenboeken (die vaak zowel mythische en exotische namen bevatten als meer traditionele), jullie familiegeschiedenis, personages of acteurs in favoriete films. Eén manier om het keuzeproces rustig te benaderen is door bijvoorbeeld lijstjes te maken. Jij maakt een lijstje en je partner ook. Als er namen zijn die op beide lijstjes staan... Nou, dat is misschien wat al te gemakkelijk, niet waar? Een kleine tip: Laat niet te veel vrienden of familieleden zich bemoeien met de zoektocht naar een naam. Niets is zo vermoeiend als iedere keer als je een naam noemt die je leuk vindt, zoiets te horen te krijgen als “Oh, ik had vroeger een Chihuahua met maar drie poten die zo heette!”.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.