Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit Artikel
X
Zwangere vrouw met kalender

33 weken zwanger

 

Zes weken. Dat is ongeveer zo lang het nog duurt voordat je dat kleine mensje dat binnenin je groeit, gaat ontmoeten. Geweldig, toch? Wij denken van wel. Lees verder om meer te weten te komen over wat er allemaal gebeurt wanneer je 33 weken zwanger bent.

donderdag, 7 april, 2016 - 14:46

Ontwikkeling van je baby

Je kleine inwoner heeft bijna geen ruimte meer daarbinnen nu je 33 weken zwanger bent. Het is maar goed dat hij zich klaarmaakt om binnenkort tevoorschijn te komen! Echt heel binnenkort – hij is al bezig in de juiste positie te gaan liggen, met zijn hoofdje in het smalste deel van je baarmoeder. In 95 procent van de zwangerschappen ligt de baby bij de bevalling met het hoofd naar beneden en het achterhoofd in de richting van de buik. Inmiddels heeft je baby veel vruchtwater ingeslikt. Daardoor vullen zijn darmen zich geleidelijk met meconium, een dik, stroperig, groen- of zwartachtig materiaal dat is samengesteld uit vaste deeltjes en stukjes en brokjes die in het vruchtwater ronddrijven (zoals celafval en vette vernix). Dit meconium zal na de geboorte de eerste ontlasting van je baby zijn, schrik dus niet van de kleur.

Je lichaam

Loopt er bij jou zo’n grappig lijntje over je buik naar beneden? Tijdens het laatste trimester vormt zich in het midden van je buik een lijntje dat je buik in twee helften lijkt te verdelen. Dit staat bekend als de a href="/zwangerschap/gezond-en-mooi-zwanger/ik-ben-topvorm">linea nigra, die donkerder wordt naarmate de pigmentatie toeneemt. Direct na de geboorte is het lijntje het duidelijkst zichtbaar. Een paar weken later zal het volledig verdwenen zijn. Maak een paar foto's voordat de linea nigra weg gaat! Een andere verandering is dat de baarmoeder, om zoveel mogelijk ruimte te krijgen, de navel zachtjes naar buiten drukt. Veel vrouwen ervaren dit als onaangenaam: de zachte huid van de navel schuurt soms tegen de kleding. Een druppeltje olie kan wonderen doen voor je geïrriteerde navel. Een kleine troost is dat de navel na de geboorte gewoon weer terugkeert in zijn oude positie.

Voeding

Als je te veel bent aangekomen en je zit daarmee, is misschien de gedachte bij je opgekomen dat je zou moeten proberen af te vallen. Het is belangrijk voor jou en je kind om in het laatste trimester voldoende aan te komen, net als eerder in je zwangerschap. Als je echter meer dan een pond per week aankomt, is dat wel reden om een gesprekje met je arts of verloskundige te hebben. Overmatige gewichtstoename tijdens de laatste weken van de zwangerschap kan duiden op een probleem met de bloeddruk. Bedenk in ieder geval dat alleen je arts of verloskundige weet wat het beste is voor jou. En tijdens de zwangerschap op je eigen houtje diëten om gewicht te verliezen is nooit een goed idee.

Tips

Rond de achtste maand rapporteren sommige vrouwen dat ze iets voelen dat aanvoelt als weeën. Dat is heel goed mogelijk, en het is bovendien precies op het juiste moment. Wat je voelt, of zal gaan voelen (zoals de meeste vrouwen in het derde trimester), wordt een ‘harde buik’ genoemd. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Het zijn geen weeën die te vroeg begonnen zijn. Het is een slimme manier van je lichaam om je baarmoeder voor te bereiden op de grote dag. Wat we ‘valse weeën’ noemen, zijn dus eigenlijk harde buiken. Desalniettemin moet je samentrekkingen altijd melden bij je arts, al was het maar om gerustgesteld te worden en te horen dat alles prima is.

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
  • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
  • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
  • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.