Baby
Artikel
Add this post to favorites

Je baby achterlaten is moeilijk!

Voor het eerst een avondje naar de film en mijn baby achterlaten bij de oppas! Ik maak me wel een beetje zorgen. Hoe zal het zijn als ik weer aan het werk ga?

4 min lezen Jun 9, 2022

Als ik er alleen al aan denk dat ik mijn kindje een paar uur moet achterlaten, krijg ik een knoop in mijn maag. Zorgt de oppas wel goed voor hem? Is het niet te vroeg? Maak je geen zorgen, af en toe afscheid nemen is belangrijk voor jullie allebei. Het is goed voor de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid en het opbouwen van zijn zelfvertrouwen. Bovendien leer jij wat afstand te nemen van je baby, wat goed is voor een evenwichtige moeder-kindrelatie.

Het allereerste afscheid

Eindelijk is het zo ver: jullie gaan een avondje weg en laten de baby bij de oppas. Het is heel normaal dat je je dan wat zorgen maakt, maar laat je baby dat vooral niet merken. Het is niet echt nodig om hem extra veel te knuffelen voordat je weggaat, maar het is wel een manier om hem duidelijk te maken dat vandaag ietsje anders gaat verlopen.

Neem de tijd om je kindje kennis te laten maken met de oppas. Als dat mogelijk is, kun je de oppas ook een paar dagen van tevoren laten langskomen om even kennis te maken. Zeg je baby gedag als jullie weggaan (en vergeet natuurlijk niet te vertellen dat je ook weer terugkomt). Als hij toch begint te huilen, is dat over het algemeen om jou uit te proberen. Vaak lacht hij alweer op het moment dat je de deur achter je hebt dichtgetrokken.

Voor je eigen gemoedsrust kun je een communicatiesysteem afspreken met de oppas. Vraag of ze een berichtje stuurt als je baby slaapt of bel haar even tussen het etentje en de film in. Laat ook de contactinformatie van je ouders en de huisarts achter, voor noodgevallen. Met het "Uit logeren schema" kun je instructies achterlaten voor de oppas, waardoor jij je minder druk maakt en lekker kunt genieten van de film!

Weer aan het werk: blijdschap en schuldgevoel tegelijk

Als je al moeite hebt met een avondje uit, vraag je je waarschijnlijk af hoe dat zal gaan als je weer gaat werken. Dan moet je je baby namelijk iedere werkdag achterlaten op het kinderdagverblijf of bij de oppasmoeder. Je wordt heen en weer geslingerd tussen het verlangen weer aan de slag te gaan en een schuldgevoel, omdat je iemand anders voor je kindje laat zorgen.

Probeer de zaken eens van de positieve kant te bekijken. Je kindje leert nieuwe mensen kennen en sluit nieuwe vriendschappen, terwijl jij je sociale leven weer op kunt pakken en lekker kunt lunchen en koffiedrinken met je collega's. Het is fijn om weer eens aan wat anders te denken dan voedingen en luiers, en het maakt het weerzien aan het einde van de dag alleen maar leuker.

Het is overigens heel normaal als je baby je negeert als je er weer bent of je afwijst als je hem op wilt tillen. Geef hem de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie waarin jij niet meer de hele dag voor hem zorgt (en als hij dol is op de oppas is dat alleen maar een goed teken). Als je baby begint te huilen is dat niet omdat hij verdrietig is, maar omdat hij de belevenissen van de dag even moet verwerken. Een fijne knuffel van mama is meestal voldoende om de traantjes te laten drogen.

Tips voor het afscheid en weerzien

Zowel weggaan als terugkomen moet je voorzichtig aanpakken. Het is essentieel dat je vertelt en uitlegt wat er gebeurt. Als je afscheid neemt, vertel je je baby dat de oppas een dagje voor hem zorgt en wat hij allemaal gaat doen. Hij gaat lekker spelen en misschien naar het park of de eendjes voeren. Vertel ook dat je vanavond weer terugkomt. Als je hem weer ziet, vraag hem dan of hij een fijne dag heeft gehad. Vertel dat jij dat ook had, maar dat je heel blij bent om hem weer te zien.

Er zijn ook andere manieren waarop je je kindje kunt laten weten dat je aan hem denkt, ook al ben je er even niet. De favoriete knuffel is natuurlijk het perfecte overgangsobject. Je kunt hem ook een T-shirt of sjaaltje van jezelf geven, zodat hij je even kan ruiken als hij daar behoefte aan heeft.

Vergeet ten slotte niet: als jij kalm bent, voelt je baby dat en daardoor zal hij gerustgesteld en ontspannen zijn.

Heleen, moeder van Tim
"Toen ik weer aan het werk ging, was ik wel een beetje verdrietig. Vooral omdat ik mijn zoontje moest achterlaten bij de oppasmoeder, maar uiteindelijk deed het me erg goed. Het was heel fijn mijn collega's weer te zien en aan mijn projecten te werken. En zijn grote glimlach als ik 's avonds weer thuiskom, is heerlijk om te zien!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.