Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit Artikel
X
zwanger

9 weken zwanger

 

Twee harten slaan als één, zeggen ze wel eens. Maar eigenlijk heeft het hartje van je baby jou helemaal niet nodig, het klopt prima uit zichzelf. Lees meer over week 9.

donderdag, 7 april, 2016 - 11:54

Ontwikkeling van je baby

Ongeveer rond deze tijd dat je 9 weken zwanger bent beginnen de smaakpapillen en de organen van je baby zich te vormen. De ontwikkeling van zijn lichaam is nu zo ver dat hij tijdens een echo op twee manieren gemeten kan worden: van zijn kruin tot het stuitbeen en van zijn kruin tot zijn hielen. Hij heeft oogleden die zijn ogen bedekken, en in zijn borstholte worden hart en longen nu door het middenrif gescheiden van het spijsverteringskanaal. Zijn hartje klopt op zijn eigen tempo – tussen ongeveer 110 en 160 slagen per minuut (bpm). Het klopt veel sneller dan jouw hart, en klopt soms nóg sneller als gevolg van jouw adrenaline tijdens stressvolle situaties. Probeer dus stress te vermijden. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel het proberen waard!

Je lichaam

Alleen aan de buitenkant zullen de meeste mensen waarschijnlijk nog niet kunnen zien dat er in je buik een baby groeit en dat je al 9 weken zwanger bent. Toch is er daarbinnen al veel meer gebeurd dan je je misschien kunt voorstellen. Er hebben zich al zo veel organen ontwikkeld, en veel andere zijn bezig zich te vormen. Je merkt misschien dat je vermoeider bent dan je had verwacht, maar dat is heel normaal. Je bent immers bezig binnenin je een klein mensje te vormen!

Voeding

Het sleutelwoord van deze week, of eigenlijk van de hele zwangerschap, is water. Vergeet niet elke dag genoeg te drinken. Het vruchtwater – de hoeveelheid is afhankelijk van het stadium van de zwangerschap – bestaat uit water; en 80% van de baby ook! Dus hij heeft water nodig om zijn vloeibare massa te behouden. Jij hebt ook water nodig. Het drinken van voldoende water zal je nieren helpen alle afvalstoffen van je baby af te voeren, naast die van jezelf. Bedenk ook dat als je veel hebt overgegeven, of als het echt warm is geweest, je meer vocht nodig hebt om uitdroging te voorkomen. Hoeveel vocht is voldoende? Ongeveer anderhalve liter per dag, en een beetje meer als het erg warm is. Vergeet niet alcohol te laten staan. Beperk ook de inname van thee en koffie, want daar kunnen jij en je baby onrustig van worden.

Tips

”Toen ik nog niet wist dat ik zwanger was, heb ik een biertje gedronken. Heb ik daarmee de baby in gevaar gebracht?” Dit is een vaak gestelde vraag. Alcohol drinken moet je in ieder geval altijd met mate doen. Als je bij een barbecue een biertje of een glas wijn hebt gedronken, toen je nog niet wist dat je zwanger was, is dat waarschijnlijk niet van invloed geweest op de baby. Het is echter wel raadzaam gedurende de rest van je zwangerschap geen alcohol te drinken. Je zou daarmee het risico op het foetaal alcoholsyndroom, een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht verhogen.

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Word lid van de Nestlé Baby Club

Probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

  • ActiesSpeciale acties en promoties
  • Voedingsschema babyHandige voedingsschema's
  • Groeicurve babyHoud de groeicurve van je baby bij
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.