9 weken zwanger

9 weken zwanger

Zwangerschap
Artikel
Mei 17, 2024
3 min

Twee harten slaan als één, zeggen ze wel eens. Maar eigenlijk heeft het hartje van je baby jou helemaal niet nodig, het klopt prima uit zichzelf. Lees meer over week 9.

Ontwikkeling van je baby

Ongeveer rond deze tijd dat je 9 weken zwanger bent beginnen de smaakpapillen en de organen van je baby zich te vormen. De ontwikkeling van zijn lichaam is nu zo ver dat hij tijdens een echo op twee manieren gemeten kan worden: van zijn kruin tot het stuitbeen en van zijn kruin tot zijn hielen. Hij heeft oogleden die zijn ogen bedekken, en in zijn borstholte worden hart en longen nu door het middenrif gescheiden van het spijsverteringskanaal. Zijn hartje klopt op zijn eigen tempo – tussen ongeveer 110 en 160 slagen per minuut (bpm). Het klopt veel sneller dan jouw hart, en klopt soms nóg sneller als gevolg van jouw adrenaline tijdens stressvolle situaties. Probeer dus stress te vermijden. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel het proberen waard!

Je lichaam

Alleen aan de buitenkant zullen de meeste mensen waarschijnlijk nog niet kunnen zien dat er in je buik een baby groeit en dat je al 9 weken zwanger bent. Toch is er daarbinnen al veel meer gebeurd dan je je misschien kunt voorstellen. Er hebben zich al zo veel organen ontwikkeld, en veel andere zijn bezig zich te vormen. Je merkt misschien dat je vermoeider bent dan je had verwacht, maar dat is heel normaal. Je bent immers bezig binnenin je een klein mensje te vormen!

Voeding

Het sleutelwoord van deze week, of eigenlijk van de hele zwangerschap, is water. Vergeet niet elke dag genoeg te drinken. Het vruchtwater – de hoeveelheid is afhankelijk van het stadium van de zwangerschap – bestaat uit water; en 80% van de baby ook! Dus hij heeft water nodig om zijn vloeibare massa te behouden. Jij hebt ook water nodig. Het drinken van voldoende water zal je nieren helpen alle afvalstoffen van je baby af te voeren, naast die van jezelf. Bedenk ook dat als je veel hebt overgegeven, of als het echt warm is geweest, je meer vocht nodig hebt om uitdroging te voorkomen. Hoeveel vocht is voldoende? Ongeveer anderhalve liter per dag, en een beetje meer als het erg warm is. Vergeet niet alcohol te laten staan. Beperk ook de inname van thee en koffie, want daar kunnen jij en je baby onrustig van worden.

Tips

”Toen ik nog niet wist dat ik zwanger was, heb ik een biertje gedronken. Heb ik daarmee de baby in gevaar gebracht?” Dit is een vaak gestelde vraag. Alcohol drinken moet je in ieder geval altijd met mate doen. Als je bij een barbecue een biertje of een glas wijn hebt gedronken, toen je nog niet wist dat je zwanger was, is dat waarschijnlijk niet van invloed geweest op de baby. Het is echter wel raadzaam gedurende de rest van je zwangerschap geen alcohol te drinken. Je zou daarmee het risico op het foetaal alcoholsyndroom, een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht verhogen.

Gerelateerde artikelen

View details Ik ben 1 maand zwanger
Artikel
1 maand zwanger

Ik ben 1 maand zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 2 en 6 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 0 en 4 weken zwanger. Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben! Zo bijzonder!

3 min lezen

View details Ik ben 2 maanden zwanger
Artikel
2 maanden zwanger

Ik ben 2 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 7 en 10 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 5 en 8 weken zwanger. Bijna 2 maanden alweer. Geen twijfel mogelijk - ik ben zwanger!

4 min lezen

View details IJzer
Artikel
IJzer tijdens de zwangerschap

IJzer

Tijdens je zwangerschap (maar ook onder normale omstandigheden) speelt ijzer een belangrijke rol. Het transporteert zuurstof naar de cellen.

3 min lezen

View details Ik ben 'in topvorm'
Artikel
Energie tijdens zwangerschap

Ik ben 'in topvorm'

De verschijning van een bruine lijn over je buik, tussen je navel en je schaambeen (ook wel de zwangerschapslijn of linea negra genoemd) wordt veroorzaakt door hormonen, die de pigmentproductie sti

4 min lezen

View details Klaar voor een nieuw leven
Artikel
Klaar voor een nieuw leven

Klaar voor een nieuw leven

Lang voor je bevalling zie je waarschijnlijk al helemaal voor je hoe je baby gaat aankleden: sommige vrouwen gaan al heel snel shoppen voor de baby-uitzet, terwijl andere juist wachten tot het laat

4 min lezen

View details Ik ga gezond eten, dat beloof ik!
Artikel
Zwangere vrouw met tuinboon

Ik ga gezond eten, dat beloof ik!

Ik weet dat ik gezonder en gevarieerd moet eten nu ik zwanger ben. Ik heb mezelf dus beloofd om me er niet te makkelijk vanaf te maken als het om eten gaat.

6 min lezen

View details 10 tips voor een goede nachtrust
Artikel
Slaaptips tijdens de zwangerschap

10 tips voor een goede nachtrust

Stress, hormonen en een steeds dikkere buik: al deze dingen kunnen leiden tot een slechte nachtrust, onrustige dromen of nachtmerries waardoor je overdag moe en versuft bent.

3 min lezen

View details De vader tijdens de bevalling
Artikel
De vader tijdens de bevalling

De vader tijdens de bevalling

De bevalling is niet alleen een zware opgave voor jou, maar ook voor de aanstaande vader! Voor iedereen die bij een bevalling aanwezig is, is het een ware marathon.

3 min lezen

View details 10 weken zwanger
Artikel
10 weken zwanger

10 weken zwanger

Je bent nu al 10 weken zwanger. Nog 30 weken te gaan voordat je die kleine hartendief zult ontmoeten. Lees meer over wat er deze week gebeurt.

3 min lezen

View details 18 weken zwanger
Artikel
18 weken zwanger

18 weken zwanger

Veel grote sprongen, nu je 18 weken zwanger bent, van zenuwcellen die zich vermenigvuldigen tot het eerste begin van vingerafdrukken. Lees meer over deze week.

3 min lezen

View details 26 weken zwanger
Artikel
26 weken zwanger

26 weken zwanger

In de laatste week van je tweede trimester is er een klein tadadada-moment: je baby zal voor het eerst zijn ogen openen! Lees meer over wat er gebeurt wanneer je 26 weken zwanger bent.

3 min lezen

View details 34 weken zwanger
Artikel
34 weken zwanger

34 weken zwanger

In je buik begint alles nu een beetje over te schakelen op een lager tempo. Dat komt omdat nu overal zo’n beetje de laatste voorbereidingen worden getroffen!

3 min lezen

View details 2 weken zwanger
Artikel
2 weken zwanger

2 weken zwanger

Hoe zit het nou precies met de eerste twee weken van mijn zwangerschap?

1 min lezen

View details Wat te doen tegen ochtendmisselijkheid aan het begin van de zwangerschap
Artikel
Dit kun je doen tegen ochtendmisselijkheid aan het begin van de zwangerschap

Wat te doen tegen ochtendmisselijkheid aan het begin van de zwangerschap

Ochtendmisselijkheid is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste trimester.

4 min lezen

View details Wat moet er in de vluchttas
Artikel
Zwanger vrouw pakt vluchtkoffer

Wat moet er in de vluchttas

Weet je niet precies wat je moet meenemen in je vluchtkoffer? We hebben een eenvoudige checklist voor een vluchtkoffer samengesteld met alle benodigdheden.

3 min lezen

View details Omgaan met zwangerschapsklachten en ongemak
Artikel
Pijntjes tijdens de zwangerschap

Omgaan met zwangerschapsklachten en ongemak

Naarmate je lichaam verandert, kunnen er zwangerschapsklachten en ongemak ontstaan, vooral in je rug, benen en voeten.

2 min lezen

View details Wil je zwanger worden? Controleer je gezondheid
Artikel
Gezondheid voor zwangerschap

Wil je zwanger worden? Controleer je gezondheid

Het is zo ver: ik heb besloten dat ik graag moeder wil worden! Opeens weet ik het zeker, een kindje is mijn grootste wens ...

4 min lezen

View details Ik ben 8 maanden zwanger
Artikel
8 maanden zwanger

Ik ben 8 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger.

4 min lezen

View details Eiwitten
Artikel
Eiwitten tijdens de zwangerschap

Eiwitten

Eiwitten spelen een belangrijke rol in de zwangerschap, omdat ze nodig zijn voor de "opbouw" van de baby.

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.